Τρως kale; Οι 5 πιο συχνοί τύποι της λαχανίδας και πώς να τους καταναλώσεις καλύτερα

Ποια είναι τα οφέλη του κορυφαίου αυτού λαχανικού;

raw-green-organic-collard-greens-picture-id898402536 Credit:bhofack2

Το kale είναι ένα από τα λαχανικά που πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή σου, αφού είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Οργανισμός Υγείας των Η.Π.Α. το έχει αναδείξει ως το κορυφαίο σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, αντικαρκινικών και φυτοχημικών ουσιών.

Δες επίσης:Να πώς ο προμετωπιαίος φλοιός επηρεάζει την επιτυχία σου στη δίαιτα

Ποια είναι τα οφέλη του kale;

  • Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών A, B και K, C. H πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες βοηθά στην άμυνα του οργανισμού και ενδυναμώνει το νευρικό και το σκελετικό σύστημα.
  • Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη.
  • Έχει ισχυρή αντικαρκινική και αντι-αλλεργική δράση, αφού διαθέτει αντιοξειδωτικά που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες.
  • Περιέχει διπλάσιο ασβέστιο από το γάλα.
  • Είναι πλούσιο σε κάλιο
  • Έχει πολλές φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει ότι βοηθά στο αίσθημα του κορεσμού, αποτοξινώνει τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει ελάχιστες θερμίδες .

Kale: Οι 5 πιο συχνοί τύποι της λαχανίδας και πώς να τις καταναλώσεις καλύτερα:

1.Lacinato

Κατάλληλο για: Μαγείρεμα

Το Lacinato ή αλλιώς και Dinosaur είναι ένα είδος με σκληρή υφή, πράσινο-μπλε χρώμα και  στενόμακρο φύλλωμα. η σκληρή ου του υφή το κάνει κατάλληλο για μαγείρεμα, αφού διατηρείται σκληρό ακόμα και μετά από αυτό.

2.Baby Kale

Κατάλληλο για: Σαλάτες και smoothies

Είναι ένα από τα πιο συχνά είδη kale, αλλά και το πιο εύκολο στη χρήση του. Είναι πολύ μαλακό στην υφή κάτι που το κάνει ιδανικό για να το καταναλώσεις ωμό, όπως στη σαλάτα ή τα smoothies σου.

Δες επίσης:Τι να τρως αντί για ψωμί, ζυμάρι, μακαρόνια και πίτσα; Πώς να αντικαταστήσω εύκολα τους υδατάνθρακες;

3.Redbor (σκούρο μοβ kale)

Κατάλληλο για: Σούπες και σοτάρισμα

Σκούρο μοβ και πολύ κατσαρό, το είδος αυτό kale είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα. Εκτός από σούπες (για τις οποίες αποτελεί ένα τέλειο detox συστατικό) είναι ιδανικό και για topping στις υγιεινές πίτσες σου και τα γεύματά σου, αφού συμπληρώνει τέλεια ένα πιάτο διακοσμητικά.

4.Red Russian

Κατάλληλο για: Σαλάτες και smoothies

To red (ή αλλιώς russian) kale είναι χαρακτηριστικό για επίπεδα φύλλα του. Είναι από τα είδη kale με την πιο γλυκιά γεύση, οπότε είναι ιδανικό για να το καταναλώσεις ωμό, στα smoothies και στις σαλάτες σου.

5.Curly (σγουρό kale)

Κατάλληλο για: Chips και μαγείρεμα

Η ποικιλία Curly είναι η πιο δημοφιλής και αναγνωρίσιμη στην αγορά. Τα φύλλα της είναι κατσαρά και τη συναντάμε σε διάφορες αποχρώσεις, σε ανοιχτό ή σκούρο πράσινο ή και σε μοβ χρώμα. Οι τραγανές, κατσαρές άκρες του γίνονται απόλυτα crispy στο φούρνο αναδεικνύοντας αυτό το είδος kale το κατάλληλο για τα chips σου, αλλά και για το μαγείρεμα γενικότερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i