Πώς θα φτιάχνεις υγιεινά γλυκά που θα διατηρούν τη νόστιμη γεύση τους;

+ Μια υγιεινή συνταγή για κέικ με ελαιόλαδο και σταφύλια.

υγιεινά γλυκά iStock

Από τη Laura Rege Επιμέλεια: Βίρνα Σκουλίδη, διαιτολόγος-διατροφολόγος
(dietlicious.wixsite.com/virnaskoulidi).

Ένα από τα καλά που έχει το να φτιάχνεις γλυκά είναι ότι μπορείς να επιλέξεις ακριβώς τι ταιριάζει στο κέικ, τα μπισκότα ή τα brownies σου. Πάρε ιδέες με μερικά tips για το πώς να παρασκευάσεις νόστιμα γλυκά, που είναι πιο ωφέλιμα για υγεία σου, αλλά διατηρούν και την υπέροχη γεύση τους.

#1 Άλλαξε το αλεύρι 

Αν στη θέση του λευκού αλευριού χρησιμοποιήσεις δημητριακά ολικής αλέσεως, καταλήγεις σε ένα αποτέλεσμα πολύ πιο νόστιμο και από την αρχική συνταγή. 

Αλεύρι ολικής αλέσεως

Τα γλυκά που φτιάχνονται από ολικής αλέσεως δημητριακά έχουν διπλό όφελος: πιο πλούσια γεύση και μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Είναι πολύ πιο νόστιμα σε σχέση μ’ εκείνα από λευκό αλεύρι, αλλά και πιο πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Επίσης, δένει καλύτερα τη ζύμη και της προσφέρει περισσότερο σώμα. Ταιριάζει σε μάφινς και κέικ με φρούτα. 

*Κάνε μια μικρή αλλαγή στην αγαπημένη σου συνταγή αντικαθιστώντας το 1/3 από λευκό αλεύρι με κάποιο αλεύρι ολικής αλέσεως.

Μερικές ακόμα επιλογές: 

Αλεύρι βρόμη: Δίνει μία ελαφριά, πιο τραγανή υφή. Δοκίμασέ το σε μπισκότα βρόμης για επιπλέον οφέλη. 

Αλεύρι όλυρας: Δίνει στα γλυκά μια γεύση και άρωμα ξηρών καρπών. Ταιριάζει πολύ σε ζύμη για γλυκές πίτες. 

Αλεύρι ρυζιού: Έχει μια ελαφρώς ξινή - ευχάριστη - γεύση. Συνδυάζεται ιδανικά με σοκολατένιες παρασκευές. 

#2 Ανάμειξε μέσα άλλα υγιεινά συστατικά για γεύση.

Τέτοιες θρεπτικά πλούσιες προσθήκες εισάγουν νέες γεύσεις και υφές στα γλυκά.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Είναι πιο υγιεινό από το βούτυρο. Δίνει στα κέικ πιο πλούσια γεύση και υφή. 

ΤΑΧΙΝΙ Ανακάτεψε με τα υπόλοιπα υλικά 1 κουταλιά της σούπας πριν από το ψήσιμο ή περίχυσε με αυτό πάνω από κρύα μπισκότα ή κέικ.

ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΚΑΟ Δίνουν στα γλυκά μια τραγανή και πλούσια
σοκολατένια νότα χωρίς επιπλέον ζάχαρη. Πασπάλισε πάνω από κέικ ή brownies.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ Ταιριάζουν υπέροχα μέσα σε κρέμες ή πασπαλισμένοι πάνω από ψημένα γλυκίσματα. Να θυμάσαι ότι, για να δώσεις μεγαλύτερη ένταση στη γεύση τους, χρειάζεται πρώτα να τους ψήσεις.

ΚΕΧΡΙ Πρόκειται για έναν μικρό σπόρο/καρπό, που αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών. Ανακάτεψέ το ωμό σε μπισκότα ή ψωμί ή πασπάλισέ το πριν από το ψήσιμο.

ΚΑΡΥΔΑ Ακόμα κι εκείνη χωρίς ζάχαρη προσθέτει μια φυσική γλυκύτητα στα γλυκά. Χρησιμοποίησέ τη μέσα στη ζύμη για μπισκότα ή στο κέικ ή φτιάξε με αυτή μια ελκυστική και υγιεινή γαρνιτούρα πάνω από ένα γλάσο.

Κέικ με ελαιόλαδο και σταφύλια

ΜΕΡΊΔΕΣ: 8-10

Υλικά:

¾ φλ. στραγγιστό πλήρες γιαούρτι
¾ φλ. ελαιόλαδο
¾ φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκοι από μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (περίπου 1 μεγάλο λεμόνι)
2 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού (περίπου ½ μεγάλο λεμόνι)
¼ κ.γ. καθαρό εκχύλισμα αμυγδάλου
1¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλ. αλεύρι αμυγδάλου
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. αλάτι
1 φλ. πράσινα σταφύλια χωρίς κουκούτσια (περίπου 140 γρ.)
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη για γαρνιτούρα/ πασπάλισμα

Εκτέλεση: 

1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180° και βάζεις τη σχάρα στη μέση του φούρνου.

2. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατεύεις το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, την κρυσταλλική ζάχαρη, τους κρόκους αβγού και τα ασπράδια, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα αμυγδάλου. Σε ένα μεγάλο μπολ
ανακατεύεις μαζί το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αναμειγνύεις το μείγμα γιαουρτιού με το μείγμα από
αλεύρι και ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλείφεις με το βούτυρο το σκεύος για κέικ που έχεις προετοιμάσει. Κόβεις τα σταφύλια στη μέση και τα
τοποθετείς με την πλευρά που τα έχεις κόψει προς τα πάνω, συμμετρικά.

3. Ψήνεις για 1 ώρα και 10 με 20 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βάζεις μέσα στο κέικ. Αφαιρείς από τον φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει εντελώς. Όταν είναι αρκετά δροσερό, αναστρέφεις προσεκτικά το κέικ από τη φόρμα σε ένα πιάτο, ώστε τα σταφύλια να είναι στην κορυφή.

4. Χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο λεπτού πλέγματος, κοσκινίζεις τη ζάχαρη άχνη
πάνω από το κέικ ομοιόμορφα. Το υπόλοιπο κέικ μπορεί να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου έως και 2 ημέρες.
 

Συνταγή για αγγλικά scones με βρώμη, καρότο και παστινάκι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i