Αυτό το φρούτο μπορεί να σου χαρίσει καλύτερη υγεία αν το καταναλώνεις κάθε μέρα

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

φρούτα iStock

Ένας απο τους λόγους που αγαπάμε λίγο περισσότερο τους κρύους μήνες του χρόνου, οι οποίοι όπως φαίνονται αργούν ακόμα, είναι τα ώριμα αβοκάντο με την πλούσια γεύση και διατροφική τους αξία. Το φρούτο αυτό – γιατί για φρούτο πρόκειται και όχι για λαχανικό, όπως πολλοί πιστεύουν – είναι σημαντική πηγή καλίου, μαγνησίου, βιταμίνης E και C, φυτικών ινών και των "καλών" μονοακόρεστων και πολυακόρεστων (ωμέγα-3) λιπαρών.

Όπως αποκάλυψε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, το αβοκάντο μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία των γυναικών καθώς και στην σωστή κατανομή του λίπους στο σώμα, αν καταναλώνεται τακτικά σε καθημερινή βάση.

Πώς συνδέεται το αβοκάντο με την υγεία των γυναικών;

Στη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν συμμετείχαν 100 άτομα με παραπάνω από το φυσιολογικό τους βάρος, χωρισμένα σε δύο ομάδες. Η διαφορά μεταξύ των ομάδων είναι ότι η μια έπρεπε να καταναλώνει καθημερινά αβοκάντο, ενώ η άλλη όχι. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι πως οι γυναίκες που έτρωγαν ένα αβοκάντο κάθε μέρα κατάφεραν να μειώσουν το βαθύτερο σπλαχνικό λίπος. "Στόχος δεν ήταν η απώλεια βάρους. Μας ενδιέφερε να καταλάβουμε τι κάνει η κατανάλωση αβοκάντο στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αποθηκεύουν το σωματικό τους λίπος. Η θέση του λίπους στο σώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία. Τα άτομα με υψηλότερο ποσοστό αυτού του βαθύτερου σπλαχνικού λίπους τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη." εξήγησε ο Naiman Khan, Ph. D., RD, καθηγητής κινησιολογίας και κοινοτικής υγείας του πανεπιστήμιου.

Στο διάστημα των 12 εβδομάδων, όσο δηλαδή διήρκησε η μελέτη, οι μελετητές μετρούσαν το κοιλιακό λίπος και την ανοχή στη γλυκόζη. "Ενώ η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο δεν άλλαξε τα επίπεδα γλυκόζης, αυτό που μάθαμε είναι ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει αβοκάντο κάθε μέρα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αποθηκεύουν το σωματικό λίπος. Όμως τα οφέλη αυτά παρατηρήθηκαν κυρίως στις γυναίκες", καταλήγουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η περίσσεια σπλαχνικού κοιλιακού λίπους, μπορεί να συμβάλει στο μεταβολικό σύνδρομο και, τελικά, στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. ενώ άλλες έχουν συνδέσει τη σύνθεση του σώματος με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έτσι, η βελτιωμένη σύνθεση του σώματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην συνολική υγεία και ευημερία του οργανισμού. Επομένως, λίγες παραπάνω φέτες αβοκάντο στο σάντουιτς σου μόνο οφέλη μπορούν να σου προσφέρουν.

Διάβασε περισσότερα:

Θες φυτική πρωτεΐνη; Η διαιτολόγος προτείνει τις καλύτερες πηγές

Είναι δύσκολο να γίνω χορτοφάγος; Όχι αν ακολουθήσεις αυτό το 7ήμερο πλάνο διατροφής

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i