Να πώς ο προμετωπιαίος φλοιός επηρεάζει την επιτυχία σου στη δίαιτα

Νέα έρευνα δείχνει ότι το αν κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές και αν μπορούμε να δείξουμε αυτοσυγκράτηση οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου

breakfast-picture-id683349444 Credit:Astarot

Δοκιμάζεις συνεχώς να κάνεις δίαιτα και, όμως, πάντοτε οδηγείσαι σε παταγώδη... αποτυχία; Το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντοτε να παρατάς την προσπάθεια και να επιστρέφεις στις ανθυγιεινές επιλογές;

Αν ναι,  νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουνίου στο Journal of Neuroscience  έρχεται να αποκαλύψει πως η συμπεριφορά αυτή μπορεί να μην οφείλεται τόσο στην απόφασή σου και την ψυχολογία σου, όσο στη δομή του εγκεφάλου σου.

Δες επίσης:Τι να τρως αντί για ψωμί, ζυμάρι, μακαρόνια και πίτσα; Πώς να αντικαταστήσω εύκολα τους υδατάνθρακες;

Η έρευνα αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους κάποια άτομα κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφική τους καθημερινότητα από κάποιους άλλους.

Επιστήμονες εξέτασαν 123 υγιή άτομα, κατά μέσον όρο 30 ετών, με 4 διαφορετικές μελέτες και εξέτασαν 2 τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν το φαγητό τους: 

  • Η πρώτη μέθοδος έβαζε τους συμμετέχοντες να διαλέξουν την τροφή τους βασισμένοι στο πόσο υγιεινή είναι, τη γεύση ή να επιλέξουν τη συνήθη διατροφική τους επιλογή.
  • Η δεύτερη μέθοδος έβαζε τους υποψήφιους να απέχουν από φαγητά πλούσια σε θερμίδες που συνήθιζαν να καταναλώνουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν (παράλληλα με σωματικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν) ότι αυτοί που είχαν μεγαλύτερες τις δύο μπροστινές περιοχές του εγκεφάλου (τον προσθωριακό και τον κοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό) είχαν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και έκαναν πιο υγιεινές επιλογές.

Ο ρόλος του προσθωριακού φλοιού επηρεάζει τις γνωστικές δεξιότητες, όπως η μνήμη και η προσοχή, ενώ ο προμετωπιαίος φλοιός επηρεάζει την ικανότητα ελέγχου των συναισθημάτων και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Δες επίσης:Cloud bread: Η πιο εύκολη συνταγή για ψωμί χωρίς αλεύρι

«Το να κάνεις διατροφή ή δίαιτα σημαίνει, μεταξύ άλλων, να μπορείς να επιλέξεις υγιεινές τροφές και να αποκλείσεις τις ανθυγιεινές. Οι άνθρωποι διαφέρουν δραματικά ως προς την ικανότητά τους να φέρουν σε πέρας ή να διατηρήσουν αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί», αναφέρει η Liane Schmidt του γαλλικού νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η επιτυχία μπορεί να οφείλεται όχι μόνο σε στιγμιαίες διακυμάνσεις της κινητικότητας και της προσοχής, αλλά και σε πιο σταθερές διακυμάνσεις της νευροανατομιας ενός ατόμου.

Υπάρχει λύση ή δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας επιλογές;

Η ομάδα έρευνας ανέφερε ότι η δομή του εγκεφάλου έχει την ικανότητα να αλλάζει με τον καιρό,  ανάλογα με τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου και έτσι αποδεικνύεται, ακόμα μια φορά, ότι το φαγητό που καταναλώνουμε έχει την δυνατότητα να αλλάξει τη μορφή και τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i