Veganuary: Ο πιο ποιοτικός τρόπος να μετατρέψεις κάθε συνταγή στη vegan εκδοχή της

Πώς θα απολαύσεις ένα αγαπημένο, παραδοσιακό πιάτο χωρίς ζωικά προϊόντα αλλά με την ίδια ένταση στη γεύση.

Veganuary

Εν έτει 2022, το μόνο βέβαιο είναι πως η vegan διατροφή αποκλείεται να είναι βαρετή. Την πάλαι ποτέ απορία πολλών "Μα τι τρως αν είσαι vegan για να χορτάσεις;" έχει έρθει να απαντήσει, μια για πάντα, η είσοδος μιας τεράστιας ποικιλίας νέων συνταγών, αλλά και τροφίμων, που μπορείς να βρεις εύκολα σε κάθε supermarket της γειτονιάς σου. 

Επιλέγοντας να γίνεις vegan, το μόνο βέβαιο είναι πως θα γίνεις περισσότερο δημιουργικός με τη διατροφή σου και θα γνωρίσεις περισσότερα τρόφιμα από όσα θα μπορούσες ποτέ να απαριθμήσεις, χαρίζοντας στον ουρανισκό σου καθημερινά μοναδικές και νέες γευστικές εμπειρίες.

Ωστόσο, επειδή η διατροφή είναι και οι μνήμες, οι αναμνήσεις, η κουλτούρα με την οποία έχεις μεγαλώσει, είναι λογικό (και το μόνο σίγουρο) ότι, παρά τη νέα και μεγάλη ποικιλία που θα έχεις, θα σου λείπουν και οι γεύσεις των παλιών αγαπημένων φαγητών με τα οποία μεγάλωσες. Γεύσεις που έχεις συνδέσει με αγαπημένα πρόσωπα, με τη ζεστασιά του πατρικού σπιτιού, με τη θαλπωρή των οικογενειακών γευμάτων και συγκεντρώσεων. Υπάρχουν συνταγές και τρόφιμα που είναι, πραγματικά, μέρος της ιστορίας της ζωής σου.

Αυτό σού αφήνει τρεις επιλογές: πρώτον, μπορείς να αφεθείς σε αυτές τις επιθυμίες και να απολαύσεις αυτές τις τροφές ακόμα και αν είναι ζωικές, δεύτερον, μπορείς να παραιτηθείς από αυτά τα τρόφιμα και να νιώσεις στερημένη ή αποκομμένη από ένα τεράστιο μέρος του παρελθόντος σου, ή τρίτον, μπορείς να βρεις εύκολους και ποιοτικούς τρόπους για να κάνεις vegan αυτά τα πιάτα, ώστε να ικανοποιήσεις τις γευστικές επιθυμίες σου, αλλά να παραμείνεις πιστή στις αξίες σου. Για εμένα, μόνο μία από αυτές τις επιλογές έχει νόημα και δεν είναι άλλη από την τελευταία. 

Με βάση ένα σχέδιο δράσης για ανασύνθεση των τροφίμων, προδιαγραφών ΕΕ, και τη δημιουργία μιας σειράς εναλλακτικών φυτικών προϊόντων κρέατος που θα περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα θα έχουν ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, η εταιρεία Nikolopoulou foods δημιούργησε (ήδη από το 2016) το brand Veganact, στο οποίο θα βρεις μία εκπληκτική ποικιλία από ποιοτικά εναλλακτικά προϊόντα που θα εμπλουτίσουν ιδανικά μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή. 

Η πολυβραβευμένη σειρά Genius ήρθε να προστεθεί στην "οικογένεια" της Veganact το 2019 και σε αυτή θα ανακαλύψεις προϊόντα φυτικού, εναλλακτικού κρέατος, τα πρώτα αυτού του είδους που παράγονται στην Ελλάδα, όπως μπιφτέκια, κεμπάπ, λουκάνικα - ακόμα και "κοτομπουκιές"! 

vegan

Τη διαφορά - και την ποιότητα - στην "ιδιοφυή" αυτή σειρά έκανε η προσπάθεια εύρεσης λύσης στην κύρια πρόκληση των vegan προϊόντων, που δεν είναι άλλη από την επάρκειά τους σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως σε πρωτεΐνη. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η meat - free σειρά να περιέχει από 14,5 % και πάνω πρωτεΐνες και να αποτελεί το βασικό μέρος για ένα υγιεινό γεύμα χωρίς ίχνος ζωικών συστατικών αλλά με όλα τα θρεπτικά και γευστικά στοιχεία που θα έπαιρνες από εκείνο. Έτσι λοιπόν, με πρωταγωνιστή στην κουζίνα σου την εν λόγω σειρά, μπορείς κι εσύ να ανακατασκευάσεις αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές για τη δημιουργία ενός extra comfort γεύματος που θα ζεστάνει την καρδιά σου, όπως είναι τα παρακάτω κεφτεδάκια με ρύζι

Κεφτεδάκια με σκορδάτη σάλτσα σφενδάμου (Μερίδες 3-4)

Meatballs_Recipe_Final

 

Υλικά

  • 200 γρ ρύζι μπασμάτι
  • 60 ml σιρόπι σφενδάμου
  • 60 ml σάλτσα σόγιας
  • 60 ml νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες με το ειδικό εργαλείο
  • 1 συσκευασία Genius Balls
  • λίγο σχινόπρασο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Ανακατεύουμε το σιρόπι σφενδάμου, τη σόγια, το νερό, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το τζίντζερ σε ένα μπολάκι.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι. Πριν ζεσταθεί πολύ ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα περίπου λεπτό. Δεν θέλουμε να πάρει παρά ελάχιστο χρώμα.
  • Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το μείγμα με το σιρόπι και δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά και μόλις αρχίσει να πήζει η σάλτσα την κατεβάζουμε από το μάτι (περίπου 3-5 λεπτά).
  • Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια σύμφωνα με τις οδηγίες, τα βουτάμε λίγο στη σάλτσα και σερβίρουμε με το ρύζι. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με λίγο σχοινόπρασο.

Βρες περισσότερες συνταγές και πληροφορίες στο veganact.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i