
Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά. Ο άνθρωπος, σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλαστικά, δεν έχει την ικανότητα να τη συνθέσει, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να την προσλάβει από τις τροφές.
Ποιες είναι οι ιδιότητες και τα οφέλη της;
Η βιταμίνη C έχει πολλές ιδιότητες και οφέλη για τον οργανισμό, αφού συμβάλλει:
- στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια και μετά την έντονη σωματική άσκηση
- στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος
- στη φυσιολογική λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, των οστών, του δέρματος, των δοντιών
- στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ενέργειας
- στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος
- στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία
- στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
Η Βιταμίνη C πράγματι βρίσκεται πλούσια στα πορτοκάλια, όμως σύμφωνα με τη διατροφολόγο Σταυρούλα Κρίκη (@stavroulakriki), υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι.
Τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια
Ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει 70 mg βιταμίνης C
1) Κόκκινη πιπεριά: 1 μέτρια περιέχει 152 mg βιταμίνης C
2) Aκτινίδιο: 2 μικρά περιέχουν 128 mg βιταμίνης C
3) Λαχανάκια Βρυξελλών: 6 τεμάχια περιέχουν 97 mg βιταμίνης C
4) Πράσινη πιπεριά: 1 μέτρια περιέχει 96 mg βιταμίνης C
5) Παπάγια: 1 μικρή περιέχει 96 mg βιταμίνης C
6) Φράουλες: 1 φλιτζάνι περιέχει 85 mg βιταμίνης C
7) Μπρόκολο: 1 φλιτζάνι περιέχει 81 mg βιταμίνης C
8) Aνανάς: 1 φλιτζάνι περιέχει 79 mg βιταμίνης C
Διάβασε επίσης:
Είναι η βιταμίνη C καλή για τα νεφρά σου;
Γνωρίζεις πόση ποσότητα βιταμίνης C πρέπει να παίρνεις;
Βιταμίνη C: Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr