Επιτρέπονται τα γλυκαντικά στην κετογονική διατροφή;

Ποια είναι εκείνα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες;

γλυκαντικά iStock

Από τη Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγο-διατροφολόγο, health coach (@nutrithink.gr).

Παρόλο που παλαιότερα θεωρείτο μονόδρομος μια διατροφή μειωμένης πρόσληψης θερμίδων για να πετύχει κάποιος τον επιθυμητό στόχο του αναφορικά με το βάρος, εδώ και αρκετές δεκαετίες το εύρος επιλογών που υπόσχεται να κάνει τον δείκτη της ζυγαριάς να δείξει το "σωστό" νούμερο έχει μεγαλώσει κατά πολύ. Τελευταία όλο και πιο πολλοί είναι αυτοί που ακολουθούν την κετογονική δίαιτα για απώλεια βάρους, μιας και φαίνεται πως κερδίζει έδαφος ανάμεσα σε άλλα είδη διατροφών αδυνατίσματος, όπως η προαναφερθείσα υποθερμιδική, που σε αρκετούς φαίνεται άκρως περιοριστική.

Περί τίνος πρόκειται: Με τον όρο "κετογονική" εννοούμε τη δίαιτα η οποία είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Μάλιστα, πολλοί την επιλέγουν και ως συνολικότερο τρόπο ζωής, καθώς βλέπουν πως, εκτός από άμεσο αδυνάτισμα, έχει κι άλλα οφέλη για την υγεία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κλασική κετογονική δίαιτα
αναπτύχθηκε αρχικά ως μια διατροφική θεραπεία για την αντιμετώπιση της επιληψίας και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής από τη δεκαετία του 1920. Αν και υπήρξε μια περίοδος "καμπής", όπου γνώρισαν άνθηση άλλα είδη διατροφής και διατροφικών φιλοσοφιών, η κετογονική δίαιτα επανήλθε δυναμικά από τα ’90s στο προσκήνιο.

Ενστερνιστές της είναι τόσο άντρες όσο και γυναίκες, διαφόρων ηλικιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ουκ ολίγοι είναι οι σταρ του Χόλιγουντ που έχουν κατά καιρούς πιει νερό στο όνομά της και αποδίδουν τους γραμμωμένους κοιλιακούς τους στην αποτελεσματικότητά της.

Τι είναι η κέτωση; 

Η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού είναι η γλυκόζη, η οποία προέρχεται από τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Η έλλειψη υδατανθράκων από τη διατροφή θέτει τον οργανισμό σε κέτωση. Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί το λίπος ως κύριο καύσιμο για παραγωγή ενέργειας
αντί της γλυκόζης.

Γλυκαντικά με λίγους υδατάνθρακες 

1 Στέβια: Ένα είδος φυτού με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Οι γλυκοζιτές στεβιόλης, που περιέχονται στα φύλλα του φυτού, έχουν 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, χωρίς να αποδίδουν θερμίδες. Στο εμπόριο υπάρχει σε κρυσταλλική μορφή, υγρή και σκόνη. Τα γλυκαντικά της στέβιας δεν περιέχουν υδατάνθρακες, ενώ για κάθε 200 γρ. ζάχαρη χρειάζεται μόνο 1 κ.γ. (4 γρ.) στέβια σε σκόνη.

2 Σουκραλόζη: Πρόκειται για τεχνητή γλυκαντική ουσία, η οποία παρασκευάζεται από τη ζάχαρη μέσω χημικής επεξεργασίας. Αποδίδει 600 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη και δε μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο εμπόριο τα σκευάσματα που κυκλοφορούν συνήθως περιέχουν μαλτοδεξτρίνη και δεξτρόζη. Αυτοί οι τύποι υδατανθράκων αποδίδουν 3 θερμίδες σε 1 γρ.

3 Ερυθριτόλη: Είναι μια αλκοόλη της ζάχαρης, δεν περιέχει θερμίδες και δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Αποδίδει 70% γλυκύτητα σε σχέση με τη ζάχαρη.

4 Ξυλιτόλη: Πρόκειται για μια αλκοόλη - σάκχαρο η οποία απαντάται φυσικά σε μερικά φυτά. Έχει παρόμοια γλυκύτητα με αυτήν της ζάχαρης, όμως 40% λιγότερες θερμίδες. Το 1 γρ. ξυλιτόλη αποδίδει 3 θερμίδες και 4 γρ. υδατάνθρακες. Παρ’ όλα αυτά, δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, όπως η ζάχαρη.

5 Σιρόπι σφενδάμου: Είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, το οποίο παράγεται από το σάκχαρο του σφενδάμου. Το 66% του σιροπιού αποτελείται από υδατάνθρακες, εκ των οποίων το 90% αυτών είναι φυσικά σάκχαρα. Τα 60 ml σιρόπι αποδίδουν 208 θερμίδες και 53,63 γρ. υδατάνθρακες.

6 Σιρόπι αγαύης: Είναι ένα φυσικό γλυκαντικό και περίπου 1,6 φορές πιο γλυκό σε σχέση με τη ζάχαρη. Πρόκειται για μια καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος B. Τα 100 γρ. σιρόπι αποδίδουν 387 θερμίδες και 99,98 γρ. υδατάνθρακες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΆ

Συνοψίζοντας, αν ακολουθείς μια κετογονική δίαιτα, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου το γλυκαντικό που θα επιλέξεις να είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i