Είναι το λευκό ρύζι καλό για την υγεία σου;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το λευκό ρύζι και τη θρεπτική του αξία στη διατροφή σου.

ρύζι pexels

Είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που δεν απολαμβάνει το λευκό ρύζι. Συνδυάζεται με πολλά και διαφορετικά πιάτα, αλλάζει γεύση ανάλογα τα καρυκεύματα και είναι χορταστικό. Είτε είναι η βάση για το λαχταριστό μπουρίτο σου, είτε το βάλεις για να φτιάξεις σπιτικό sushi ή συνοδεύει απλά τα λαχανικά σου, το λευκό ρύζι έχει σταθερή θέση στο μενού σου.

Ωστόσο, όπως πολλοί γνωρίζουν, το λευκό ρύζι επιδέχεται μεγαλύτερης επεξεργασίας έναντι άλλων τύπων ρυζιού. Το γεγονός αυτό, έχει κάνει τους λάτρεις του να αναρωτηθούν για τη διατροφική του αξία. Είναι, τελικά, το λευκό ρύζι καλό για την υγεία σου;

Από τη μια πλευρά, το λευκό ρύζι είναι χαμηλό σε λιπαρά, αρκετά χαμηλό σε θερμίδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα υγιεινά πιάτα. Στον αντίποδα, υφίσταται αρκετή επεξεργασία, όπου αφαιρούνται το πίτουρο, το φύτρο και ο φλοιός — και οι περισσότερες από τις ίνες και τα θρεπτικά συστατικά του μαζί με αυτό.

Μία κούπα μαγειρεμένο λευκό ρύζι περιέχει:

λευκο_ρυζι
Istock

Μακροθρεπτικά συστατικά:

  • 242 θερμίδες
  • 4,4 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 0,4 γραμμάρια λίπους
  • 53,2 g υδατάνθρακες
  • 0,6 g φυτικών ινών

Μικροθρεπτικά συστατικά:

  • 5,6 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
  • 3,7 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος
  • 53,9 χιλιοστόγραμμα καλίου
  • 68,8 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου
  • 24,2 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου
  • 0,4 χιλιοστόγραμμα σιδήρου

Διάβασε επίσης: Λευκό ρύζι: Με αυτό το φαγητό κάνει τον τέλειο συνδυασμό για απώλεια βάρους!

4 οφέλη του λευκού ρυζιού

Είναι πηγή ενέργειας

Είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, άρα μία καλή πηγή ενέργειας. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα που ασχολούνται με έντονες σωματικές δραστηριότητες ή χρειάζονται γρήγορη ενεργειακή ώθηση. Άρα, δίνει ένα boost ενέργειας χάρη στους υδατάνθρακες, αλλά σίγουρα δεν θα διαρκέσει όσο το να επιλέξεις μαύρο ρύζι ή ένα άλλο δημητριακό ολικής αλέσεως.

Είναι τροφή χωρίς γλουτένη

To λευκό ρύζι είναι gluten- free καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη. Μπορεί, λοιπόν, να είναι μια πολύτιμη βάση για όσους ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και αναζητούν εναλλακτικές επιλογές δημητριακών.

Παρά την επεξεργασία έχει θρεπτικά συστατικά

Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, το λευκό ρύζι υφίσταται παραπάνω επεξεργασία από το καφέ ρύζι. Ωστόσο, συνεχίζει να έχει ορισμένα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά - τα οποία θα τα βρεις λίγο πιο πάνω-. 

Είναι χαμηλό σε θερμίδες και χοληστερίνη

Aνάλογα με τις σωματικές ανάγκες που έχεις, το λευκό ρύζι είναι μία ιδανική τροφή αν επιθυμείς να χάσεις βάρος ή να προσέξεις την υγεία της καρδιάς σου. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και χοληστερίνη.

Ωστόσο, αν θέλεις να μειώσεις την χοληστερίνη σου, το Harvard Health υποστηρίζει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ζωτικής σημασίας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Συνεπώς, συνέχισε να τρως το λευκό ρύζι αρκεί μέσα στην ημέρα να καταναλώνεις και δημητριακά ολικής αλέσεως.

3 μειονεκτήματα του λευκού ρυζιού

λευκο_ρυζι
Istock

Έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα σιτηρά

Η διαδικασία διύλισης του ρυζιού αφαιρεί ένα σημαντικό μέρος των απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα εξωτερικά στρώματα του ρυζιού και σε σύγκριση με το καστανό ρύζι, το οποίο διατηρεί αυτά τα θρεπτικά συστατικά, το λευκό ρύζι προσφέρει λιγότερες ενώσεις που προάγουν την υγεία.

Έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Το λευκό ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει το σάκχαρό σου πιο γρήγορα από άλλες τροφές. Οι άνθρωποι με διαβήτη ή όσοι πρέπει να προσέξουν το ζάχαρο στο αίμα τους μπορεί να βρίσκουν ως ελάττωμα αυτό το χαρακτηριστικό του λευκού ρυζιού. Ωστόσο, η κατανάλωση λευκού ρυζιού με μέτρο και ο συνδυασμός του με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτής της επίδρασης.

Έλλειψη σε φυτικές ίνες

Αυτή είναι η πιο αξιοσημείωτη διαφορά που έχει το λευκό ρύζι από το καφέ ρύζι. Χωρίς φυτικές ίνες, το λευκό ρύζι μπορεί να είναι λιγότερο χορταστικό, οδηγώντας σε πιθανή υπερκατανάλωση τροφής ή λιγότερο έλεγχο του μεγέθους της μερίδας που καταναλώνεις. Η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να συμβάλει σε πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Διάβασε επίσης: Παχαίνει το ρύζι ή είναι μύθος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i