Μπορώ να τρώω κονσέρβα τόνου κάθε μέρα;

Πολλοί είναι εκείνοι που καταναλώνουν τόνο με τις σαλάτες τους πολύ συχνά, ειδικά εάν θέλουν να χάσουν βάρος. (Plus: τόνο σε νερό ή λάδι; Τι να επιλέξεις;)

Τόνος iStock

Ενώ ο τόνος είναι μια υγιεινή και θρεπτική προσθήκη στη διατροφή μας, γενικά δεν συνιστάται να καταναλώνεται καθημερινά, λόγω ανησυχιών για τον υδράργυρο που περιέχει. 

Ο υδράργυρος στον τόνο 

Ο τόνος, ιδιαίτερα ορισμένα είδη όπως ο ερυθρός τόνος, μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου. Ο υδράργυρος είναι ένα τοξικό μέταλλο που μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, όπως βλάβες στο νευρικό σύστημα, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

Για να μειώσεις τον κίνδυνο τοξικότητας από τον υδράργυρο, συνιστάται να περιορίσεις την πρόσληψη τόνου και άλλων ψαριών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερες από 2-3 μερίδες φρέσκου τόνου την εβδομάδα και όχι περισσότερες από μία μερίδα κονσερβοποιημένου τόνου την εβδομάδα.

Ο αντίκτυπος στο περιβάλλον 

Επίσης, ορισμένοι τύποι τόνου είναι πιο βιώσιμοι από άλλους, και η υπεραλίευση είναι μια σημαντική ανησυχία για πολλούς πληθυσμούς τόνου. Για να μειώσεις τον αντίκτυπο της διατροφής σου στο περιβάλλον, επίλεξε πιο βιώσιμες επιλογές θαλασσινών, όπως σαρδέλες, σολομό ή σκουμπρί, που έχουν και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Κονσέρβα τόνου σε νερό ή λάδι; Τι να προτιμήσω;


Όσον αφορά την επιλογή μεταξύ κονσέρβας τόνου σε νερό ή λάδι, η απόφαση συχνά εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και τις διατροφικές ανάγκες του καθενός.

Η κονσέρβα τόνου σε νερό είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους θέλουν μια πηγή πρωτεΐνης με χαμηλές θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Είναι μια καλή επιλογή για όσους προσέχουν την πρόσληψη θερμίδων και λίπους, καθώς συνήθως περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά από τον τόνο με λάδι. Είναι επίσης μια καλή επιλογή για όσους προτιμούν μια πιο ήπια γεύση, καθώς το νερό βοηθά στην "αραίωση" της γεύσης.

Από την άλλη, η κονσέρβα τόνου σε λάδι είναι μια καλή επιλογή για όσους αναζητούν έναν πιο πλούσιο, πιο γευστικό τόνο. Ο συσκευασμένος με λάδι τόνος συχνά συντηρείται σε ελαιόλαδο, το οποίο προσθέτει υπέροχη γεύση και υφή στο ψάρι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο συσκευασμένος με λάδι τόνος είναι υψηλότερος σε θερμίδες και λίπος από τον τόνο με νερό, επομένως μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος ή την πρόσληψη λίπους.

Όταν επιλέγεις μεταξύ κονσερβοποιημένου τόνου σε νερό ή λάδι, είναι επίσης σημαντικό να λάβεις υπόψη την ποιότητα του προϊόντος. Αναζήτησε τόνους που προέρχονται από βιώσιμες πηγές. Τέλος, διάβασε προσεκτικά την ετικέτα για να ελέγξεις για τυχόν πρόσθετα συστατικά ή συντηρητικά.

Είναι τα τρόφιμα σε κονσέρβα θρεπτικά, τελικά; Να τα προσθέτω στη διατροφή μου;

Τόνος με λεμόνι και μυρωδικά με μόλις 153 θερμίδες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i