Είναι οι σταφίδες το ίδιο υγιεινές με το σταφύλι;

Ποια η διαφορά ανάμεσα στα δύο σνακ και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν;

σταφίδες iStock

Οι σταφίδες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή topping για το γιαούρτι, το παγωτό, τα δημητριακά, ενώ ταιριάζουν άψογα σε συνταγές για κέικ, μπισκότα ή smoothies. Είναι ένα εύκολο go to σνακ που μπορείς να έχεις πάντοτε στη τσάντα μαζί σου, κατευνάζοντας το αίσθημα της πείνας. Παρά τη νόστιμη και γλυκιά γεύση τους αλλά και την εύκολη χρήση τους, πολλοί αναρωτιούνται αν οι σταφίδες είναι το ίδιο υγιεινές με τα σταφύλια, αφού το εν λόγω προϊόν προκύπτει από την αποξήρανση του καρπού στον ήλιο.

Ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, διαιτολόγος – διατροφολόγος, μέσω μιας ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, εξηγεί ποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις σταφίδες και τα σταφύλια, ενώ αναλύει επιγραμματικά τα βασικά θρεπτικά οφέλη των δύο αυτών εκδοχών φρούτου. Όπως ξεκαθαρίζει στην αρχή, τόσο τα σταφύλια, όσο και οι σταφίδες είναι γνωστά για την διατροφική τους αξία ήδη από τα χρόνια της αρχαιότητας, διατηρώντας αναλλοίωτα τα οφέλη τους στο πέρασμα του χρόνου.

Σταφίδα VS Σταφύλι: Ποιες είναι οι διαφορές τους και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν;

Η πρώτη διαφορά έγκειται στον όγκο της μερίδας. Οι σταφίδες, όπως ήδη αναφέραμε, προκύπτουν από την διαδικασία αποξήρανσης του σταφυλιού, μειώνοντας τον όγκο του καρπού. Για αυτό και 15 ρόγες σταφυλιού είναι πιο χορταστικές από αντίστοιχο αριθμό σταφίδων. Επιπλέον, ο όγκος που "χάνεται" από την σταφίδα αποτελείται από νερό, επομένως το σταφύλι είναι ένα φρούτο που ενυδατώνει τον οργανισμό, ενώ η σταφίδα όχι.

Όσον αναφορά τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, μια μερίδα σταφυλιού (15 ρόγες) και μια σταφίδας (περίπου 2 κούπες) δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές, καθώς ποσοτικά και οι δυο μερίδες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, σημαντικά φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο. Μικρή, αλλά υπαρκτή διαφορά υπάρχει στην περιεκτικότητα ορισμένων βιταμινών, με τα σταφύλια να ξεχωρίζουν για τις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, A καθώς επίσης και τις βιταμίνες του συμπλέγματος B.

Όπως επισημαίνεται οι σταφίδες, λόγω της γλυκιάς γεύσης τους, μπορούν να αντικαταστήσουν τα τυποποιημένα γλυκά σνακ, που περιέχουν κενές θερμίδες, χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό. Τέλος, οι σταφίδες μπορούν να συνδυαστούν με μια χούφτα ξηρούς καρπούς για μεγαλύτερο κορεσμό, ενώ για ένα δροσερό αλλά και χορταστικό γεύμα επίλεξε τα σταφύλια στην αρχική τους μορφή.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i