Veganuary: Η Καίτη Φαρμάκη γράφει για τα "μα..." που επηρεάζουν τις αποφάσεις μας

Υπάρχουν σε όλους μας κάποια "μα" που ίσως μας εμποδίζουν να κάνουμε την καλύτερη αλλαγή στη ζωή μας. Εδώ θα βρεις κάποιες απαντήσεις – Ή, έστω, τις δικές μου απαντήσεις.

vegan istock

Η δημοσιογράφος Καίτη Φαρμάκη (anewlife.gr) μοιράζεται μαζί μας μερικές σκέψεις της αναφορικά με τα "μα" που μας εμποδίζουν κάποιες φορές να πραγματοποιούμε αποφάσεις και επιλογές.

"Μα θα πεινάω, μα εγώ θα σώσω τον κόσμο, μα μου αρέσει το κρέας…" Μα αν δεν κάνεις την αλλαγή τώρα, πότε; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο –ευτυχώς και επιτέλους– ξεκινούν να αναθεωρούν πεποιθήσεις που έχουν να κάνουν με το φαγητό. Τι μας κάνει καλό και τι κακό; Όσα μάθαμε και ποτέ δεν εξετάσαμε μας εξυπηρετούν ουσιαστικά; Είμαστε, όντως, το κυρίαρχο είδος σε αυτό τον πλανήτη που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία μας; Εξασκούμε την αγάπη, τη συμπόνια, την αρμονία ή είμαστε μέρος της ανισορροπίας και του πόνου; Μήπως παίρνουμε μέρος σε έναν πόλεμο στον οποίο λερώνουμε τα χέρια μας με αίμα; Είμαστε από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στην ιστορία του πλανήτη Γη. Μας δίνεται η ευκαιρία να αναρωτηθούμε και να αναθεωρήσουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Αξίζει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία και τη συναρπαστική νέα εμπειρία για λίγα... μα;

"Μα θα πεινάω…"

Μα πεινάς και τώρα. Μήπως τώρα που τρως "τα πάντα" δεν πεινάς ασταμάτητα; Μήπως δε σκέφτεσαι συνέχεια το φαγητό; Μήπως δε θέλεις κάτι όλο και πιο γλυκό, πιο αλμυρό, πιο λιπαρό για να νιώσεις κορεσμό ή απόλαυση; Τρώγοντας επεξεργασμένα και διεγερτικά γεύσης, θα πεινάς συνεχώς και αψυχολόγητα. Αν δε βάλεις στη διατροφή σου πιο καθαρές τροφές, γεμάτες βιταμίνες και φυτικές ίνες, η πείνα πάντα θα σε τραβάει από τη μύτη. Κάνε την αλλαγή προς την πιο συνειδητή διατροφή και σε λίγο καιρό η λέξη "απόλαυση" θα σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό –και ουσιαστικό– για εσένα.

"Μα εγώ αγαπάω τα ζώα…"

Ναι, αλλά τα τρως. Είναι υπέροχο που λατρεύεις το σκυλάκι σου, που βάζεις νερό στα αδέσποτα, που προσέχεις τη γατούλα σου, που κάνεις δωρεές, όμως, όταν έρθει η ώρα να φας, τρως αυτά που φροντίζεις. Δεν έχει καμία απολύτως διαφορά που τα μεν είναι κατοικίδια και τα δε όχι. Αναθεώρησε τη σχέση σου με τα ζώα και την αγάπη σου προς αυτά. Όλα τα ζώα αξίζουν την αγάπη σου, την προστασία σου και το δικαίωμα στη ζωή.

"Μα ο άνθρωπος εξελίχθηκε όταν άρχισε να τρώει ζώα"

Το αιώνιο επιχείρημα του θείου Νίκου. Μα ο άνθρωπος, για να φάει ζώα, έπρεπε να φτιάξει εργαλεία για να τα κυνηγήσει, γιατί με τα γυμνά του χέρια δε θα τα κατάφερνε ποτέ. Άρα μια χαρά εξελίχθηκε ο άνθρωπος και πριν από αυτό. Και μαζί και η επιθυμία του για επιβολή.

Διαβάστε Επίσης

"Μα εμένα μου αρέσει το κρέας"

Μα και στον καπνιστή αρέσει το τσιγάρο και στον διαβητικό το ψωμί. Το τι σου αρέσει και τι όχι καλό είναι να το καθορίζεις εσύ, σύμφωνα με το τι σε ωφελεί, τι ανταποκρίνεται στις αξίες σου και στο όραμά σου για έναν καλύτερο κόσμο και το τι σε πηγαίνει μπροστά. Γίνε αρχηγός και όχι πιόνι της όρεξής σου.

"Μα δεν κάνω σύνδεση ότι αυτό που τρώω κάποτε ζούσε"

Μα, όταν περνάς έξω από ένα κρεοπωλείο, τι βλέπεις; Δε βλέπεις κορμιά κρεμασμένα στο τσιγκέλι; Όταν το μαγειρεύεις, δε βλέπεις το αίμα να τρέχει; Όταν το κόβεις, δε νιώθεις το μαχαίρι να μπαίνει στη σάρκα; Μήπως κάποιος έκρυψε ποτέ ότι το μοσχαράκι είναι ένα μωρό έως ενός έτους; Μήπως κανείς κρύβει ότι τρως λαιμό; Τα παϊδάκια σού θυμίζουν κάτι; Το συκώτι; Η ουρά; Το στήθος, το μπούτι; Μήπως δεν κυκλοφορούν εικόνες από τα σφαγεία; Κανείς δε μας κρύβει την αλήθεια. Το πιο πιθανό είναι εμείς να κρυβόμαστε από αυτήν. Κάνε βήματα στην ενσυνείδητη διατροφή, απόκτησε συνείδηση του τι τρως και θα μπορείς να απολαμβάνεις ό,τι επιλέξεις με έναν τρόπο που θα σε κάνει περήφανο.

"Μα από πού θα παίρνω τις πρωτεΐνες μου;"

Μα αυτή η ερώτηση έχει άπειρες απαντήσεις. Η χορτοφαγική διατροφή και οι έξυπνοι συνδυασμοί της σού δίνουν όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι χωρίς να επιβαρύνεται ο οργανισμός σου με αντιβιοτικά, ορμόνες, τοξίνες. Υπάρχει πολλή πληροφορία που μπορείς να αναζητήσεις. Και, κυρίως, κάνε μια δοκιμή. Ζήσε χωρίς κρέας και παράγωγα για ένα διάστημα, γέμισε το μενού σου με θρεπτικές τροφές και δες τη διαφορά στο πώς θα νιώθεις και στο πώς θα φαίνεσαι. 

"Μα εγώ θα σώσω τον κόσμο;"

Αν όχι εσύ, ποιος; Και εσύ μαζί με πολλούς ακόμα θα κάνουμε τη διαφορά! Κάν’ το για εσένα, τον οργανισμό σου και τις αξίες σου. Κάν’ το για τον πλανήτη. Κάν’ το για το νερό και τον αέρα, τις θάλασσες και τη γη μας. Κάν’ το για τα παιδιά σου, αλλά και για το παιδί που έχεις μέσα σου, το παιδί που το μόνο που θέλει είναι αγάπη. Κάνε τώρα αυτό που μπορείς με συνείδηση και αποφασιστικότητα και ένας συναρπαστικός δρόμος θα ανοίξει προτού το καταλάβεις! 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i