
Γνωρίζεις ότι η πρωτεΐνη καστανού ρυζιού μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος και της καρδιάς και να ρυθμίσει τη χοληστερόλη σου, εκτός από τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους και μυϊκή ενδυνάμωση;
Τι είναι η πρωτεΐνη καστανού ρυζιού;
Η πρωτεΐνη καστανού ρυζιού είναι πλούσια σε αμινοξέα, περιέχει τα 9 απολύτως απαραίτητα, σε βιταμίνες και μέταλλα και ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες. Περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως θειαμίνη, ριζοφλαβίνη, νιασίνη, φωσφόρο, σίδηρο και κάλιο.
Αν θέλεις να αποφύγεις τα γαλακτοκομικά ή είσαι χορτοφάγος, υπάρχει ένας λόγος να χρησιμοποιήσεις την πρωτεΐνη καστανού ρυζιού. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη καστανού ρυζιού περιλαμβάνει μοναδικά πεπτίδια που μειώνουν την αύξηση του σωματικού βάρους περισσότερο από αυτά που περιέχονται στην πρωτεΐνη λευκού ρυζιού ή στην πρωτεΐνη σόγιας. Γιατί όμως την επιλέγουν οι περισσότεροι και τι είναι αυτό που την κάνει να υπερτερεί από τα υπόλοιπα είδη πρωτεΐνης;
Δυσανεξία στη λακτόζη: Οφείλεται τελικά σε γονίδιο ή όχι;
Τα 6 οφέλη της πρωτεΐνης καστανού ρυζιού
- Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
- Μειώνει τη γλυκαιμική απόκριση
- Βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος
- Ρυθμίζει τη χοληστερόλη
- Είναι ιδανική για την υγεία της καρδιάς και των νεφρών
- Είναι υποαλλεργική και εύπεπτη
1. Απώλεια βάρους
Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης, γενικά, υποστηρίζουν την απώλεια βάρους επιταχύνοντας το μεταβολισμό και μειώνοντας την πρόσληψη τροφής. Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η πρωτεΐνη καστανού ρυζιού, περιλαμβάνει μοναδικά πεπτίδια που μειώνουν την αύξηση του βάρους περισσότερο από ό,τι αυτά που περιέχονται στην πρωτεΐνη λευκού ρυζιού ή στην πρωτεΐνη σόγιας.
Όσοι προσπαθούν να χάσουν γρήγορα βάρος, δεν το καταφέρνουν λόγω έλλειψης πρωτεϊνών. Μην ξεχνάς, η πρωτεΐνη καστανού ρυζιού θα πρέπει να συμπληρώνει μια διατροφή που είναι ήδη πλούσια σε πρωτεΐνη. Ωστόσο, λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, μπορεί να κάνει διπλό καθήκον για να σε βοηθήσει να επιτύχεις τους στόχους σου για απώλεια βάρους!
2. Μειώνει τη γλυκαιμική απόκριση
Κάθε φορά που καταναλώνεις οποιοδήποτε είδος θρεπτικού συστατικού, είτε έχει υψηλό είτε χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το σώμα σου προκαλεί μια γλυκαιμική απόκριση. Με απλά λόγια, η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης αυξάνονται μετά το φαγητό και στη συνέχεια επιστρέφουν στα επίπεδα "νηστείας" μετά από μερικές ώρες.
Είναι σημαντικό να διατηρείς ένα υγιές επίπεδο γλυκόζης στο αίμα A1C (μέσος όρος γλυκόζης στο αίμα για μια περίοδο δύο ή τριών μηνών), ειδικά για άτομα με διαβήτη ή προ-διαβητικές καταστάσεις και για γυναίκες που είναι έγκυες ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες.
Γι' αυτό πρέπει να έχεις επίγνωση των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες μπορεί να σου προκαλέσουν κόπωση μετά το φαγητό και να προκαλέσουν θολή όραση. Μακροπρόθεσμα, αυτές οι αυξομειώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο επίπεδο A1C, το οποίο συμβάλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, καθώς και άλλων σοβαρών επιπλοκών για την υγεία.
Η πρωτεΐνη καστανού ρυζιού, έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές μελέτες ότι μειώνει τη γλυκαιμική απόκριση σε όλους τους τομείς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σοβαρότητα των τιμών του σακχάρου στο αίμα και να σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τα επίπεδα γλυκόζης.
3. Βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος
Η πρωτεΐνη καστανού ρυζιού είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην πρόληψη συγκεκριμένων τύπων κυτταρικής βλάβης, ιδίως της βλάβης που προκαλείται από την οξείδωση (σχηματισμός ελεύθερων ριζών που προκαλείται από μόρια οξυγόνου που ταξιδεύουν ελεύθερα στο σώμα), η οποία μπορεί να προκαλέσει ηπατική νόσο.
Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι το καστανό ρύζι προλαμβάνει κάποιο οξειδωτικό στρες στο ήπαρ και προστατεύει από βλάβες που προκαλούνται από περαιτέρω οξείδωση. Μια άλλη μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα την πρωτεΐνη ρυζιού και διαπίστωσε τις ίδιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες στην πρωτεΐνη, καθώς παρουσίασε "ηπατοπροστατευτικά" αποτελέσματα - με απλά λόγια, ότι προστατεύει το συκώτι σου από οξειδωτικές βλάβες.
4. Ρυθμίζει τη χοληστερόλη
Ενώ υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με τα επίπεδα χοληστερόλης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να επιτευχθούν με μια διατροφή με υγιεινά λίπη και χοληστερόλη. Ναι, καλά διάβασες! (Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι πιο επικίνδυνα από τα υψηλά επίπεδα).
Η πρωτεΐνη καστανού ρυζιού μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Μελέτες δείχνουν ότι τα πεπτίδια στην πρωτεΐνη καστανού ρυζιού, εκτός από την αύξηση της απώλειας βάρους, βοηθούν το συκώτι να συνθέσει τη χοληστερόλη που δημιουργείται από το ίδιο το συκώτι και από άλλα κύτταρα του σώματος.
5. Είναι ιδανική για την υγεία της καρδιάς και των νεφρών
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι αυτή η πρωτεΐνη συνδέεται επίσης με την υγεία της καρδιάς. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες του 20ου αιώνα, διεξήχθη μια μελέτη με περισσότερες από 29.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τις οποίες παρακολούθησαν για να ανακαλύψουν τα περιστατικά καρκίνου, στεφανιαίας νόσου και θανάτου.
Οι συμμετέχουσες που εμφάνισαν στεφανιαία νόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν 30% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας όταν κατανάλωναν φυτικές πρωτεΐνες έναντι ζωικών πρωτεϊνών! Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών με CHD συνδέθηκε με υψηλά ποσοστά κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων.
6. Είναι υποαλλεργική και εύπεπτη
Πολύ λίγοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην πρωτεΐνη καστανού ρυζιού, σε αντίθεση με τον ορό γάλακτος, ο οποίος γενικά δεν συνιστάται για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη.
Εκτός από τις υποαλλεργικές ιδιότητές της, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά εύπεπτη και είναι απίθανο να ενοχλήσει το στομάχι σου.
Είναι το λευκό ρύζι καλό για την υγεία σου;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr