3 μυστικά για την πιο ζουμερή, νόστιμη γαλοπούλα που έχεις φτιάξει ποτέ!

Δες πώς να μαγειρέψεις την τέλεια γαλοπούλα τα Χριστούγεννα!

turkey istock

Δες τις δοκιμασμένες συμβουλές για το ψήσιμο μιας αξέχαστης γαλοπούλας.

1. Αγόρασε τη σωστή γαλοπούλα την κατάλληλη στιγμή
 

Φέτος, αναβάθμισε τη γαλοπούλα που θα αγοράσεις. Τουλάχιστον, μείνε μακριά από την κατάψυξη! Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να έχουν υπέροχη γεύση, όπως τα κατεψυγμένα ψάρια. Τα πουλερικά, ωστόσο, χρειάζεται να είναι νωπά. 

Εάν μπορείς, προσπάθησε να βρεις γαλοπούλα από μια μικρή φάρμα, βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας βοσκής. Οι ογκώδεις γαλοπούλες εκτροφίου που ζυγίζουν 20 και πλέον κιλά δεν έχουν γεύση. Επίσης, δεν χρειάζεται να πάρεις τη γαλοπούλα εβδομάδες πριν από τις γιορτές. Ζήτα από τον κρεοπώλη σου να σου την κρατήσει μέχρι την προπαραμονή.

Υπολόγισε 500γρ. γαλοπούλα ανά άτομο, οπότε για 4 άτομα θα χρειαστείς μία γαλοπούλα 2 κιλών, για 8 άτομα, μία των 4 κιλών κ.ο.κ.

Κι αν θέλεις να γεμίσεις τη γαλοπούλα δες εδώ: Γέμιση γαλοπούλας με άγριο ρύζι και μανιτάρια

2. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο κρέατος
 

Όταν μαγειρεύεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, θα θέλεις να ελευθερώσεις χώρο. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνεις αυτό είναι να εμπιστευτείς την  τεχνολογία. Εάν δεν διαθέτεις θερμόμετρο κρέατος, είναι μια εξαιρετική επένδυση. Και η "επένδυση" είναι παραπλανητική, επειδή μπορείς να βρεις ένα θερμόμετρο κρέατος στα 10 ευρώ.

Μόλις η γαλοπούλα σου μαγειρευτεί για κάποιο χρονικό διάστημα και υποψιάζεσαι ότι θα είναι έτοιμη σε 20 λεπτά περίπου, βάλε το θερμόμετρο στο κέντρο του στήθους ή στην ένωση στο μπούτι, και δες αν έχει φτάσει τους 75-80 βαθμούς.  

Αν δεν έχεις θερμόμετρο, τρύπησε την ένωση στο μπούτι με ένα καλαμάκι για σουβλάκι (όχι μέχρι το κόκαλο) μέτρα μέχρι το 3 και τράβηξέ το. Η άκρη από το καλαμάκι θα πρέπει να καίει πάρα πολύ.

Υπολόγισε 40 λεπτά ψησίματος ανά κιλό κρέατος για τα πρώτα 4 κιλά της γαλοπούλας και κατόπιν 45 λεπτά για κάθε κιλό επιπλέον.

3. Ξεκούρασέ τη 
 

Ο πιο εύκολος τρόπος για να διατηρήσεις τη γεύση της γαλοπούλας είναι να την τυλίξεις μόλις βγει από το φούρνο. Βάλε αλουμινόχαρτο πάνω από τη γαλοπούλα, φροντίζοντας να είναι πλήρως καλυμμένη, ώστε να μην μπορεί να διαφύγει ατμός. Και μετά απλά περίμενε. Στρώσε το τραπέζι και περιμένετε 20 έως 30 λεπτά.

Κάτω από το αλουμινόχαρτο, οι χυμοί που θα διέρρεαν από τη γαλοπούλα σας αν είχε κοπεί πολύ νωρίς θα τη στεγνώνσει. Τώρα "κλειδώνουν" την υγρασία και διατηρούν τη γεύση της. Όπως και με τη ψητή μπριζόλα, η σωστή ανάπαυση δημιουργεί εκπληκτική γεύση. Και μην ανησυχείς μήπως κρυώσει η γαλοπούλα σου. Μια καλυμμένη με αλουμινόχαρτο γαλοπούλα θα παραμείνει ζεστή για πολύ ώρα.


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i