Ελληνικός καφές: Ο σύμμαχός σου στην υγεία!

Είναι τυχαίο που τον καταναλώνουν καθημερινά οι Ικαριώτες, κάτοικοι με ιδιαίτερα αυξημένο προσδόκιμο ζωής; Η διατροφολόγος μας δίνει τα θετικά του ελληνικού καφέ

ελληνικός καφές Καφες Pubi Loumidis

Από τη Βάσια Κωνσταντινίδη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc.

Ελληνικός καφές, δύο μόνο λέξεις που φέρνουν αμέσως στο μυαλό τη μυρωδιά του ψημένου καφέ με όμορφες αναμνήσεις της παρέας! Πάμε να δούμε τα βασικά συστατικά και χαρακτηριστικά της αγαπημένης μας συνήθειας.

Τι περιέχει ο ελληνικός καφές;

Καφεΐνη για συγκέντρωση και εγρήγορση

Πρόκειται για συστατικό που απορροφάται γρήγορα από το σώμα μας και προσφέρει άμεση τόνωση στον οργανισμό, δρώντας στο νευρικό μας σύστημα. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που αναζητάς ένα καφέ πριν ξεκινήσεις τη δουλειά για να αποδώσεις καλύτερα. Μάλιστα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η ποσότητα που δείχνει να επιφέρει αυτά τα οφέλη είναι στα 75mg καφεΐνης.

Πώς μεταφράζεται αυτό στον ελληνικό καφέ; Περίπου 115mg καφεΐνης θα λάβεις από έναν διπλό ελληνικό καφέ των 140ml.

Επιπλέον, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του ελληνικού καφέ σε καφεΐνη είναι πιο εύκολο να τον απολαύσεις περισσότερες φορές μέσα στη μέρα, αφου οι συστάσεις αναφέρουν την κατανάλωση έως 400mg καφεΐνης ημερησίως. Θυμήσου μόνο, να συνυπολογίσεις όλες τις πηγές καφεΐνης μέσα στην ημέρα, δηλαδή από ροφήματα όπως η ζεστή σοκολάτα ή το milkshake, χυμούς με καφεΐνη, αναψυκτικά τύπου κόλα και τσάι.

Αντιοξειδωτικά για δυνατή άμυνα

Ένας διπλός ελληνικός καφές θα σου δώσει γύρω στα 370mg αντιοξειδωτικών.

Πρόκειται για συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες όταν παρατηρείται υπερπαραγωγή αυτών, προστατεύοντας έτσι τα όργανα, την επιδερμίδα και τα κύτταρά μας από φθορά, αλλά και τον οργανισμό μας από χρόνιες παθήσεις.

Περισσότερα οφέλη για την υγεία

Ξεκινώντας με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους κατοίκους της Ικαρίας, φάνηκε ότι η καθημερινή πρωινή τους συνήθεια κατανάλωσης καφέ συνδέθηκε με καλύτερη αγγειακή λειτουργία, άρα καλύτερη υγεία της καρδιάς. Μάλιστα, τη διαφορά έκαναν τα άτομα που κατανάλωναν ελληνικό καφέ συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο είδος καφέ. Επιπλέον, περαιτέρω μελέτες συνδέουν την καθημερινή κατανάλωση καφέ με:

  • μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2,
  • μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως Alzheimer και Parkinson και
  • μεγαλύτερη ευφορία και χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες.

Φτιάξε ελληνικό καφέ το πρωί με την παρέα σου ή στη δουλειά και βάλε τα οφέλη του στην καθημερινότητά σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i