Γλυκαιμικός δείκτης: 5 στρατηγικές για έλεγχο των κιλών και περιορισμό της αύξησης του σακχάρου (αφορά κάθε ηλικία!)

Έτσι θα κρατήσεις τα επίπεδα σακχάρου υπό έλεγχο, να απολαμβάνεις περισσότερη ενέργεια και να διατηρήσεις το βάρος σου με φυσικό τρόπο.

Γλυκαιμικός δείκτης iStock

Έχεις παρατηρήσει ότι μία φέτα λευκό ψωμί σε χορταίνει στιγμιαία, αλλά πολύ γρήγορα νιώθεις και πάλι πεινασμένη; Αντίθετα, ένα γεύμα με φακές ή ρεβίθια σε κρατάει χορτάτη για περισσότερη ώρα. Αυτή η διαφορά οφείλεται στον γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) των τροφών. Ο γλυκαιμικός δείκτης μετράει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου. Τροφές με υψηλό ΓΔ, όπως το λευκό ψωμί, προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου, ενώ τροφές με χαμηλό ΓΔ προσφέρουν διάρκεια στην απελευθέρωση ενέργειας.​

Γιατί να σε νοιάζει;

Ο γλυκαιμικός δείκτης σε βοηθά να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό χωρίς εξαντλητικές δίαιτες, ενώ ταυτόχρονα σε προστατεύει από τις απότομες λιγούρες και το ασταμάτητο τσιμπολόγημα. Με τις σωστές επιλογές, το σάκχαρο στο αίμα σου παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνοντας τον κίνδυνο για μεταβολικές διαταραχές.

Το καλύτερο; Σου χαρίζει ενέργεια με διάρκεια, ανεβάζει τη διάθεσή σου και σε βοηθά να παραμένεις συγκεντρωμένος όλη μέρα. Αν, λοιπόν, θέλεις να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής σου χωρίς στερήσεις, αυτές οι πέντε στρατηγικές θα γίνουν το νέο σου lifestyle.

5 στρατηγικές για σταθερό σάκχαρο και υγιές βάρος 

1.Επίλεξε έξυπνους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού, όμως δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, σε οδηγούν σε απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας έντονες λιγούρες και πτώση της ενέργειας. Από την άλλη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν σταδιακά την ενέργεια, διατηρώντας το αίσθημα κορεσμού και σταθεροποιώντας τα επίπεδα γλυκόζης.

Μια από τις πιο καινοτόμες επιλογές σε αυτή την κατηγορία είναι η νέα σειρά ζυμαρικών Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη της ΜΑΚΒΕΛ, που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην καθημερινή διατροφή.

Η ΜΑΚΒΕΛ, πρωτοπόρος στον χώρο των ζυμαρικών, δημιούργησε μια σειρά που συνδυάζει την αγαπημένη γεύση των παραδοσιακών ζυμαρικών με όλα τα οφέλη μιας πιο ισορροπημένης διατροφής. Τα ζυμαρικά Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, προσφέροντας διάρκεια στην απελευθέρωση ενέργειας και μεγαλύτερο κορεσμό, χωρίς να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο η αυθεντική γεύση.

Για την ανάπτυξη της σειράς, η ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC συνεργάστηκε με το Oxford Brooks U.K, το μοναδικό διαπιστευμένο εργαστήριο στην Ευρώπη που εξειδικεύεται στη μέτρηση του γλυκαιμικού δείκτη. Με ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, τα νέα ζυμαρικά πιστοποιήθηκαν ως προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, προσφέροντας απόλαυση χωρίς συμβιβασμούς και συμβάλλοντας στη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα. Στη σειρά θα βρεις ζυμαρικά σπαγγέτι για λαχταριστές μακαρονάδες, λιγκουίνι για πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις, κριθαράκι για το πιο απολαυστικό comfort food και πένες, ιδανικές για δημιουργικά πιάτα.

μακβελ

Με τη νέα σειρά Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη της ΜΑΚΒΕΛ, μπορείς πλέον να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου ζυμαρικά, χωρίς ενοχές και με μεγαλύτερη διατροφική ισορροπία! 

2.Συνδύασε σωστά τα γεύματά σου

Ένα ακόμα μυστικό για ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου είναι ο σωστός συνδυασμός τροφών. Όταν συνδυάζεις πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και "καλά" λιπαρά με υδατάνθρακες, επιβραδύνεις την απορρόφησή τους και κρατάς σταθερή την ενέργειά σου. Δοκίμασε γεύματα όπως ψωμί ολικής με αβοκάντο και αυγό, γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι. Έτσι, αποφεύγεις τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου και νιώθεις χορτάτη για περισσότερη ώρα. 

3.Πες "ναι" στα φυσικά γλυκά

Δεν χρειάζεται να κόψεις εντελώς τα γλυκά, εάν θες να αποφύγεις τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου. Αρκεί να επιλέγεις πιο φυσικές εναλλακτικές. Τα φρούτα, το μέλι, οι χουρμάδες και το ταχίνι ικανοποιούν την ανάγκη σου για γλυκό, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό σου. Για παράδειγμα, δοκίμασε σπιτικά energy balls με χουρμάδες, καρύδια και κακάο, γλυκά και υγιεινά!

4.Πρόσεξε τον τρόπο μαγειρέματος

Μικρές αλλαγές στην κουζίνα, μεγάλα οφέλη για την υγεία σου. Ο τρόπος που μαγειρεύεις τα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει τον γλυκαιμικό τους δείκτη. Μερικά συμβουλές που κάνουν τη διαφορά:

  • Τα ζυμαρικά al dente έχουν χαμηλότερο ΓΔ από τα παραβρασμένα.
  • Οι βραστές πατάτες έχουν χαμηλότερο ΓΔ από τον πουρέ.
  • Τα όσπρια διατηρούν τον χαμηλό ΓΔ τους όταν δεν είναι υπερβολικά μαγειρεμένα.

5.Κινήσου μετά το φαγητό

Η κίνηση μετά το γεύμα βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ακόμα και ένα περπάτημα μόλις 10 λεπτών αρκεί για να μειώσει τις απότομες αυξήσεις της γλυκόζης. Αν δεν έχεις χρόνο, κάνε πιο απλές κινήσεις, όπως να ανεβοκατεβαίνεις σκάλες ή να κάνεις λίγες δουλειές στο σπίτι. Κάθε κίνηση μετράει!

Δες περισσότερες πληροφορίες για τα ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ΜΑΚΒΕΛ εδώ

Πώς καταναλώνω τα ζυμαρικά σαν Ιταλίδα (δηλαδή χωρίς να παίρνω βάρος)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i