istock
Οι περισσότερες από εμάς έχουμε μάθει ότι το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών είναι βασικό βήμα υγιεινής, αφού απομακρύνει χώματα και μέρος των βακτηρίων από την επιφάνειά τους. Όμως αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για όλα τα τρόφιμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, το πλύσιμο όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, μεταφέροντας μικρόβια σε πάγκους, νεροχύτες και άλλα τρόφιμα που βρίσκονται γύρω σου.
H επιδημιολόγος Vanessa Coffman εξηγεί στο Real Simple, ότι ορισμένα υλικά δεν χρειάζονται καθόλου ξέβγαλμα πριν το μαγείρεμα. Μάλιστα, για κάποια από αυτά, το θέμα δεν είναι μόνο τα βακτήρια αλλά και η ποιότητα ή το σωστό μαγείρεμα. Ακολουθούν έξι τρόφιμα που καλό είναι να κρατήσεις μακριά από τη βρύση, για να μειώσεις τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης και να κάνεις την προετοιμασία των γευμάτων σου πιο ασφαλή και εύκολη.
6 τροφές που δεν πρέπει να πλένεις
1. Πουλερικά
Το ωμό κοτόπουλο ή γαλοπούλα δεν πρέπει ποτέ να πλένεται. Το νερό δεν απομακρύνει τα βακτήρια, αλλά τα διασπείρει στην κουζίνα σου. Η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο μπορούν εύκολα να καταλήξουν στον νεροχύτη, στους πάγκους ή σε άλλα τρόφιμα. Η ασφαλέστερη πρακτική είναι να κρατάς τους χυμούς του ωμού κρέατος περιορισμένους και να μαγειρεύεις καλά τα πουλερικά, μέχρι να φτάσουν εσωτερική θερμοκρασία περίπου 74°C. Φρόντισε επίσης να πλένεις σχολαστικά τα χέρια, τα σκεύη και τις επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κρέας.
Όλοι το κάνουν, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο – Το συχνό λάθος στο μαγείρεμα του κοτόπουλου
2. Κόκκινο κρέας
Μοσχάρι, χοιρινό και κιμάς δεν χρειάζονται πλύσιμο πριν το μαγείρεμα. Το νερό μπορεί να μεταφέρει βακτήρια σε όλο τον νεροχύτη και τις γύρω επιφάνειες. Αντί για πλύσιμο, στέγνωσε καλά το κρέας με απορροφητικό χαρτί. Έτσι χειρίζεσαι πιο εύκολα το τρόφιμο και πετυχαίνεις καλύτερο σοτάρισμα ή ρόδισμα, αφού η υγρασία εμποδίζει το σωστό καραμέλωμα.
3. Θαλασσινά
Τα περισσότερα ψάρια και θαλασσινά δεν χρειάζονται ξέβγαλμα. Και εδώ, το πλύσιμο μπορεί να διασπείρει βακτήρια αντί να τα απομακρύνει. Η ασφάλεια εξασφαλίζεται με το σωστό μαγείρεμα και τις κατάλληλες θερμοκρασίες. Εξαίρεση αποτελούν τα οστρακοειδή με κέλυφος, όπως τα μύδια και τα στρείδια. Σε αυτά μπορείς να ξεπλύνεις και να τρίψεις μόνο το κέλυφος, όχι τη σάρκα, και να τα μαγειρεύεις μέχρι να ανοίξουν ή να γίνουν σφιχτά και αδιαφανή.
4. Αυγά
Το πλύσιμο των αυγών τα κάνει πιο ευάλωτα στα βακτήρια. Τα αυγά του εμπορίου έχουν ήδη καθαριστεί και απολυμανθεί, κάτι που αφαιρεί το φυσικό προστατευτικό τους φιλμ. Αν τα πλύνεις ξανά, αυξάνεται η πιθανότητα να εισχωρήσουν μικρόβια στο εσωτερικό τους. Αν το κέλυφος είναι λερωμένο, αρκεί να το σκουπίσεις απαλά με στεγνό, καθαρό χαρτί.
5. Μανιτάρια
Το έντονο πλύσιμο ή το μούλιασμα αλλοιώνει την υφή των μανιταριών, γιατί απορροφούν το νερό σαν σφουγγάρι. Έτσι δυσκολεύονται να ροδίσουν σωστά και χάνουν μέρος της γεύσης τους. Αντί να τα πλένεις, καθάρισέ τα με ένα ελαφρώς νωπό πανί ή με ένα μικρό πινέλο για να αφαιρέσεις το χώμα. Τα πιο σκληρά μανιτάρια αντέχουν λίγο περισσότερο χειρισμό, αλλά και πάλι χωρίς νερό.
6. Έτοιμα πλυμένα πράσινα λαχανικά σε σακούλα
Αν στη συσκευασία αναγράφεται ότι τα λαχανικά είναι πλυμένα ή έτοιμα για κατανάλωση, δεν χρειάζονται επιπλέον πλύσιμο. Το ξαναπλύσιμο στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης από τον νεροχύτη, τα χέρια ή τις επιφάνειες κοπής. Πάρε μόνο την ποσότητα που χρειάζεσαι και αποθήκευσε το υπόλοιπο σε καθαρό, στεγνό δοχείο.
Διάβασε επίσης:
Meal prep: Τα 6 συχνά λάθη που μπορούν να σου προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση
Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr