Δύο βότανα για καλύτερο ύπνο

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της.

βότανα για καλύτερο ύπνο iStock

Από τον Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο (giannischrysou.gr).

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράσεις τους δεν τεκμηριώνονται από εργαστηριακές μελέτες.

▶ Το χαμομήλι δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Σε κλινική μελέτη που διεξήχθη το 2017 αξιολογήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης 200 ml εκχύλισματος χαμομηλιού, δύο φορές ημερησίως, σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας για 28 ημέρες. Στα αποτελέσματά της φάνηκε βελτίωση της ποιότητας του
ύπνου συγκριτικά με την ομάδα ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν ένα άλλο ρόφημα. Φυσικά και χρειάζονται περισσότερες μελέτες, όμως, επειδή η χρήση του δε δημιουργεί κινδύνους, αλλά προσφέρει μόνο οφέλη, συνιστάται σε όσους το χρειάζονται.

▶ Η ρίζα βαλεριάνας είναι άλλο ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Σε έρευνα ανασκόπησης, που δημοσιεύτηκε το 2013, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα! Σε άλλη ανασκόπηση και μετανάλυση του 2020 ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση ρίζας βαλεριάνας είναι ασφαλής και ευεργετική για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων. Δεν μπορούσαν, όμως, να καταλήξουν σε συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης, επειδή οι δόσεις αλλά και ο τρόπος προετοιμασίας διέφερε στις μελέτες που αξιολογήθηκαν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i