Πέντε μυστικά επιτυχίας για να πετύχεις τις πιο νόστιμες χειμωνιάτικες σούπες

+ Μία συνταγή για σούπα με παντζάρι και ρεβίθια.

Χειμωνιάτικες σούπες iStock

Από τη Βιργινία Κεφαλά, κλινικό διαιτολόγο -διατροφολόγο, MMedSci Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία (nutrisecrets.org).

Η σούπα είναι ο ιδανικός τρόπος για να συνδυάζεις μια πληθώρα γεύσεων σε ένα πιάτο" τονίζει ο Dan Kluger, βραβευμένος σεφ και ιδιοκτήτης του Loring Place στη Νέα Υόρκη, συγγραφέας του νέου βιβλίου Chasing Flavor: Techniques and Recipes to Cook Fearlessly. "Η σούπα είναι πανεύκολα προσαρμόσιμη".

Ακολούθησε τις συμβουλές του για να πετύχεις όλες τις σωστές νότες.

Δημιούργησε "εντάσεις" 

Έτσι αποκαλεί ο Kluger τις διαφορετικές γεύσεις και υφές που προσθέτει στις σούπες του. "Προσπαθώ να ενσωματώσω όσο περισσότερες μπορώ" λέει χαρακτηριστικά. Για να το κάνεις αυτό, ξεκίνα με αρωματικά, όπως κρεμμύδι και σκόρδο, και "μαγείρεψέ τα αργά και σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να βγάλουν τη γλύκα τους" εξηγεί ο Kluger. Στη συνέχεια πρόσθεσε μπαχαρικά και μυρωδικά,
λαχανικά και φασόλια, αν σου αρέσουν. Κατά το μαγείρεμα να δοκιμάζεις και να
αλατοπιπερώνεις ανάλογα. Τελείωσε τη σούπα σου προσθέτοντας μερικές καυτερές πιπεριές τσίλι ή φρέσκα βότανα και ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο, λίγο στυμμένο λεμόνι ή ξύσμα λεμονιού. "Με αυτόν τον τρόπο μία κουταλιά θα έχει πολλά από αυτά τα
υλικά, ενώ η επόμενη όχι" εξηγεί ο Kluger και συμπληρώνει: "Η σούπα είναι πιο ενδιαφέρουσα όταν η κάθε κουταλιά είναι διαφορετική".

Δώσε έμφαση στη βάση

Αντί για ζωμό, ο Kluger χρησιμοποιεί το νερό στο οποίο έβρασαν φασόλια για να δώσει στη σούπα πιο ολοκληρωμένη βάση. Ή, διαφορετικά, αναμειγνύει πολτοποιημένα λαχανικά, όπως καλαμπόκι, κουνουπίδι και παστινάκι, και τα προσθέτει στη σούπα έτσι ώστε να την κάνει πιο μεταξένια. Και μπορεί να προσθέσει και κάτι πιο ιδιαίτερο: "Πάνω σε μια βελουτέ σούπα μπρόκολου θα προσθέσω ψητό μπρόκολο. Αυτό απογειώνει τη γεύση και δημιουργεί ένα πιο ενδιαφέρον πιάτο".

Τόλμησε

Μια έντονη γεύση στο τέλος του μαγειρέματος κάνει τη σούπα ξεχωριστή. Ανάμειξε μυρωδικά, όπως μαϊντανός, θυμάρι και ρίγανη, ή μπαχαρικά, όπως κύμινο, κόλιαντρο και κάρδαμο, με ελαιόλαδο και άφησέ το να ξεκουραστεί και να βγάλει τα αρώματά του για τουλάχιστον 1 ή 2 ώρες. Περίχυσε τη σούπα σου με το αρωματικό λάδι αμέσως πριν από το σερβίρισμα. "Αυτό θα αναδείξει όλες τις γεύσεις" αναφέρει ο Kluger.

Μην ξεχνάς τα toppings

Σκέψου πέρα από τα συνηθισμένα όσον αφορά τα toppings. "Δοκίμασε ψητά μανιτάρια, που είναι τραγανά και γευστικά" λέει ο Kluger και προσθέτει: "Ή ψήσε τους βλαστούς ελβετικών σέσκουλων και πασπάλισε τη σούπα σου. Μπορείς, επίσης, να ρίξεις μερικά ποπκόρν με μπαχαρικά πάνω σε μια κρεμώδη βελουτέ σούπα καλαμποκιού".

Σούπα με φύλλα από παντζάρι και ρεβίθια με τηγανίτες καλαμποκιού

Σούπα με φύλλα από παντζάρι

Σούπα 

  • 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και έπειτα πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. τοματοπελτές
  • ½ κιλό φύλλα και βλαστοί παντζαριού πλυμένα – τα φύλλα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και οι βλαστοί κομμένοι σε μικρά κομμάτια μήκους 2,5-5 εκ.
  • 7 φλ. νερό
  • 420 γρ. ρεβίθια κονσέρβας, πλυμένα και στεγνωμένα

Εκτέλεση 

1. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και 1 κ.σ. αλάτι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά.

2. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τους βλαστούς του παντζαριού και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, για περίπου 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα φύλλα του παντζα-ριού και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και, μόλις αρχίσει να βράζει, κατεβάζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

3. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και σιγο- βράζουμε για 15 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σούπα.

Τηγανίτες καλαμποκιού

  • ¾ φλ. νερό
  • 1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • ¼ φλ. καλά αλεσμένο κίτρινο καλαμποκάλευρο
  • ½ κ.σ. αλάτι και λίγο ακόμα για το αλάτισμα στο τέλος
  • ½ κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 1 κ.σ. μπούκοβο ή 1½ κ.γ. νιφάδες τριμμένης κόκκινης πιπεριάς
  • Φυτικό έλαιο

Εκτέλεση 

1. Όσο μαγειρεύεται η σούπα, προσθέτουμε το νερό και το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και περιμένουμε να βράσουν σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Όταν επέλθει ο βρασμός, προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το καλαμποκάλευρο να αποκτήσει υφή μαλακής πολέντα, για περίπου 15 λεπτά.

2. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το τυρί. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε το αβγό και το μπούκοβο και ανακατεύουμε συνεχώς έτσι ώστε το αβγό να έχει μοιραστεί εξίσου σε όλο το μείγμα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε ελαφρώς να κρυώσει.

3. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι βάζουμε περίπου 2,5 εκ. φυτικό έλαιο και το αφήνουμε να "κάψει" (στους 350ºC). Ρίχνουμε το μείγμα στο καυτό λάδι σε
μπαλάκια μεγέθους μιας κουταλιάς της σούπας, ένα τη φορά, και τηγανίζουμε, γυρνώντας τα μερικές φορές έτσι ώστε να πάρουν χρυσό χρώμα παντού, για 3-4 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε.

4. Για το σερβίρισμα, μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και ρίχνουμε από πάνω 1-2 τηγανίτες.

Χειμερινές σούπες: 10 αγαπημένες μας συνταγές για σούπα λαχανικών ή με κρέας, βελουτέ ή όχι, από σεφ, διαιτολόγους και bloggers

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i