Πήρα βάρος ή είναι κατακράτηση υγρών; Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Οι διακυμάνσεις βάρους είναι συχνές. Αλλά πότε είναι πραγματικά κιλά και πότε όχι;

ΔΣΔ iStock

Οι διακυμάνσεις βάρους είναι ένα κοινό άγχος για πολλά άτομα, συχνά οδηγώντας σε σύγχυση σχετικά με το εάν η αιτία είναι η κατακράτηση υγρών ή η πραγματική αύξηση βάρους. Ενώ και οι δύο καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του δείκτη της ζυγαριάς, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ της κατακράτησης υγρών και της πραγματικής αύξησης βάρους. 

Κατακράτηση υγρών:

Η κατακράτηση υγρών, γνωστή και ως φούσκωμα, συμβαίνει όταν το υπερβολικό υγρό συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος, οδηγώντας σε πρήξιμο και αύξηση βάρους. Μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια, τα πόδια και την κοιλιά.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην κατακράτηση υγρών:

 • Πρόσληψη νατρίου: Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων νατρίου μπορεί να προκαλέσει το σώμα να συγκρατήσει νερό, οδηγώντας σε φούσκωμα και πρήξιμο.
 • Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου ή της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών στις γυναίκες.
 • Παρατεταμένη καθιστή ή όρθια στάση: Η παραμονή στην ίδια θέση για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να εμποδίσει τη σωστή κυκλοφορία, προκαλώντας συσσώρευση υγρού στα πόδια και τα πόδια.
 • Φάρμακα και ιατρικές καταστάσεις: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, καθώς και ιατρικές καταστάσεις όπως η νεφρική νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια, μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών.

Αύξηση βάρους:

Η αύξηση βάρους αναφέρεται στην αύξηση της μάζας σώματος που προκύπτει από τη συσσώρευση λίπους, αύξηση μυών ή και των δύο. Σε αντίθεση με την κατακράτηση υγρών, η αύξηση βάρους δε συνδέεται τυπικά με προσωρινό πρήξιμο ή φούσκωμα και θεωρείται μια πιο μόνιμη αλλαγή.

Οι κύριες αιτίες αύξησης βάρους περιλαμβάνουν:

 • Θερμιδικό πλεόνασμα: Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζεται το σώμα σε τακτική βάση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Η υπερβολική πρόσληψη τροφών με πολλές θερμίδες, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ο καθιστικός τρόπος ζωής συμβάλλουν σε αυτό το πλεόνασμα.
 • Ορμονική ανισορροπία: Οι ορμονικές ανισορροπίες, όπως ο υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός) ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους λόγω της επίδρασής τους στον μεταβολισμό.
 • Γενετική: Μερικά άτομα μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση να πάρουν βάρος πιο εύκολα από άλλα λόγω των διακυμάνσεων του μεταβολισμού τους και των μηχανισμών αποθήκευσης λίπους.
 • Συναισθηματικοί παράγοντες: Η συναισθηματική διατροφή, το άγχος και ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής και αύξηση βάρους.

Ξεχωρίζοντας την κατακράτηση υγρών από την αύξηση βάρους:

Η διαφοροποίηση μεταξύ κατακράτησης υγρών και αύξησης βάρους μπορεί να είναι δύσκολη λόγω των παρόμοιων επιπτώσεών τους στο σωματικό βάρος. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν στη διάκριση μεταξύ των δύο:

 • Εμφάνιση: Η κατακράτηση υγρών συχνά συνδέεται με ορατό πρήξιμο ή πρήξιμο σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, ενώ η αύξηση βάρους τείνει να κατανέμεται πιο ομοιόμορφα σε όλο το σώμα.
 • Χρονικό πλαίσιο: Η κατακράτηση υγρών μπορεί να συμβεί γρήγορα, προκαλώντας διακυμάνσεις βάρους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η αύξηση βάρους συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά σε μια εκτεταμένη περίοδο.
 • Συμπτώματα: Η κατακράτηση υγρών συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πρήξιμο, φούσκωμα και δυσφορία, ενώ η αύξηση βάρους μπορεί να μην προκαλεί αισθητά σωματικά συμπτώματα εκτός από την αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Αναστρεψιμότητα: Η κατακράτηση υγρών μπορεί συχνά να αντιστραφεί με την εφαρμογή αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση της πρόσληψης νατρίου και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, ενώ η αύξηση βάρους απαιτεί πιο συνεχείς προσπάθειες για την επίτευξη σημαντικών αλλαγών.

Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ κατακράτησης υγρών και αύξησης βάρους είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διαχείριση και τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Ενώ και οι δύο καταστάσεις μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, η κατακράτηση υγρών είναι συχνά ένα προσωρινό και αναστρέψιμο ζήτημα που προκαλείται από παράγοντες όπως η πρόσληψη νατρίου, οι ορμονικές αλλαγές ή τα φάρμακα. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση βάρους συνεπάγεται μια πιο μόνιμη αύξηση της μάζας σώματος, που επηρεάζεται κυρίως από το πλεόνασμα θερμίδων, τις ορμονικές ανισορροπίες, τους γενετικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Εάν υποψιάζεσαι κατακράτηση υγρών, η πραγματοποίηση ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι ευεργετική για τη μείωση των συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, την ενυδάτωση, την τακτική σωματική δραστηριότητα και την αποφυγή παρατεταμένων περιόδων καθίσματος ή ορθοστασίας. 

Πώς θα ξεπρηστείς σε 24 ώρες - Τα "ναι" και τα "όχι" από τη διαιτολόγο

Στην περίπτωση αύξησης βάρους, απαιτείται συνήθως μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίτευξη βιώσιμης και υγιούς διαχείρισης βάρους. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής, την αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και την ενσωμάτωση ασκήσεων ενδυνάμωσης για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας. Είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε σταδιακές, βιώσιμες αλλαγές αντί να καταφεύγουμε σε αυστηρές δίαιτες ή ακραίες ρουτίνες άσκησης. Η συμβουλή ενός διαιτολόγου ή επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση στη διαχείριση βάρους μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i