Με τι ισοδυναμεί μια μερίδα λαχανικών;

Η ιδανική ποσότητα λαχανικών που χρειάζεται ο οργανισμός σου κάθε μέρα.

σαλάτα iStock

Συνεχώς ακούς γύρω σου, διαβάζεις και ενημερώνεσαι από τo feed σου στα social media ότι στο καθημερινό διατροφικό σου πλάνο πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια μερίδα φρέσκων λαχανικών και φρούτων. Όμως πάρα την συνεχή προτροπή των ειδικών για περισσότερες από αυτές τις τροφές, διάφορες μελέτες διαπιστώνουν πως ελάχιστοι είναι εκείνοι που καταναλώνουν την απαραίτητη για τον οργανισμό μερίδα φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση.

Μια εξήγηση των παραπάνω δεδομένων θα μπορούσε να είναι η έλλειψη γνώσης για το τι ακριβώς νοείται ως "μια μερίδα λαχανικών". Με τι ισοδυναμεί η εν λόγω ποσότητα; Αρκούν για παράδειγμα μερικά ντοματίνια και λίγα φύλλα μαρουλιού για να καλύψουν αυτή την ανάγκη; Ίσως ναι, ίσως όμως και όχι. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών η απάντηση ποικίλει καθώς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλλο αλλά και θερμιδικές ανάγκες διαφοροποιούνται από ενήλικα σε ενήλικα, ωστόσο μια γενική σύσταση είναι η εξής: ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται από 2 ½ έως 4 φλιτζάνια λαχανικών την ημέρα. Κάτι το οποίο σαφώς καλύπτει εκτός από την ρύθμιση του βάρους, αλλά και την απώλεια περιττών κιλών, αφού τα φρούτα είναι εξαιρετικά χορταστικά λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν ελάχιστες θερμίδες.

Τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην γενικότερη υγεία του οργανισμού. Μάλιστα, τα λαχανικά που διαθέτουν έντονα χρώματα - σκούρο πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο – είναι εμπλουτισμένα με ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες ωφέλιμων συστατικών, για αυτό και συχνά γίνεται λόγος για διεύρυνση της ποικιλίας που συχνά καταναλώνεις.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, μια μερίδα λαχανικών, ανάλογα το είδος, ισοδυναμεί με:

Πράσινη σαλάτα και μαρούλι

Μια μερίδα αντιστοιχεί σε δύο φλιτζάνια ώμο σπανάκι ή μαρούλι ή ρόκα (περίπου 14 θερμίδες) και σε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα χόρτα ανάμεικτα (περίπου 40 θερμίδες).

Καρότα

Μια μερίδα είναι είτε ένα φλιτζάνι baby καρότα (ωμά, μαγειρεμένα ή κατεψυγμένα) ή δύο μέτρια ωμά καρότα (περίπου 40 θερμίδες).

Πιπεριές

Μια μερίδα ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες χρωματιστές πιπεριές (ωμές ή μαγειρεμένες – κατεψυγμένες), είτε με μια μεγάλη ωμή πιπεριά (περίπου 30 θερμίδες).

Μπρόκολο

Μια μερίδα είναι ίση με ένα φλιτζάνι ωμό ή μαγειρεμένο (φρέσκο ή κατεψυγμένο) μπρόκολο και αντιστοιχεί σε 30 περίπου θερμίδες.

Ντομάτα

Μια μερίδα είναι ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη ή σε φέτες κομμένη φρέσκια ντομάτα (περίπου 45 θερμίδες) ή ένα φλιτζάνι φρέσκα ντοματίνια ολόκληρα (περίπου 47 θερμίδες).

Γλυκοπατάτα

Μια μερίδα αντιστοιχεί σε μια μεγάλη ψητή γλυκοπατάτα (160 θερμίδες) ή σε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης γλυκοπατάτας (κομμάτια ή πουρέ – 180 θερμίδες).

Διάβασε επίσης: Πώς μαγειρεύονται τα σπαράγγια και ποια είναι τα οφέλη τους;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i