Συναισθηματικό φαγητό – Μήπως το emotional eating είναι ο λόγος που δεν χάνεις βάρος;

Όταν βρεθείς αντιμέτωπη με το συναισθηματικό φαγητό τότε η δυσκολία στην απώλεια βάρους δε θα οφείλεται στον κακό μεταβολισμό ή στο γεμάτο ψυγείο, αλλά στο μυαλό σου!

friends-eating-pizza-picture-id629603710 Ivanko_Brnjakovic

Παρακάτω, η ειδικός Κλειώ Χούπη θα σε μάθει να ξεχωρίζεις το emotional eating από την πραγματική πείνα για να δεις το σώμα σου να αλλάζει χωρίς κόπο.

Τι είναι το συναισθηματικό φαγητό;

Με τον όρο συναισθηματικό φαγητό περιγράφεται η κατάσταση στην οποία κάποιος «χρησιμοποιεί» το φαγητό για να ξεφύγει από μια ψυχολογικά άβολη κατάσταση θέλοντας να νιώσει καλύτερα.

«Μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους που αποτυγχάνει μια δίαιτα», τονίζει η διαιτολόγος.

Σίγουρα θα έχεις ανοίξει το ψυγείο προκειμένου να αντιμετωπίσεις μια στρεσογόνα κατάσταση. Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι, εν τέλει, θα νιώσεις ικανοποίηση με αυτό, η οποία όμως δεν θα κρατήσει πολύ. Στην πραγματικότητα, μετά από λίγο θα αισθάνεσαι χειρότερα από πριν καθώς πέρα από την πρότερη κακή σου ψυχολογία, θα προστεθούν και οι περιττές θερμίδες του συναισθηματικού φαγητού ή emotional eating.

Είναι γεγονός ότι δεν καταναλώνουμε φαγητό αποκλειστικά όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη του οργανισμού μας. Για αυτό το λόγο, αν μάθεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου, τότε θα αποκτήσεις ξανά, όχι μόνο τον έλεγχο του εαυτού σου αλλά και της δίαιτας που απέτυχε!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Συναισθηματικό φαγητό; Απάντησε στις ερωτήσεις

5 σημάδια για να διαχωρίσεις το συναισθηματικό φαγητό από την πραγματική πείνα

Το συναισθηματικό φαγητόg είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να παίξει με το μυαλό σου και να σε ξεγελάσει ώστε να νομίζεις ότι πεινάς πραγματικά. Προσοχή στις παρακάτω ενδείξεις που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις αυτή την κατάσταση:

  • · «Έρχεται» ξαφνικά, συνήθως όταν είσαι πιεσμένος ή στεναχωρημένος, αντίθετα με την πραγματική πείνα η οποία έρχεται σταδιακά.
  • · Σε ωθεί στην αναζήτηση συγκεκριμένων φαγητών. Ας μην γελιόμαστε! Αν κατέφευγες στο φαγητό για ικανοποίηση σίγουρα δε θα επέλεγες φρούτα και λαχανικά. Είμαι σίγουρη πως στη «αμαρτωλή» λίστα σου θα ήταν πρώτα τα γλυκά και το junk food!
  • · Συνήθως καταλήγει σε ενοχή, ντροπή ή απογοήτευση. Όταν το αίσθημα της πείνας είναι πραγματικό τότε δεν υφίσταται ενοχή ή άσχημα συναισθήματα αφού δίνεις στο σώμα σου συστατικά τα οποία όντως χρειάζεται.
  • ·Δεν επέρχεται ικανοποίηση, ακόμη και όταν το στομάχι είναι γεμάτο. Συνεχίζεις να καταναλώνεις φαγητό χωρίς να νιώθεις κορεσμό.
  • · Δεν «γεννιέται» στο στομάχι αλλά στο μυαλό.  Εστιάζεις και αποκτάς εμμονές με συγκεκριμένα τρόφιμα, γεύσεις ή μυρωδιές. Το μυαλό σου είναι “κολλημένο” στις τροφές αυτής της «αμαρτωλής» λίστας.

Πώς να αντιμετωπίσεις το συναισθηματικό φαγητό

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις να διαχειρίζεσαι το emotional eating είναι να βρεις εναλλακτικές που θα σε ικανοποιήσουν εξίσου. Ορίστε μερικές ιδέες για να μπορέσεις να το πετύχεις:

  • Αν νιώθεις μοναξιά ή είσαι λίγο down, πάρε τηλέφωνο ή συναντήσου με φίλους που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Θα μπορέσεις να συζητήσεις το πρόβλημά σου, να γελάσεις  και να ξεχαστείς.
  • Αν βαριέσαι, ένας καφές ή ποτό με φίλους είναι πάντα η λύση στο πρόβλημα! Επίσης, μπορείς να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο(νους υγιής) ή/και να κάνεις γυμναστική (εν σώματι υγιεί).
  • Αν νιώθεις αγχωμένος/η, το φαγητό δεν είναι σίγουρα η μοναδική εκτόνωσή σου. Δοκίμασε να ακούσεις μουσική ή να βάλεις δυνατά το αγαπημένο σου τραγούδι και να χορέψεις!
  • Αν νιώθεις εξαντλημένος/η δοκίμασε να χαλαρώσεις κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή παρακολουθώντας την αγαπημένη σου σειρά παρέα με ένα ζεστό ρόφημα.

Υ.Γ. Μην ξεχνάς να χαμογελάς!

Από την Κλειώ Χούπη – Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc Παθολογία της Κύησης

Instagram: @kleiochoupi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i