Τα 4 μοντέλα διατροφής που συνδέονται με τη μακροζωία σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Harvard

Ποια είναι αυτά;

μεσογειακη_διατροφη Istock

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βελτιώσει κάποιος την διατροφή του. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται η απώλεια βάρους, η απόκτηση περισσότερης ενέργειας, η πρόληψη ασθενειών αλλά και η αύξηση των πιθανοτήτων να φτάσουμε - γιατί όχι και να ξεπεράσουμε - το προσδόκιμο ζωής. Η μακροζωία θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των διατροφικών μας συνηθειών, αφού όπως απεδείχθη έπειτα από σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard, υπάρχουν τέσσερα μοντέλα διατροφής που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα "βαθιά γεράματα".

Η μελέτη

Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 75.000 γυναίκες και 44.000 άνδρες, αναζητώντας συνδέσεις μεταξύ συγκεκριμένων διατροφικών προτύπων, της διαρκούς επιλογής των προτύπων αυτών καθώς και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων που προσφέρουν αυτά στην υγεία. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 36 χρόνια (συμπλήρωναν ερωτηματολόγια υγείας κάθε τέσσερα χρόνια) και κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας από αυτούς δεν εμφάνιζε καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την προσκόλληση σε ένα από τα τέσσερα υγιεινά διατροφικά μοντέλα, παρουσίαζαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Εμφάνιζαν επίσης σημαντικά μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και αναπνευστικών παθήσεων σε σχέση με τους συμμετέχοντες με χαμηλότερη βαθμολογία προσκόλλησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα εν λόγω ευρήματα οι συμμετέχοντες που έκαναν τη διατροφή τους μόλις 25% πιο υγιεινή απέκτησαν περισσότερες πιθανότητες μείωσης του κίνδυνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 6% έως 13%, καρκίνο κατά 7% έως 18%, νευροεκφυλιστικές νόσους κατά 7% και αναπνευστικές νόσους κατά 35% έως 46%.

Ποια διατροφικά μοντέλα ξεχώρισαν και συνδέθηκαν με την μακροζωία;

Μεσογειακή διατροφή

Αρκετές δεκαετίες τώρα η μεσογειακή διατροφή εντάσσεται μεταξύ των κορυφαίων υγιεινών διατροφών καθώς είναι πλούσια σε τροφές με αντιοξειδωτικά, περιλαμβάνοντας την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων, ελαιόλαδου, μπαχαρικών και βοτάνων. Επιτρέπει επίσης την τακτική αλλά περιορισμένη κατανάλωση πουλερικών, αυγών, τυριού και γιαουρτιού.

Vegan ή χορτοφαγική διατροφή

Η χορτοφαγική διατροφή είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά της, καθώς περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, οσπρίων και δημητριακών.

Παραδοσιακή υγιεινή διατροφή

Πρόκειται για το μοντέλο διατροφής που προωθείται κυρίως στην Αμερική, από το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, με επίκεντρο τις φυτικές επιλογές, την κατανάλωση άπαχων ζωικών προϊόντων, την μείωση της πρόληψης επεξεργασμένων κρεάτων, λιπαρών και υδατανθράκων, όπως επίσης και την αποφυγή της ζάχαρης και του αλκοόλ.

Εναλλακτικός δείκτης υγιεινής διατροφής του Harvard

Το εν λόγω διατροφικό μοντέλο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της εν λόγω έρευνας, ώστε να αξιολογηθούν διάφορα τρόφιμα ως προς την σύνδεση τους με παράγοντες που οδηγούν στον πρόωρο θάνατο λόγω χρόνιων ασθενειών. Από την αξιολόγηση, οι επικρατέστερες τροφές που προωθήθηκαν στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής έμοιαζαν αρκετά με εκείνες της μεσογειακής, αφού οι μελετητές ενθάρρυναν κυρίως την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ψαριών και υγιεινών λιπαρών. Από την συγκεκριμένη διατροφή είχαν αποκλειστεί εντελώς οι πατάτες, οι χυμοί των φρούτων αλλά και τα επεξεργασμένα δημητριακά.

Διάβασε επίσης: Κάνουμε crash test σε 14 διαφορετικούς τύπους γλυκαντικών


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i