Το λάθος που κάνεις στη σαλάτα με τόνο σύμφωνα με τη διατροφολόγο

Και το κλειδί για να το διορθώσεις.

Σαλάτα με τόνο iStock

Συνηθίζεις να απολαμβάνεις ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα με σαλάτα και τόνο; Ενώ αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές και ελαφρύ γεύμα, σίγουρα, θα έχεις παρατηρήσει την εξής παγίδα: έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ψάχνει σνακ και να τρώει υπερβολικά το απόγευμα, λίγες μόλις ώρες μετά το γεύμα. Ο τρόπος που επιλέγεις να καταναλώσεις τον τόνο, λοιπόν, είναι λάθος. 

"Ως διατροφολόγος, συναντώ συχνά πελάτες που κατά λάθος κάνουν μικρές και ανεπαρκείς μεσημεριανές επιλογές, αφήνοντάς τους να νιώθουν ανικανοποίητοι και οδηγώντας σε υπερβολικό σνακ αργότερα μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, υπάρχει μια απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα: να συμπεριλάβεις έναν ισορροπημένο συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεΐνης στη σαλάτα σου", αναφέρει η διατροφολόγος Clean Kweens σε Ιnstagram post της: 

 

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να δημιουργήσεις ένα χορταστικό και θρεπτικό γεύμα; 

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν μια ελαφριά σαλάτα για μεσημεριανό, νομίζοντας ότι είναι μια υγιεινή επιλογή. Ενώ οι σαλάτες μπορεί να είναι θρεπτικές, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αισθήματα πείνας και μειωμένης ενέργειας εάν δεν έχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ειδικά πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Ένα ανεπαρκές μεσημεριανό γεύμα μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για απογευματινή πείνα και κατανάλωση άλλων γευμάτων, με αποτέλεσμα να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες συνολικά από ό,τι ήθελες. 

Μπορώ να τρώω κονσέρβα τόνου κάθε μέρα;

Η σημασία των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών

Οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη είναι δύο ζωτικής σημασίας μακροθρεπτικά συστατικά που παίζουν διαφορετικούς ρόλους στη ρύθμιση του κορεσμού και της ενέργειας. Οι υδατάνθρακες παρέχουν μια γρήγορη πηγή ενέργειας, ενώ οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στη διατήρηση αυτής της ενέργειας και σε κρατούν χορτάτη για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Όταν συνδυάζεις αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά στο μεσημεριανό σου γεύμα, δημιουργείς μια αρμονική ισορροπία που μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σύνθετοι υδατάνθρακες: Αντί να αποφεύγεις εντελώς τους υδατάνθρακες, επίλεξε σύνθετους υδατάνθρακες όπως κινόα, καστανό ρύζι, γλυκοπατάτες ή ψωμί ολικής αλέσεως στη σαλάτα σου. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αφομοιώνονται πιο αργά, παρέχοντας μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας και αποτρέποντας απότομη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

► Άπαχες πρωτεΐνες: Η προσθήκη μιας πηγής πρωτεΐνης όπως ο τόνος, το ψητό κοτόπουλο, τα ρεβίθια ή το τόφου στη σαλάτα σου είναι βασική για τον κορεσμό. Οι πρωτεΐνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα και μειώνοντας την πιθανότητα να καταναλώσεις ανθυγιεινά σνακ το απόγευμα.

Δημιούργησε μία χορταστική σαλάτα για μεσημεριανό:

Βάση: Ξεκίνα με μια γενναιόδωρη μερίδα φυλλωδών λαχανικών όπως σπανάκι, λάχανο ή ανάμεικτα χόρτα. Αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

► Σύνθετοι υδατάνθρακες: Πρόσθεσε μια μερίδα μαγειρεμένης κινόα, καστανό ρύζι ή ψητές γλυκοπατάτες για να προσφέρεις σταθερή ενέργεια όλο το απόγευμα.

► Πρωτεΐνη: Πρόσθεσε μια μερίδα τόνου, σολομού, ψητό κοτόπουλο, τόφου ή φασόλια για να καλύψεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη και να ενισχύσεις τη γεύση της σαλάτας.

► Υγιή λιπαρά: Πρόσθεσε μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή σπόρους για μια δόση υγιεινών λιπών, τα οποία συμβάλλουν στον κορεσμό και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.

► Πολύχρωμα λαχανικά: Γέμισε τη σαλάτα με πολύχρωμα λαχανικά όπως πιπεριές, ντοματίνια, αγγούρια και τριμμένα καρότα για να ενισχύσεις τα θρεπτικά συστατικά και να προσθέσεις γεύση.

► Ντρέσινγκ: Επίλεξε ένα σπιτικό ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ξύδι και βότανα για να ελέγξεις την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης και των ανθυγιεινών λιπαρών.

Το να είσαι φανατική με τη σαλάτα και τόνο μπορεί να είναι μια θρεπτική και ικανοποιητική μεσημεριανή επιλογή, αλλά είναι απαραίτητο να αποφύγεις την παγίδα της δημιουργίας ενός ανεπαρκούς γεύματος. Συμπεριλαμβάνοντας μια ισορροπία σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεΐνης στη σαλάτα, μπορείς να εξασφαλίσεις μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας και να διατηρήσεις τον κορεσμό όλο το απόγευμα. 

Οι 15 καλύτερες τροφές με Β12 (ξέρεις ποιες είναι;)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i