Νηστεία για αθλητές: Συμβουλές για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης

Αν γυμνάζεσαι συστηματικά, είναι απαραίτητο να διασφαλίσεις ότι το σώμα σου θα λαμβάνει επαρκή διατροφή για να τροφοδοτήσει την απόδοσή σου και να αποτρέψεις τυχόν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Νηστεία για αθλητές iStock

Συνεργάστηκε η Δήμητρα Γλυνού, Κλινική διατροφολόγος (cibus.gr).

Η νηστεία μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για τους αθλητές που θέλουν να διατηρήσουν τη βέλτιστη απόδοση ενώ τηρούν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αθλητές που κάνουν νηστεία υποχρεούνται να απέχουν από ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των ψαριών, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Αν γυμνάζεσαι συστηματικά, είναι απαραίτητο να διασφαλίσεις ότι το σώμα σου θα λαμβάνει επαρκή διατροφή για να τροφοδοτήσει την απόδοσή σου και να αποτρέψεις τυχόν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης κατά τη διάρκεια της νηστείας:

Προγραμμάτισε τα γεύματά σου

Ο προγραμματισμός των γευμάτων είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσεις ότι καταναλώνεις τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών για να διατηρήσεις την απόδοσή σου. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, είναι απαραίτητο να τρως μια ποικιλία από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως, των οσπρίων, των ξηρών καρπών, των σπόρων, των φρούτων και των λαχανικών. Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας τροφών θα διασφαλίσει ότι λαμβάνεις μια ισορροπημένη πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών.

Αύξησε την πρόσληψη πρωτεΐνης

Ως αθλητής ή αθλούμενος σε συστηματική βάση, η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την οικοδόμηση μυϊκής μάζας. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, είναι απαραίτητο να καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών όπως φασόλια, φακές, κινόα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Μπορείς επίσης να εξετάσεις το ενδεχόμενο να συμπληρώσεις τη διατροφή σου με σκόνη  πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης για να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Συμπεριέλαβε καλά λιπαρά 

Τα υγιή λίπη είναι απαραίτητα για τους αθλητές καθώς παρέχουν ενέργεια, υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνουν τη φλεγμονή. Ορισμένες πηγές υγιεινών λιπών περιλαμβάνουν το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τις ελιές και το ελαιόλαδο. Μπορείς να τα προσθέσεις στα γεύματά σου για να αυξήσεις την πρόσληψη λίπους.

Χρονοδιάγραμμα γευμάτων 

Το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της νηστείας για να διασφαλίσεις ότι τροφοδοτείς σωστά το σώμα σου. Είναι βασικό να τρως τροφές με θρεπτικά συστατικά πριν και μετά τις προπονήσεις για να παρέχεις στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για τη βέλτιστη απόδοση.

Μείνε ενυδατωμένη

Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για τους αθλητές, είτε νηστεύουν είτε όχι. Η κατανάλωση αρκετού νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της αφυδάτωσης και τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης. Μπορείς επίσης να ενσωματώσεις ενυδατικές τροφές όπως αγγούρι και ντομάτες στα γεύματά σου για να αυξήσεις την πρόσληψη νερού.

Παρακολούθησε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Είναι απαραίτητο να παρακολουθείς την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της νηστείας για να βεβαιωθείς ότι ικανοποιείς τις καθημερινές σου ανάγκες. Η παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής σου χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο τροφίμων ή μια εφαρμογή μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε καλό δρόμο με τους στόχους σου για τα θρεπτικά συστατικά.

Η διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης κατά τη διάρκεια της νηστείας απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό γευμάτων, χρονοδιάγραμμα θρεπτικών συστατικών και παρακολούθηση. Ενσωματώνοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, υγιή λίπη και παραμένοντας ενυδατωμένοι, οι αθλητές μπορούν να εξασφαλίσουν ότι παρέχουν στο σώμα τους τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αποδώσουν τα μέγιστα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i