8 συμβουλές για να προετοιμάσεις σωστά τα ροφήματα βοτάνων

Μπορεί η προετοιμασία του τσαγιού να φαίνεται απλή, όμως για να απολαύσεις το καλύτερο αφέψημο χρειάζεται μόνο λίγη παραπάνω προσοχή.

κρεμμυδι_κρυολογημα_φυσικη_θεραπεια iStock

Αν και απέχουμε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Μεγάλη Βρετανία, η συνήθεια του απογευματινού τσαγιού φαίνεται ότι έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλωστε, η ανάγκη αντικατάστασης της υπερβολικής καφεΐνης αλλά και των έξτρα θερμίδων που εμπεριέχονται σε μια κούπα ζεστού καφέ, οδήγησε στην αύξηση της κατανάλωσης τσαγιού, ιδίως τους κρύους μήνες του χειμώνα. Το χαλαρωτικό αυτό ρόφημα διαθέτει χιλιάδες παραλλαγές, ενώ από τα πιο δημοφιλή είδη του είναι το πράσινο, μαύρο και λευκό τσάι, το χαμομήλι, το τσάι μέντας καθώς και άλλων βοτάνων και φυτών, όπως το τζίντζερ. Παρόλο που η διαδικασία παρασκευής του μοιάζει εντελώς απλή, βράζουμε νερό και βουτάμε μέσα το μείγμα τσαγιού, στην πραγματικότητα υπάρχουν μερικά μυστικά που μεγιστοποιούν την απόλαυση του εν λόγω ροφήματος. Και ποια είναι αυτά;

1. Χρησιμοποίησε τσάι χύμα (όχι σε φακελάκι)

Κατά γενικό κανόνα, το χύμα τσάι είναι καλύτερης ποιότητας από εκείνο που βρίσκεται μέσα σε φακελάκι. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το τσάι είναι χύμα μπορείς να διακρίνεις τα βότανα και τα φύλλα που το συνθέτουν, ενώ αν ανοίξεις ένα φακελάκι το πιθανότερο είναι να βρεις μέσα σε αυτό, μικροσκοπικά ή θρυμματισμένα φύλλα που έχουν υποστεί αρκετή επεξεργασία.

2. Μην χρησιμοποιείς σε κάθε τσάι βραστό νερό

Κάθε τσάι διαθέτει και τον δικό του χρόνο προετοιμασίας, όπως επίσης και την δική του ειδική θερμοκρασία. Για παράδειγμα είναι αδύνατο να πιεις χλιαρό πράσινο τσάι, καθώς πικρίζει αφόρητα. Όμως το μαύρο τσάι με διάφορα αρώματα και γεύσεις μπορεί να σερβιριστεί το ίδιο καλά και με νερό που δεν έχει φτάσει σε σημείο βρασμού.

3. Ηλεκτρική τσαγιέρα

Εάν η ώρα του τσαγιού αποτελεί ιεροτελεστία για σένα, τότε είναι απαραίτητο να προμηθευτείς από την αγορά μια ηλεκτρική τσαγιέρα ή βραστήρα, που θα ρυθμίζει ακριβώς την θερμοκρασία. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.

4. Δεν χρειάζεσαι σουρωτή μπάλα τσαγιού

Καθώς τα φύλλα από το χύμα τσάι έρχονται σε επαφή με το ζεστό νερό, αυτομάτως ξετυλίγονται και ξεδιπλώνουν το μέγεθος τους. Αυτό βοηθάει το τσάι να αποκτήσει πλούσια γεύση και άρωμα καθώς τα φύλλα έχουν τον χώρο τους να απλωθούν καλύτερα μέσα στο νερό.

5. Προτίμησε φιλτραρισμένο νερό

Η ποιότητα του νερού παίζει τεράστιο ρόλο στην καλή γεύση του τσαγιού. Φρόντισε να χρησιμοποιείς φιλτραρισμένο νερό για να ετοιμάσεις το τσάι, ώστε να μπορείς να απολαύσεις την μοναδική γεύση του χωρίς αλλοιώσεις και παράξενες οσμές.

6. Ζέστανε την τσαγιέρα εξωτερικά

Το κλειδί για να παραμείνει το τσάι αληθινά ζεστό μέσα στην τσαγιέρα είναι να την ζεστάνεις εξωτερικά. Βράσε νερό και τοποθέτησε την τσαγιέρα μέσα σε αυτό, αφήνοντας τη μερικά λεπτά. Έπειτα πέτα το νερό αυτό και φρόντισε να πιάσεις την κανάτα με μια μαλακή πετσέτα για να μην καείς.

7. Σκέπασε το τσάι όταν πέσει μέσα στο νερό

Ένα εξίσου απαραίτητο βήμα στη δημιουργία του τέλειου τσαγιού είναι η κάλυψη του φλιτζανιού με ένα καπάκι, τη στιγμή που προσθέτεις μέσα στο ζεστό νερό τα φύλλα τσαγιού. Αυτό βοηθάει στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του νερού μέχρι να απολαύσεις την πρώτη γουλιά.

8. Μην το παρακάνεις με το "μούλιασμα" του τσαγιού

Μην αφήνεις τα φύλλα μέσα στο νερό για περισσότερη ώρα από την ενδεδειγμένη, επειδή με τον τρόπο αυτό πιστεύεις ότι θα γίνει πιο δυνατό. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς όσο περισσότερη ώρα αφήνεις το τσάι μέσα στο νερό, τόσο πιο πικρό θα γίνει.

Πράσινο τσάι με λεμόνι: 10 κορυφαία οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή του

2 ροφήματα που πραγματικά βοηθούν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i