iStock
Το TikTok είναι γεμάτο από συμβουλές και τάσεις για υγιεινές συνήθειες, και μία από αυτές που έχει τραβήξει την προσοχή αφορά το ψωμί. Πολλοί χρήστες του TikTok ισχυρίζονται ότι το να καταψύχεις το ψωμί το κάνει πιο υγιεινό, υποστηρίζοντας ότι αυτό βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και ενδέχεται να έχει κι άλλα οφέλη για την υγεία. Τι ισχύει όμως πραγματικά; Μήπως πρόκειται για έναν ακόμη διαδικτυακό μύθο ή η επιστήμη έχει κάτι να πει;
Βοηθούν τα κρύα μακαρόνια στο αδυνάτισμα; Περιέχουν λιγότερες θερμίδες;
Τι λέει η επιστήμη για το κατεψυγμένο ψωμί;
Αρχικά, τι συμβαίνει όταν το ψωμί ψήνεται; Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η ζύμη που περιέχει νερό και αέρα μετατρέπεται σε αφράτη φραντζόλα. Η θερμότητα του φούρνου προκαλεί την πήξη του αμύλου που περιέχει το αλεύρι, κάνοντάς το πιο εύκολο για το σώμα να το χωνέψει και να απορροφήσει τη γλυκόζη που περιέχει. Αυτό, όμως, μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και σάκχαρο στο αίμα, ειδικά αν το ψωμί είναι φτιαγμένο από λευκό αλεύρι.
Τι συμβαίνει όταν το ψωμί καταψύχεται;
Όπως εξηγεί η επιστήμη, όταν το ψωμί κρυώνει, το άμυλο "συρρικνώνεται" και μετατρέπεται σε ανθεκτικό άμυλο. Αυτό το ανθεκτικό άμυλο είναι πιο δύσκολο να χωνευτεί, πράγμα που σημαίνει ότι η γλυκόζη απελευθερώνεται πιο αργά στο σώμα, αποτρέποντας απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ψύξη του ψωμιού βοηθάει ακόμη περισσότερο αυτό το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, η συρρίκνωση του αμύλου είναι σχεδόν διπλάσια όταν το ψωμί καταψύχεται σε σχέση με το να αποθηκευτεί στο ψυγείο. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο κρύο είναι το ψωμί, τόσο περισσότερο ανθεκτικό άμυλο δημιουργείται, κάνοντάς το πιο ευεργετικό για το σώμα, σύμφωνα με τον Duane Mellor, διατροφολόγο και επικεφαλής της Έρευνας για την Ιατρική και τη Διατροφή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aston, και άρθρο του στο The Conversation.
Μία ακόμη μελέτη εξετάζει τα αποτελέσματα από τη δοκιμή που έγινε με υγιή άτομα, τα οποία κατανάλωσαν φρέσκο ή κατεψυγμένο ψωμί, το οποίο είχε προηγουμένως αποψυχθεί. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το παγωμένο ψωμί μείωσε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα κατά 31% σε σχέση με το φρέσκο ψωμί. Μάλιστα, όταν το ψωμί ήταν σπιτικό, η μείωση ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή, φτάνοντας το 39%.
Αντίθετα, όταν χρησιμοποιήθηκε ψωμί του εμπορίου, η ψύξη δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση στην απόκριση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να οφείλεται στη διαφορετική διαδικασία παρασκευής των εμπορικών ψωμιών.
Είναι τελικά το κατεψυγμένο ψωμί μια λύση;
Η αλήθεια είναι ότι τα οφέλη του κατεψυγμένου ψωμιού είναι περιορισμένα και βραχυπρόθεσμα. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι χαμηλότερα αμέσως μετά το γεύμα, αλλά η συνολική επίδραση στην υγεία δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ίσως θα περίμενε κανείς. Επιπλέον, η μείωση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα είναι μικρή και διαρκεί μόνο για λίγες ώρες μετά την κατανάλωση. Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι η συγκεκριμένη τακτική δεν αποτελεί κάποια "μαγική" λύση για τη διαχείριση του βάρους ή τη μείωση του κινδύνου για ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Ολικής, πολύσπορο ή προζυμένιο; Ποιο είναι το καλύτερο ψωμί για υγεία και απώλεια βάρους;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr