Τέσσερα ροφήματα για γερά οστά

Τέσσερις τρόποι να ενδυναμώσεις τα οστά σου μέσα από την κατανάλωση των παρακάτω ροφημάτων.

γερα οστα iStock

Όσο είμαστε νεότεροι, η υγεία των οστών μοιάζει δεδομένη, αφού μπορούν και αναπλάθονται από μόνα τους σε περίπτωση τραυματισμών. Με το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο, είναι σημαντικό να φροντίζουμε οι ίδιοι για την ενδυνάμωση τους μέσω συγκεκριμένων αλλά απλών διατροφικών επιλογών. Και ενώ συχνά γίνεται λόγος για το ποιες τροφές διατηρούν υγιή τα οστά, ελάχιστες φορές αναφερόμαστε στα ροφήματα που ενισχύουν επίσης τη διαδικασία αυτή. Η διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διατροφής των αθλητών, Brittany Dunn, εξηγεί ποια ποτά πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά για την ενδυνάμωση των οστών.

Γάλα ή εναλλακτικές φυτικές επιλογές

Τελικά ίσως και να είχε δίκαιο η μητέρα σου, που κάποτε σε πίεζε να πιεις το γάλα σου με το ζόρι. Σύμφωνα με την ειδικό η συνήθεια αυτή είναι η καλύτερη που μπορείς να υιοθετήσεις εάν θέλεις να διατηρήσεις υγιή τα κόκκαλά σου. Το αγελαδινό γάλα, αλλά και πολλές εναλλακτικές του τυπικού γάλατος (γάλα σόγιας, καρύδας, αμυγδάλου κ.α.) είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, ασβέστιο, πρωτεΐνη, συστατικά που προωθούν την υγεία των οστών.

Smoothie με γαλακτοκομικά

Σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι να πιεις ακόμα το γάλα σκέτο, υπάρχει η εναλλακτική να το προσθέσεις μέσα στο smoothies σου, συνοδεύοντας τα υπόλοιπα φρέσκα υλικά που θα επιλέξεις. Διαφορετικά μπορείς να προσθέσεις γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή ρόφημα σόγιας, διατηρώντας την προσθήκη βιταμίνης D, πρωτεΐνης και ασβεστίου. Μάλιστα, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό "Nutrition Today", η πρωτεΐνη αποτελεί περίπου το 50% του όγκου των οστών και περίπου το ένα τρίτο της οστικής μάζας, ενώ είναι βασικό συστατικό για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Smoothie με πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Εάν δεν προτιμάς καθόλου το γάλα, αλλά ούτε και τα υποκατάστατα αυτού, ευτυχώς μπορείς να καταναλώσεις την απαιτούμενη δόση ασβεστίου για γερά οστά μέσω των λαχανικών. Το σπανάκι, αλλά και τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. kale) αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, ενώ συνδυάζονται άψογα μέσα σε smoothies, δίνοντας ένα twist γεύσης στα ροφήματα σου.

Χυμός δαμάσκηνο

Ένα φρούτο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη βελτίωση της υγείας των οστών είναι τα δαμάσκηνα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το "Integrative and Biomedical Physiology Program" και τα Τμήματα Διατροφικών Επιστημών και Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση περίπου 6 έως 12 δαμάσκηνων την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των διαταραχών της φλεγμονής, η οποία συχνά συμβάλει στην απώλεια οστικής μάζας σε γυναίκες που βρίσκονται ή έχουν περάσει την εμμηνόπαυση. Σε περίπτωση που ο χυμός δαμάσκηνου ή τα δαμάσκηνα στην φυσική τους μορφή δεν είναι και πολύ του γούστου σου, επίλεξε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι το οποίος παρέχει 350 mg ασβεστίου. Το πορτοκάλι είναι επίσης γεμάτο με βιταμίνη C, ένα ακόμα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

Διάβασε επίσης: Ποιο είδος τυριού θεωρείται το καλύτερο για γερά οστά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i