Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως υπερβολικά;

Οι βραχυπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του να τρως μεγάλες ποσότητες φαγητού.

τρως υπερβολικά iStock

Από τη Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (cibus.gr)

Η υπερφαγία είναι μια κατάσταση που μπορεί εύκολα να συμβεί, κυρίως μετά από
περιόδους "στέρησης", όπως μετά από μια δίαιτα ή μετά τη νηστεία του Πάσχα.

H υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο και να οδηγήσει σε διάφορες αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Ένας τρόπος για να ελέγξεις αυτή τη συνήθεια είναι πρώτα να καταλάβεις πώς η υπερβολική κατανάλωση φαγητού επηρεάζει το σώμα σου.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως υπερβολικά;

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής προκαλεί το στομάχι να διογκωθεί πέρα από το κανονικό του μέγεθος για να προσαρμοστεί σε αυτή την ποσότητα, ενώ μπορεί λόγω της διόγκωσης να "σπρώξει" άλλα όργανα της κοιλιάς. Αυτή η δυσφορία μπορεί να προκαλεί το αίσθημα κόπωσης, βραδύτητας ή υπνηλίας.

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής απαιτεί από τα όργανά σου να δουλέψουν πιο σκληρά, να εκκρίνουν επιπλέον ορμόνες και ένζυμα για να διασπάσουν τα τρόφιμα. Για να διασπάσει τα τρόφιμα, το στομάχι παράγει υδροχλωρικό οξύ. Εάν τρως υπερβολικά, αυτό το οξύ μπορεί να επανέλθει στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα τη γνωστή αίσθηση καούρας.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να κάνει τον οργανισμό σου πιο ευαίσθητο στη δυσάρεστη αυτή αίσθηση. Τι άλλο μπορεί να συμβεί; Το στομάχι μπορεί να παράγει αέρια οδηγώντας σε μετεωρισμό. Από την άλλη πλευρά, ο μεταβολισμός σου μπορεί να επιταχυνθεί, καθώς προσπαθεί να μειώσει αυτές τις επιπλέον θερμίδες.

Μπορεί να αντιμετωπίσεις ένα προσωρινό αίσθημα ζέστης, ιδρώτα ή ζάλη. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί μακροπρόθεσμα να διακόψει την ικανότητα του στομαχιού να επικοινωνεί με τον εγκέφαλο. Η πεπτική οδός επικοινωνεί με τον εγκέφαλο, συγκεκριμένα με τον υποθάλαμο, ώστε να στείλει σήματα πείνας και κορεσμού (πληρότητα), ενώ το στομάχι και το έντερο απελευθερώνουν ορμόνες που αλληλεπιδρούν με τα νευρικά κύτταρα στον υποθάλαμο για να προκαλέσουν αισθήματα πείνας ή κορεσμού. Όταν καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα τροφής σε σταθερή βάση, αυτός ο μηχανισμός μπορεί να γίνει δυσλειτουργικός.

Η υπερβολική κατανάλωση εύγευστων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη καταστέλλει την ικανότητα του πεπτικού σωλήνα να απελευθερώνει σωστά ορμόνες που υποδεικνύουν πείνα και κορεσμό, ειδικότερα τις ορμόνες γκρελίνη και λεπτίνη.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις 

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής –ειδικά των ανθυγιεινών τροφίμων– μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σου σύστημα. Τα πεπτικά ένζυμα είναι διαθέσιμα μόνο σε περιορισμένη ποσότητα, οπότε όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα τροφής που καταναλώνεις τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για την πέψη. Εάν τρως συχνά μεγάλες ποσότητες, με την πάροδο του χρόνου αυτή η αργή πεπτική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στο να παραμείνει η τροφή στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι πιο πιθανό να μετατραπεί σε λίπος.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τον ύπνο σου. Πώς; Το κιρκαδικό ρολόι του οργανισμού, το οποίο ελέγχει τους κύκλους ύπνου σου, ελέγχει και τα επίπεδα των ορμονών του ύπνου και της πείνας. Η υπερκατανάλωση φαγητού σε τακτική βάση μπορεί να αναστατώσει αυτό τον ρυθμό εμποδίζοντας τον βραδινό σου ύπνο.

Τι να πιεις αν το έχεις παρακάνει με το φαγητό

1. Ροφήματα από βότανα. Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να προωθήσει την κίνηση των τροφίμων μέσω του πεπτικού συστήματος και να σε ανακουφίσει από το φούσκωμα. Επίλεξε αφεψήματα όπως το χαμομήλι, το πράσινο τσάι, το φασκόμηλο κ.ά.

2. Μέντα. Μια καραμέλα μέντας μπορεί να βοηθήσει, καθώς η μέντα έχει μενθόλη, που βοηθά στην ανακούφιση από τη δυσπεψία και τη ναυτία.

3. Ξίδι μηλίτη. Πρόσθεσε μία κουταλιά της σούπας ξίδι μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό και πιες το. Αυτό θα βοηθήσει αμέσως την πέψη και θα αποκαταστήσει τον μηχανισμό λειτουργίας του εντέρου. Το ξίδι μηλίτη περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην ενίσχυση του εντέρου.

4. Κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό, που είναι επίσης αντιβακτηριακό και γεμάτο αντιοξειδωτικά. Όλα αυτά τα οφέλη
για την υγεία έχουν αποδοθεί στην ένωση κουρκουμίνης, που μπορεί να μειώσει το αίσθημα του φουσκώματος.

5. Λεμονάδα. Μαζί με το λεμόνι και το ζεστό νερό πρόσθεσε μια πρέζα πιπέρι καγιέν. Αυτό θα βοηθήσει στη διέγερση του ήπατος προκειμένου να αποτοξινώσει το σώμα σου. Επίσης, ο συνδυασμός είναι ένα ισχυρό πεπτικό βοήθημα που μπορεί εύκολα να καταπραΰνει τον πόνο στο στομάχι, το φούσκωμα και την παλινδρόμηση.

Η ΠΈΨΗ ΕΊΝΑΙ ΜΊΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΕΣ...
... αφού το σώμα σου χρειάζεται θρεπτικά συστατικά από τροφές για να λειτουργήσει σωστά. Το πεπτικό σου σύστημα διασπά τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) σε μικρότερα μέρη ώστε το σώμα σου να τα απορροφήσει και να τα χρησιμοποιήσει για ενέργεια, ανάπτυξη και επισκευή κυττάρων. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο ομαλά και αποτελεσματικά λειτουργεί το πεπτικό σου τόσο πιο καλά και γεμάτη ενέργεια και ευεξία θα νιώθεις. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i