Veganuary: Τα food miles και γιατί πρέπει να σκεφτόμαστε προτού αγοράσουμε (vegan ή μη προϊόντα)

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι για τα τρόφιμα που απολαμβάνεις ίσως χρειάστηκαν αρκετά μίλια να ταξιδέψουν έτσι ώστε να φτάσουν στα χέρια σου;

αβοκάντο istock

Από τη Σελήνη - Ελένη Κουτρουλού, διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ο όρος "food miles" περιγράφει με λίγα λόγια την απόσταση που ταξιδεύουν τα τρόφιμα από τον τόπο παραγωγής έως το πιάτο μας. Για παράδειγμα, τα αβοκάντο που καταναλώνονται στην Ελλάδα και προέρχονται από το Μεξικό διανύουν 11.000 χλμ., ενώ το κρέας που προέρχεται από τη Γαλλία διανύει περίπου 2.000 χιλιόμετρα. Οι αποστάσεις μεταφοράς αυξάνονται συνεχώς λόγω της συνεχούς ανάπτυξης των εισαγωγών και των εξαγωγών των τροφίμων ανά τον κόσμο. Ο καταναλωτής, λοιπόν, έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε αναρίθμητες επιλογές και έτσι απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις τοπικές πηγές τροφίμων. 

Το κόστος της μεταφοράς τροφίμων για τον πλανήτη

Η μεταφορά των τροφίμων σε όλο τον κόσμο γίνεται με αεροπλάνα, πλοία και φορτηγά και η άνοδος στα "food miles" έχει οδηγήσει και στην άνοδο των αρνητικών επιπτώσεων τόσο στα κοινωνικά και τα οικονομικά όσο και στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα ατυχήματα και ο θόρυβος. Γενικά τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας των οχημάτων οδηγούν σε μεγαλύτερες δυσμενείς επιδράσεις. Εκτός αυτού βέβαια, τα μεγάλα ταξίδια ευθύνονται συχνά για τη μειωμένη φρεσκάδα των τροφών και την  απώλεια σε βιταμίνες, καθιστώντας τες ενίοτε λιγότερο υγιεινές για την υγεία των καταναλωτών. 

Διαβάστε Επίσης

Η λύση

Η διαδικασία μεταφοράς όλων αυτών των τροφών συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη ρύπανση του περιβάλλοντος, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο τον πλανήτη μας. Αναρωτιέσαι λοιπόν κι εσύ πώς θα το αποφύγεις αυτό; Εννοείται, υπάρχει λύση! Επιλέγεις τοπικά και εποχικά προϊόντα. Η αγορά εγχώριων προϊόντων παρέχει ασφάλεια σε θέματα υγείας του καταναλωτή και είναι και ο καλύτερος τρόπος μείωσης της ρύπανσης μέσα από τα "τροφο-χιλιόμετρα". Αγοράζοντας τοπικά και εποχικά προϊόντα, δε μειώνεται μόνο η ποσότητα του καυσίμου που απαιτείται για τη μετακίνηση τους, μειώνονται οι φορές που πρέπει να συσκευαστούν αλλά και η τιμή τους. Είναι, επίσης, ένας πολύ καλός τρόπος για να στηρίξεις την τοπική παραγωγή και, τελικά, την εθνική οικονομία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i