6 καυτές ερωτήσεις & απαντήσεις για το αδυνάτισμα (Μέρος Β)

Σήμερα, απαντάμε στις υπόλοιπες τρεις ερωτήσεις που σε «καίνε» σχετικά με το αδυνάτισμα.

prechristmas-diet

4. ΕΡΩΤΗΣΗ «Μπορώ να τρώω αμυλούχες τροφές –ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά– και να αδυνατίσω;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Την απάντηση μπορείς ίσως να τη μαντέψεις, αν αναλογιστείς τις εκατοντάδες γενεών ανά τον κόσμο που έχουν στηρίξει τη διατροφή τους σε τέτοιου είδους τρόφιμα, χωρίς να παρουσιάζουν πρόβλημα βάρους.

Ο μη συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων είναι από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους, γιατί προκαλεί μια βραχυχρόνια απώλεια βάρους που οφείλεται σε απώλεια υγρών, αλλά και μείωση της μυϊκής μάζας του σώματος.

Οι υδατάνθρακες προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό. Πρέπει να καλύπτουν τις μισές ή και παραπάνω από τις ενεργειακές μας καθημερινές ανάγκες και αποτελούν τρόφιμα που μπορεί να περιλαμβάνονται σε κάθε γεύμα μας. Στην Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, άλλωστε, τίθεται στη βάση της η ομάδα των δημητριακών. Θα πρέπει, όμως, να προσεχτεί η ποσότητα και η ποιότητά τους.

Η ποσότητα που σου αντιστοιχεί, ώστε να μπορείς να αδυνατίσεις, είναι εξατομικευμένο ζήτημα, και σημαντικό για το αν καταφέρεις τελικά να απαλλαγείς από βάρος ή όχι. Η ποιότητά τους θεωρείται εξίσου σημαντική για την προαγωγή της υγείας και η οδηγία αναφέρει την προτίμηση των ολικής αλέσεως δημητριακών, τη λιγότερο συχνή κατανάλωση πατάτας και, αν και δεν ανήκει στις αμυλούχες τροφές αλλά γενικότερα στους υδατάνθρακες, τη σπανιότερη χρήση ζάχαρης και των προϊόντων της.

 

5.ΕΡΩΤΗΣΗ «Έχω διαβάσει ότι η άσκηση το πρωί και με άδειο το στομάχι καίει περισσότερο λίπος. Είναι αλήθεια;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ «Πράγματι, σε κατάσταση νηστείας ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί κυρίως λίπος για να παράγει την απαιτούμενη ενέργεια. Όταν λοιπόν με άδειο στομάχι ασκούμαστε το πρωί, καίμε περισσότερο λίπος σε σύγκριση με τη γυμναστική μετά το φαγητό.

Κατά πόσο όμως αυτό έχει σημασία; Επηρεάζει καθόλου το ρυθμό μείωσης του σωματικού λίπους ή την αθλητική απόδοση; Η απάντηση είναι ότι για τη μείωση λίπους δεν έχει σημασία αν την ώρα που γυμνάζεσαι καις περισσότερο λίπος ή υδατάνθρακες, αλλά ο συνολικός αριθμός των θερμίδων που θα χάσεις να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερος.

Αυτό δημιουργεί ένα αρνητικό ισοζύγιο στη σχέση των προσλαμβανόμενων θερμίδων με αυτές που απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Όταν αυτό το αρνητικό ισοζύγιο προέρχεται από άσκηση, καλύπτεται τελικά από μείωση λίπους, ακόμη και αν κατά τη διάρκεια της κίνησης το σώμα χρησιμοποιεί υδατάνθρακες. Αυτό το παράδοξο συμβαίνει, γιατί στο σώμα μας υπάρχει πολύ μικρή ποσότητα αποθηκευμένων υδατανθράκων.

Έτσι, οποιαδήποτε αλλαγή στην αποθήκευση ενέργειας στο σώμα, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, καλύπτεται τελικά από αυξομειώσεις στο λίπος του σώματος.  Προτίμησε, λοιπόν, να γευματίζεις ελαφρά πριν από την άσκηση. Αυτό θα σου δώσει περισσότερη ενέργεια ώστε να μπορέσεις να την εκτελέσεις πιο εντατικά, απολαμβάνοντας πολύ καλύτερα αποτελέσματα τόσο για το σώμα όσο και για την υγεία σου γενικότερα.

6. ΕΡΩΤΗΣΗ «Είναι μύθος ή αλήθεια πως η κατανάλωση του καφέ και προϊόντων με καφεΐνη συμβάλλει στο κάψιμο του λίπους, άρα και στην απώλεια βάρους;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η καφεΐνη είναι ουσία που δρα άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τη διέγερση του εγκεφάλου και του σώματος γενικότερα. Η καρδιακή και η αναπνευστική συχνότητα επιταχύνονται και έτσι αυξάνεται και ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (οι θερμίδες δηλαδή που καίει το σώμα μας όταν βρίσκεται σε ηρεμία).

Η θεωρία, λοιπόν, πως η κατανάλωση καφέ και προϊόντων με καφεΐνη συμβάλλει στο κάψιμο του λίπους, άρα και στην απώλεια βάρους, προέρχεται κυρίως από την επίδραση της καφεΐνης στο μεταβολισμό. Για να υπάρξει όμως σημαντική επίδραση στο μεταβολισμό, τέτοια που να προκαλέσει μείωση στο βάρος, θα πρέπει να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.

Η υπερβολική όμως πρόσληψή της, πάνω από 3-4 καφέδες την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ακόμη μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να επιβαρύνουν την ηπατική και καρδιακή λειτουργία, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία μας.

Η καφεΐνη εμφανίζει επίσης και λιποδιαλυτική δράση, αυξάνει δηλαδή τη λιπόλυση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όταν πίνουμε καφέ χάνουμε λίπος από το σώμα.

Για να μειωθεί το λίπος θα πρέπει να καεί και αυτό γίνεται μόνο όταν οι θερμίδες που ξοδεύουμε είναι περισσότερες από αυτές που λαμβάνουμε με την τροφή. Για να μειωθεί με σωστό και υγιεινό τρόπο το λίπος στο σώμα μας, ιδανικός είναι ο συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i