Σκανδιναβική διατροφή: Οι βασικές αρχές της και γιατί είναι καλή για την υγεία μας;

Μάθε περισσότερα για τη nordic diet, που φαίνεται να υπερτερεί έναντι άλλων διατροφικών μοντέλων.

Σκανδιναβική διατροφή iStock

Από την Ευγενία Ηλιάδου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, ΜSc, State Registered Dietitian UK, υπεύθυνη Γραφείου Διατροφής Mediterraneo Hospital.

Η νέα σκανδιναβική διατροφή, όπως έχει ονομαστεί τελευταία, βασίζεται σε τρόφιμα που καταναλώνουν οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία). Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια από εκλεκτούς σεφ παγκοσμίου φήμης να ενσωματώσουν αυτό το μοντέλο διατροφής σε διεθνή γαστρονομικά πιάτα. Ας δούμε όμως τους λόγους που η νέα σκανδιναβική διατροφή γίνεται όλο και πιο γνωστή και φαίνεται να υπερτερεί έναντι άλλων διατροφικών μοντέλων.

Η φιλοσοφία της διατροφής αυτής βασίζεται στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, φιλικών δηλαδή προς το περιβάλλον, όπως επίσης και στην κατανάλωση εγχώριων προϊόντων, έτσι ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις προϊόντων.

Σκανδιναβική διατροφή: Οι βασικές αρχές του συγκεκριμένου μοντέλου

1. Οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από φυτικές πηγές και λιγότερο από ζωικές –κυρίως από κόκκινο κρέας–, έτσι ώστε να μειωθεί η κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών και να αντικατασταθεί από ακόρεστα λιπαρά οξέα με τη συχνότερη ένταξη στη διατροφή οσπρίων και ξηρών καρπών.

2. Υπάρχει πιο συχνή κατανάλωση τροφών από θάλασσες και λίμνες, όπως φύκια της θάλασσας, ψάρια και θαλασσινά. Ειδικά τα ψάρια και τα θαλασσινά, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε Ω3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς.

3. Περιλαμβάνονται περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή με κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως (σίκαλη, πίτουρο και βρόμη), φρούτων και λαχανικών. Στην κατηγορία των φρούτων έμφαση δίνεται στην κατηγορία των σμέουρων,
όπως είναι η φράουλα, το μύρτιλλο και το βατόμουρο. Τα σμέουρα είναι χαμηλά
σε θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ τα φυτοχημικά που περιέχουν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία.

4. Συνιστάται μείωση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή με την αντικατάσταση γαλακτοκομικών προϊόντων από υψηλής σε χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

5. Προτείνεται η κατανάλωση του κραμβέλαιου, το οποίο είναι ένα φυτικό έλαιο πλούσιο σε Ω6 λιπαρά οξέα.

6. Προστίθενται περισσότερες τροφές από την άγρια φύση. Τα προϊόντα κυνηγιού (κουνέλι, φασιανός κ.ά.) θεωρητικά είναι χαμηλότερα σε λίπος από τα ζώα που μεγαλώνουν σε φάρμες.

7. Στην απαγορευτική λίστα βρίσκονται όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ροφήματα με ζάχαρη και τροφές πολύ υψηλές σε αλάτι.
 

Πώς μας κάνει καλό 

• Μειώνεται η χοληστερόλη του αίματος: Η υψηλή περιεκτικότητα της διατροφής σε φυτικές ίνες (από φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως) φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς, όπως γνωρίζουμε, οι διαλυτές φυτικές ίνες (που υπάρχουν κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά) δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης, που εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και άλλων λιπαρών μορίων, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της LDL ή "κακής" και της ολικής χοληστερόλης του αίματος.

• Αντικαθίστανται τα κορεσμένα λιπαρά από ακόρεστα λιπαρά οξέα: Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο
σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία, καθώς και άλλων χρόνιων ασθενειών. Τα ακόρεστα λίπη σε αυτό το διατροφικό μοντέλο βρίσκονται στο κραμβέλαιο, το αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια και τα ιχθυέλαια.

• Αυξάνεται η κατανάλωση των ευεργετικών Ω3 λιπαρών οξέων: Η υψηλή περιεκτικότητα της διατροφής σε λιπαρά ψάρια αυξάνει και την κατανάλωση
των Ω3 λιπαρών οξέων στη διατροφή. Τα Ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και έχουν σχετιστεί με οφέλη στο καρδιαγγειακό και
το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου. Η αντικατάσταση μέρους των κορεσμένων λιπαρών από ακόρεστα λιπαρά στη διατροφή, όπως είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

• Επηρεάζονται θετικά οι δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με την εμφάνιση χρόνιων νόσων: Χρόνιες νόσοι, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, φαίνεται ότι επηρεάζονται από τους δείκτες φλεγμονής, ενώ για την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη βασικό ρόλο παίζει η απώλεια βάρους. Σχετικά με τη μείωση της φλεγμονής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός ειδικού σκανδιναβικού τροφίμου ή συστατικού της διατροφής. Θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες στο μέλλον για να διευκρινιστεί αυτό.

• Επιτυγχάνεται απώλεια βάρους και ως εκ τούτου μείωση της αρτηριακής πίεσης: Με την εφαρμογή αυτού του διατροφικού μοντέλου παρατηρείται μείωση του σωματικού βάρους και ως εκ τούτου πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στον τρόπο μαγειρέματος είτε σε ειδικά συστατικά της διατροφής.

Μία όχι - εύκολη διατροφή 

Πέρα από τα οφέλη της, αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα διατροφικό πλάνο που απαιτεί αρκετό χρόνο και προετοιμασία για την παρασκευή των γευμάτων, καθώς αποκλείει την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων και έτοιμων γευμάτων.

Ενδεικτικό Μενού της Νέας Σκανδιναβικής Διατροφής

ΠΡΩΙΝΌ Νιφάδες βρόμης με γάλα 1,5% λιπαρά + 1 φρούτο
ή ομελέτα με ασπράδια αβγού + λαχανικά + αβοκάντο + ψωμί ολικής αλέσεως

ΔΕΚΑΤΙΑΝΌ 1 φρούτο + ανάλατοι άψητοι ξηροί καρποί

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΌ Σαρδέλες ψητές ή σολομός ψητός με ρύζι καστανό ή πατάτα ψητή με φρέσκια σαλάτα εποχής + κραμβέλαιο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΌ Γιαούρτι με 2% λιπαρά

ΒΡΑΔΙΝΌ Σολομός με αβοκάντο και πράσινα λαχανικά εποχής + ψωμί ολικής αλέσεως ή ομελέτα από ασπράδια αβγού + λαχανικά + κραμβέλαιο + ψωμί ολικής αλέσεως

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i