Τρία πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν τρως αργά το βράδυ

Φαγητό αργά το βράδυ iStock

Το φαγητό αργά το βράδυ ή τα μεταμεσονύχτια σνακ μπορούν να έχουν κάποιες παρενέργειες στο σώμα μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.

Μελετώντας τον αντίκτυπο του φαγητού αργά το βράδυ

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι σε αυτή την έρευνα ήθελαν να εξετάσουν τρεις βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του βάρους και τον κίνδυνο παχυσαρκίας: όρεξη, ενεργειακή δαπάνη (θερμίδες που καίγονται) και μοριακές αλλαγές στον λιπώδη ιστό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 16 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα και ακολούθησαν δύο προγράμματα γευμάτων. Το πρώτο πρόγραμμα γευμάτων ήταν "πρόγραμμα με γεύματα νωρίς" και το δεύτερο ήταν το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα, αλλά όλα ήταν τέσσερις ώρες αργότερα (δηλαδή, το δείπνο του πρώτου ήταν στις 5 μ.μ. και το το πρόγραμμα του δεύτερου ήταν στις 9 μ.μ.). Και στα δύο σετ προγραμμάτων γευμάτων, οι συμμετέχοντες σημείωσαν τα επίπεδα πείνας τους, έδωσαν δείγματα αίματος και μετρούσαν τη θερμοκρασία και την ενεργειακή τους δαπάνη. Μερικοί από τους συμμετέχοντες είχαν επίσης συλλέξει λιπώδη ιστό (σωματικό λίπος) για εξέταση.

Τα αποτελέσματα 

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, το να τρώμε αργά φαίνεται να έχει κάποια σχέση με τον κίνδυνο παχυσαρκίας, συγκεκριμένα σε όσους είναι ήδη υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν στο δεύτερο (αργό) πρόγραμμα γευμάτων, ξυπνούσαν με μεγαλύτερη πείνα, ήταν λιγότερο αποτελεσματικοί στην καύση θερμίδων και είχαν λιπώδη ιστό που παρουσίαζε αυξημένη ανάπτυξη.

Όπως εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Nina Vujović, Ph.D., "Διαπιστώσαμε ότι το φαγητό τέσσερις ώρες αργότερα κάνει σημαντική διαφορά στα επίπεδα πείνας μας, στον τρόπο που καίμε θερμίδες μετά το φαγητό και στον τρόπο που αποθηκεύουμε λίπος. "

Επειδή όμως αυτή η έρευνα περιελάμβανε μόνο υπέρβαρους ή παχύσαρκους συμμετέχοντες, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα αποτελέσματα θα μεταφραστούν στον μεγαλύτερο πληθυσμό. Ωστόσο, δεδομένου ότι ήδη γνωρίζουμε ότι το να τρώμε αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να προκαλέσει αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, αξίζει να το αποφεύγουμε και για άλλους λόγους. 


Εάν βρίσκεσαι πολύ συχνά στην κουζίνα λίγες ώρες πριν τον ύπνο, ίσως είναι καιρός να κόψεις αυτή τη συνήθεια. Με όλο και περισσότερες έρευνες να καταγράφουν τι μπορεί πραγματικά κάνει στο σώμα η συνήθεια αυτή, αυτή η μελέτη είναι απλώς ένας λόγος παραπάνω για να προτιμάς να καταναλώνεις τα μεγαλύτερα γεύματά σου νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ένα μικρό (αλλά σημαντικό) trick για να τρως λιγότερο το βράδυ

Τρεις (πολύ) συχνοί μύθοι γύρω από το βραδινό γεύμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i