Μπορούν να μειωθούν οι πόνοι περιόδου μέσω της διατροφής;

Οι ορμόνες που επηρεάζονται και ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να τις ρυθμίσεις.

Πόνοι περιόδου iStock

Από την Ιωάννα Μανδηλάρη, Ολιστική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και blogger (threpsisnutrition.com/en).

Ο πόνος που σχετίζεται με την περίοδο, γνωστή ως δυσμηνόρροια, αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα καθώς εμφανίζεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των γυναικών, ενώ κατά κανόνα η έντασή του φθίνει με το πέρασμα των χρόνων. Η διατροφή μπορεί να συντελέσει στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων, μέσα από τη βελτίωση διάφορων μηχανισμών που σχετίζονται με τη δυσμηνόρροια.

Ο ρόλος των προσταγλαδινών

Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες φυσικών χημικών ουσιών, που ονομάζονται προσταγλαδίνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σύσπαση των μυών της μήτρας, κάτι που νιώθουμε σαν κράμπα. Επιπλέον, ορισμένες προσταγλανδίνες μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ναυτία και διάρροια.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα αυτών των ουσιών, νιώθουν εντονότερο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι προσταγλανδίνες παράγονται από τα κύτταρα όταν εμφανίζεται φλεγμονή στο σώμα, επομένως η υιοθέτηση μιας δίαιτας που στοχεύει στη μείωση της φλεγμονής, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσμηνόρροιας.

10 τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές (και εκείνες που τις πυροδοτούν)

Tρόφιμα γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, όπως άγριος σολομός, κουρκουμάς, τζίντζερ, μούρα, μπρόκολο, αβοκάντο, πράσινο τσάι και κεράσια, θα συντελέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, η επαρκής ποσότητα μαγνησίου βοηθά στη μείωση των προσταγλανδινών. Αύξησε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως λάχανο, σπανάκι, καρύδια, σκουμπρί, τόφου, σπόρους κολοκύθας.

Στη μείωση των προσταγλαδινών, μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα πρωτεολυτικά ένζυμα: η βρωμελίνη (που περιέχεται στον ανανά) και η παπαΐνη (που περιέχεται στην παπάγια). Αντίστοιχη δράση, υπάρχει και στο έλαιο νυχτολούλουδου, που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Ο ρόλος των οιστρογόνων

Τα οιστρογόνα - οι κατ'εξοχήν γυναικείες ορμόνες - παίζουν ρόλο - κλειδί στο αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα του ΠΜΣ.

Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ζωικών προϊόντων, μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία αποτοξίνωσης και έχει επίδραση στην ανακύκλωση των ορμονών, όπου τα οιστρογόνα επαναρροφούνται πίσω στην κυκλοφορία του αίματος.

Μια διατροφή με μειωμένα κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες μπορεί επομένως, να μειώσει σημαντικά τα υπερβολικά επίπεδα οιστρογόνων. Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων θα έχουν μικρότερη επίδραση στα κύτταρα της μήτρας. Μια δίαιτα γεμάτη με αντιοξειδωτικά λαχανικά, φασόλια, φρούτα βοηθούν τον οργανισμό να αποτοξινώσει αποτελεσματικά τα οιστρογόνα.

Επίσης, ο ψευδάργυρος βοηθά το συκώτι να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στην αποτοξίνωση των ορμονών – αυξήστε την κατανάλωση οσπρίων, στρειδιών, ηλιόσπορων/κολοκυθόσπορων, οστρακοειδών, και ξηρών καρπών, ώστε να μην υπάρχει ανεπάρκεια.

Πώς να προπονηθείς αποτελεσματικά τις ημέρες της περιόδου

Πώς επηρεάζει η περίοδος το δέρμα μας κάθε μήνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i