Σούπα με κάστανο: Ένα θρεπτικό γεύμα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα

Η χειμωνιάτικη υπετροφή σε μια απολαυστική και υγιεινή εκδοχή.

σουπα καστανο iStock

Τα κάστανα αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή τροφή τον χειμώνα, αφού πρόκειται για έναν καρπό ο οποίος ευδοκιμεί κυρίως την εποχή που διανύουμε. Παρά τις υψηλές θερμίδες που περιέχουν – ως φυσικός καρπός (135 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) – χαρακτηρίζεται από πολλούς ως "χειμωνιάτικη υπετροφή" λόγω της πλούσιας θρεπτικής αξίας τους, η οποία προσφέρει μια σειρά σημαντικών ωφελειών στην υγεία του σώματος και του πνεύματος, όταν φυσικά καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες.

Ο χειμωνιάτικος αυτός καρπός ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη, η οποία αφομοιώνεται πολύ εύκολα από τον οργανισμό, βιταμίνη B1 και B2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και την υποστήριξη του νευρικού συστήματος καθώς επίσης και για τις σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, που με την σειρά τους ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι διαιτητικές φυτικές ίνες, τα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα αλλά και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα κάστανα, προάγουν την φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου, συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL), ενώ προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.

Όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να προσθέσεις τα κάστανα στην διατροφή σου την περίοδο αυτή, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη. Η ιδιότητα τους να ταιριάζουν άψογα τόσο σε γλυκές, όσο και αλμυρές συνταγές καθιστούν τα κάστανα ένα θρεπτικό συστατικό, που μπορεί εύκολα να απογειώσει γευστικά τα γεύματα σου. Αν, λοιπόν, ψάχνεις έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να δοκιμάσεις τα κάστανα σε μια διαφορετική εκδοχή από την συνηθισμένη, δηλαδή ως σκαν, η παρακάτω χειμωνιάτικη σούπα θα γίνει το αγαπημένο σου lunch.

Σούπα με κάστανο και λαχανικά

Υλικά ( 5 έως 6 μερίδες)

3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη ή ελαιόλαδο

1 καρότο, ψιλοκομμένο

1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

2 φύλλα δάφνης

340 γραμμάρια κάστανα, ψημένα και καθαρισμένα

1/4 φλιτζάνι γάλα σόγιας (χωρίς ζάχαρη)

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε το ψιλοκομμένο καρότο, το σέλινο και το κρεμμύδι στη μαργαρίνη ή το λάδι μέχρι να μαλακώσουν πολύ, περίπου 8 λεπτά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τον ζωμό λαχανικών στην κατσαρόλα και ανακάτεψε για να ενωθούν καλά. Προσθέσε τον ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, τα γαρύφαλλα, τα φύλλα δάφνης και τα καβουρδισμένα και καθαρισμένα κάστανα. Αφήσε το μείγμα να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και άφησε το να σιγοβράσει, σκεπασμένο, για περίπου 30 λεπτά. Απέσυρε από τη φωτιά και βγάλε τα φύλλα δάφνης. Πολτοποίησε τη σούπα στο μπλέντερ εντελώς μέχρι να αποκτήσει λεία υφή. Βάλε ξανά τη σούπα κάστανου στην κατσαρόλα και ζέστανέ την σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας το γάλα όσο θα ανακατεύεις. Τέλος ρίξε αλάτι και πιπέρι. Είναι έτοιμη.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i