Mud Water | Τι είναι το... λασπόνερο και γιατί να το πιεις;

Το Mud Water είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση και έχει τα ίδια ενεργειακά οφέλη που αγαπάμε από τον καφέ, αλλά χωρίς την ίδια ένταση και άγχος.

mud water istock

Μανιτάρια, κουρκουμάς και τζίντζερ για πρωινό; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συστατικά του λασπόνερου (Mud Water), ένα εναλλακτικό πρωινό ρόφημα που κερδίζει δημοτικότητα στον τομέα της ευεξίας. Διατίθεται στην αγορά ως υποκατάστατο του καφέ που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και υψηλή σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Τι είναι το Mud Water ή λασπόνερο;

Το λασπόνερο είναι μια σκόνη που αποτελείται από ένα συνδυασμό μανιταριών, προσαρμογόνων, κακάο και μπαχαρικών που αναμειγνύονται με νερό για να παραχθεί ένα ενεργειακό και θρεπτικό ρόφημα που αποτελεί εναλλακτική λύση του καφέ ή του τσαγιού. 

Το λασπόνερο ισχυρίζεται ότι σου δίνει την ενέργεια και τη συγκέντρωση που δίνει ο καφές, χωρίς τις παρενέργειές του. Είναι ένα μοναδικό μείγμα από μια ποικιλία συστατικών, εμπνευσμένων από τις αρχαίες πρακτικές της Αγιουρβέδα και της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. 

Αν και τα μανιτάρια στο πρωινό σου ρόφημα μπορεί να σου φαίνονται περίεργα, είναι γεμάτα με πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως η προαγωγή της συνολικής ευεξίας και εστίασης του σώματος, η υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και η ενθάρρυνση της πεπτικής ευεξίας.

Συστατικά, γεύση και θρεπτικό περιεχόμενο

Τα συστατικά που βρίσκονται στο λασπόνερο περιλαμβάνουν οκτώ προσαρμογόνα είδη μανιταριών, βότανα και μπαχαρικά. Τα διάφορα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι επίσης γεμάτα με πιθανά οφέλη για την υγεία.

  1. Το Reishi, γνωστό ως ο "Βασιλιάς των Μανιταριών", πιστεύεται ότι υποστηρίζει την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στο στρες και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  2. Το Lion's Mane είναι ένα μανιτάρι που συχνά αναπτύσσεται στα δέντρα. Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και προσφέρει συγκέντρωση.
  3. Το Chaga είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και πιστεύεται ότι βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
  4. Το Cordyceps είναι δημοφιλές στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και χρησιμοποιείται κυρίως για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την παροχή αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων.
  5. Το Turkey tail είναι ένα μανιτάρι που προσφέρει αντιοξειδωτικά και υποστηρίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  6. Το βασιλομανίταρο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και βιταμίνη D καθώς και κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
  7. Τα μανιτάρια maitake και shiitake είναι δημοφιλή στη μαγειρική, αλλά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β και βιοτίνης.
  8. Εκτός από τα προσαρμογόνα μανιτάρια, το λασπόνερο περιέχει masala chai για ενέργεια καθώς και κουρκουμά και κανέλα για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Το λασπόνερο έχει γεύση ήπια, γήινη και πιο πικάντικη από τον καφέ. Οι γεύσεις με chai έχουν μια νότα κακάο και εξισορροπεί τις γεύσεις των μπαχαρικών.

Τα πιθανά οφέλη για την υγεία

Το λασπόνερο περιέχει 35mg καφεΐνης / φλιτζάνι σε σύγκριση με 90mg έως 100mg καφεΐνης / φλιτζάνι καφέ. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης ή είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη.

Επιπλέον, περιέχει φυτικά προσαρμογόνα που είναι φυσικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αντιμετωπίσει το στρες. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα μανιτάρια chaga  προστατεύουν από ιούς, καρκίνο και διαβήτη. Εν τω μεταξύ, η έρευνα που υποδηλώνει οφέλη για τη μνήμη και τη μάθηση έχει μελετηθεί μόνο σε ζώα. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να καθοριστεί το όφελος για τον άνθρωπο.

Το λασπόνερο περιέχει επίσης συστατικά όπως το κακάο και η κανέλα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Η κανέλα, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς περιλαμβάνονται και έχουν συσχετιστεί με πιθανά πεπτικά οφέλη, όπως ότι καταπραύνουν το πεπτικό σύστημα και μειώνουν τη φλεγμονή.

Που θα το βρεις: Στο amazon.com

Διάβασε σχετικά: Προσαρμογόνα βότανα: Τι είναι, πώς δρουν, πού βοηθάνε

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i