Τι ισχύει σήμερα για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατά τη διάρκειά της, οι αλλαγές είναι πρωτόγνωρες και πιθανά μας τρομοκρατούν δημιουργώντας μας πολλές απορίες.

εγκυμοσύνη istock

Από τη δρα Μαρία Αθ. Ψωμά, ιατρό-βιοπαθολόγο (psoma.gr).

Η περίοδος της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι η πιο χαρούμενη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Κατά τη διάρκειά της, όμως, οι αλλαγές είναι πρωτόγνωρες για όλες μας και πιθανά μας τρομοκρατούν δημιουργώντας μας πολλές απορίες.

H επιστήμη πια αποδεικνύει ότι η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και το τετράμηνο πριν από αυτήν επηρεάζει κaθοριστικά την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και τη συμπεριφορά του μετά. Ό,τι τρώμε και πίνουμε κατά τη διάρκεια των 13 μηνών (4 μήνες πριν από τη σύλληψη και 9 μήνες η εγκυμοσύνη) είναι αυτό που θα διαμορφώσει την υγεία του παιδιού μας.

Τι ισχύει σήμερα για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

▶ Το α' τρίμηνο, ακόμα και αν δεν αλλάξεις τη θερμιδική πρόσληψη, μπορεί να πάρεις 1-2 κιλά, γιατί το σώμα αποθηκεύει λίπος προνοώντας για τους επόμενους μήνες, που το μωρό θα είναι μεγαλύτερο και θα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια.

▶ Κάτι πολύ σημαντικό για κάθε έγκυο είναι η συνειδητοποίηση ότι όσο πιο πολύ και λάθος τρώμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο πιο "δυσάρεστο" γίνεται το περιβάλλον για το μωρό, αυξάνοντας τις πιθανότητες για γέννηση μωρού με μεγάλο βάρος (μακροσωμία), αυξημένο ποσοστό λίπους και μικρότερη μυϊκή μάζα.

▶ Έρευνες έδειξαν ότι όσο πιο πολύ βάρος παίρνει η εγκυμονούσα τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει το παιδί να γίνει παχύσαρκο ως ενήλικας. Αυτό γιατί οι ρυθμίσεις του λιπώδους ιστού και του μεταβολισμού γίνονται ήδη από μέσα στη μήτρα και εξαρτώνται από την πληθώρα των θρεπτικών στοιχείων της ή όχι.

▶ Υπάρχουν ακόμα και έρευνες που δείχνουν ότι το αυξημένο σωματικό βάρος
της μητέρας στην εγκυμοσύνη συνδέεται και με διαταραχές νευρολογικές του παιδιού στην ενήλικη ζωή του, όπως διαταραχές ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, κατάθλιψη, άγχος, αυτισμός, μαθησιακές δυσκολίες, ακόμα και νοσήματα, όπως Alzheimer και Parkinson.

▶ Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών το έμβρυο στηρίζεται αποκλειστικά στην καθημερινή διατροφή της μητέρας και την επάρκεια των θρεπτικών συστατικών που έχει το σώμα της. Γι’ αυτό και όλα τα μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) και τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος) είναι σημαντικά και για τα τρία τρίμηνα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό τρίμηνο είναι το α', γιατί τότε γίνεται ταχύς πολλαπλασιασμός και διαφοροποίηση των κυττάρων, για να δημιουργηθούν τα επιμέρους όργανα και το κεντρικό νευρικό σύστημα (περίοδος οργανογένεσης).

▶ Εκτός όμως από τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι εξαιρετικής σημασίας και η διατροφή στο θηλασμό. Σε όλους είναι η γνωστή η
σημαντικότητα του θηλασμού για τη μελλοντική υγεία του παιδιού. Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, πλούσιο σε αντισώματα, ορμόνες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Έτσι, το νεογνό προστατεύεται από λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες και άλλα νοσήματα.

▶ Αν στην εγκυμοσύνη ακολουθούσες μια υγιεινή διατροφή, τότε το μητρικό γάλα θα είναι επίσης υγιεινό για το μωρό. Είναι απαραίτητο όμως να καταναλώνεις σε μεγαλύτερη ποσότητα κάποια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά την περίοδο που θα θηλάζεις. 

*To α΄ τρίμηνο δε χρειάζεται να αυξήσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις. Το β΄ τρίμηνο πρέπει να αυξήσεις τις θερμίδες κατά 340 και το γ΄ τρίμηνο κατά 340-450. 

Vegan εγκυμοσύνη: Τι να γνωρίζεις, τι να προσέχεις στη διατροφή σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i