Το βραδινό γεύμα της Τζίνας Αλιμόνου με παξιμάδι και λούπινα

H "υπερτροφή" με 40 γρ. φυτικής πρωτεΐνης.

αλιμονου

Για να ακολουθήσεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που θα σε βοηθήσει να εκπληρώσεις τους fitness goals σου, με πρωταρχικό σκοπό την βελτίωση της ευεξίας σώματος και πνεύματος, είναι σημαντικό να αναζητάς τροφές με τα μέγιστα οφέλη για τον οργανισμό σου. Ανάμεσα στις τελευταίες βρίσκεται και μια λιγότερο διαδεδομένη "υπερτροφή", η οποία αν και αποτελεί μέρος της μεσογειακής καλλιέργειας και ανθίζει σε πολλά σημεία της Ελλάδας – κυρίως τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο και την Κρήτη – φαίνεται πως έχει παραμεληθεί από την βιομηχανία τροφίμων και του "υγιεινού" lifestyle.

Ο λόγος για τα λούπινα, το άγνωστο όσπριο με την πλούσια θρεπτική αξία, που αντικαθιστά επάξια τη ζωική πρωτεΐνη, προσφέροντας μοναδικά οφέλη στον οργανισμό. Πρόκειται στην ουσία για τον καρπό του ομώνυμου φυτού της οικογενείας ψυχανθών, που ανήκουν στο γένος Lupinus. Από τα 300 είδη που υπάρχουν μέχρι σήμερα καλλιεργούνται ευρέως το λευκό λούπινο, το κίτρινο και το κυανό. Διατροφικά τοποθετείται στην κατηγορία των βρώσιμων οσπρίων όπως οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια, η φάβα κ.α.

Η διατροφική αξία του λούπινου

Τα λούπινα, χωρίς αμφιβολία, αξίζουν μια θέση στο διατροφικό μας πρόγραμμα αφού σύμφωνα με τους ειδικούς περιέχουν σχεδόν την διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης έναντι των υπόλοιπων οσπρίων, ενώ επίσης διακρίνονται για την μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που διαθέτουν. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο, με την αντιοξειδωτική τους δράση λόγω των καροτενοειδών να ξεχωρίζει. Τα λούπινα, ωστόσο, θεωρούνται η απόλυτη "υπερτροφή" καθώς περιέχουν 40 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης (ανά 100 γραμμάρια), χωρίς καθόλου λιπαρά.

Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά ευεργετούν πολλές λειτουργίες του σώματος μεταξύ των οποίων η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και της φλεγμονής, η ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου. Μάλιστα, τα λούπινα λόγω της εύπεπτης πρωτεΐνης που διαθέτουν συνίστανται σε όσους υποφέρουν από προβλήματα αρθριτικών και ρευματισμούς

Το λούπινο στη διατροφή μας

Παρά την ελαφρώς πικρή γεύση που διαθέτουν κατά τη συλλογή τους, τα λούπινα είναι εύκολο να προετοιμαστούν ώστε να γίνουν μέρος του διατροφικού μας προγράμματος. Ο παραδοσιακός και πιο απλός τρόπος είναι να τα βράσουμε για 30 λεπτά και να τα καταναλώσουμε απευθείας σαν ορεκτικό, συνοδευτικό ή μέσα σε σαλάτες. Όπως εξηγεί και η Τζίνα Αλιμόνου σε σχετικό βίντεο που δημοσίευσε στο κανάλι της στο YouTube, τα λούπινα μπορούμε να τα βρούμε είτε αποξηραμένα, είτε μέσα σε άλμη, έτοιμα προς κατανάλωση. Η γνωστή ηθοποιός και life coach αποκάλυψε, μάλιστα, πως τα λούπινα συνθέτουν ένα από τα αγαπημένα της βραδινά γεύματα, αποτελούμενο από κρητικό παξιμάδι ολικής άλεσης, λίγα λούπινα, ελάχιστο ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη.

Την θρεπτική αυτή "υπερτροφή" μπορούμε να τη βρούμε εύκολα σε διαδικτυακές βιολογικές αγορές καθώς δεν κυκλοφορούν ευρέως στην Ελλάδα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή vegetarian παντοπωλεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i