
Η νηστεία του Αγίου Όρους τηρείται από τους μοναχούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αποκορύφωμα τις περιόδους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και των άλλων μεγάλων νηστειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Βασίζεται στην αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών, ενώ πολλές ημέρες συνοδεύονται και από αποχή από το λάδι και το κρασί.
Ψάρια καταναλώνονται μόνο σε συγκεκριμένες εορτές, ενώ το ψωμί, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα θαλασσινά χωρίς αίμα (όπως τα μύδια και τα χταπόδια) αποτελούν τη βάση της καθημερινής διατροφής.
Η νηστεία στο Άγιο Όρος δεν είναι απλώς δίαιτα, αλλά μέρος ενός ευρύτερου πνευματικού τρόπου ζωής. Ωστόσο, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και για τα ενδεχόμενα οφέλη της στην υγεία.
Η διατροφή είναι φυτοφαγική, πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης είναι πολύ χαμηλά.
Αυτός ο τύπος διατροφής έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων, βελτίωση των επιπέδων σακχάρου, πρόληψη της παχυσαρκίας και μακροπρόθεσμα με αυξημένο προσδόκιμο ζωής.
Διάβασε τη συνέχεια εδώ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr