Χαλβάς με ταχίνι ή σιμιγδαλένιος: Ποιον να προτιμήσεις;

Εξερευνούμε τα δύο είδη χαλβά και ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά του καθενός.

χαλβάς iStock

Ο χαλβάς είναι ένα νόστιμο και δημοφιλές γλυκό που συνήθως παρασκευάζεται από έναν συνδυασμό ζάχαρης, βουτύρου ή λαδιού και ένα βασικό συστατικό όπως σιμιγδάλι ή ταχίνι. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε δύο είδη χαλβά: τον χαλβά με σιμιγδάλι και τον χαλβά με ταχίνι και θα ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά του καθενός.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

iStock
iStock

Ο χαλβάς με σιμιγδάλι είναι ένα παραδοσιακό επιδόρπιο στην Ελλάδα. Συνήθως παρασκευάζεται συνδυάζοντας σιμιγδάλι, ζάχαρη, βούτυρο ή λάδι και νερό και στη συνέχεια μαγειρεύοντας το μείγμα μέχρι να γίνει παχύρρευστο και κρεμώδες. Ο χαλβάς που προκύπτει είναι γλυκός, κρεμώδης και έχει μια απαλή, εύθρυπτη υφή.

Δες εδώ πώς μπορείς να τον φτιάξεις μόνη σου 

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του χαλβά με σιμιγδάλι είναι η πολυχρηστικότητά του. Μπορεί να αρωματιστεί με μια ποικιλία συστατικών, όπως κάρδαμο, ροδόνερο ή φιστίκια Αιγίνης, για να δημιουργήσεις μια σειρά από νόστιμες και μοναδικές γεύσεις. Επιπλέον, ο χαλβάς με σιμιγδάλι είναι σχετικά εύκολος στην παρασκευή του και μπορεί να παρασκευαστεί σε μεγάλες παρτίδες, καθιστώντας τον ιδανικό επιδόρπιο για μεγάλες συγκεντρώσεις ή ειδικές περιστάσεις.

Στα αρνητικά, ο χαλβάς με σιμιγδάλι μπορεί να είναι αρκετά βαρύς και πλούσιος, καθιστώντας τον λιγότερο κατάλληλο για όσους προσέχουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν. Μπορεί επίσης το αποτέλεσμα να είναι αρκετά γλυκό, κάτι που μπορεί να μην αρέσει σε όλους.

Χαλβάς με ταχίνι:

iStock
iStock

Ο χαλβάς με ταχίνι, ο οποίος είναι πάστα από αλεσμένο σουσάμι, συνήθως παρασκευάζεται συνδυάζοντας ταχίνι, ζάχαρη ή μέλι και μερικές φορές αλεύρι ή σιμιγδάλι και στη συνέχεια μαγειρεύοντας το μείγμα μέχρι να πήξει και να στερεοποιηθεί. Ο χαλβάς που προκύπτει είναι πλούσιος, με ξηρούς καρπούς και έχει μια πυκνή, λαστιχωτή υφή.

Δες εδώ πώς μπορείς να φτιάξεις μόνη σου χαλβά με ταχίνι

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του χαλβά που παρασκευάζεται με ταχίνι είναι η θρεπτική του αξία. Το ταχίνι είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών και μετάλλων, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τον χαλβά που παρασκευάζεται με σιμιγδάλι. Επιπλέον, ο χαλβάς με ταχίνι έχει μια μοναδική γεύση που δεν είναι τόσο γλυκιά όσο ο χαλβάς με σιμιγδάλι, καθιστώντας τον πιο κατάλληλο για όσους προτιμούν λιγότερο γλυκά επιδόρπια.

Στα αρνητικά, ο χαλβάς με ταχίνι μπορεί να είναι πιο περίπλοκος στην παρασκευή σε σύγκριση με τον χαλβά με σιμιγδάλι. Μπορεί επίσης να είναι πιο ακριβός, καθώς το ταχίνι είναι συχνά πιο ακριβό από το σιμιγδάλι.

Τι είναι καλύτερο για μια υγιεινή διατροφή;

Μεταξύ του χαλβά με σιμιγδάλι και του χαλβά με ταχίνι, ο χαλβάς με ταχίνι θεωρείται γενικά η πιο υγιεινή επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Ο χαλβάς με ταχίνι περιέχει πολτό σουσαμιού, που είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών και μετάλλων όπως σίδηρος, ασβέστιο και μαγνήσιο. Έχει επίσης χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σύγκριση με τον χαλβά με σιμιγδάλι, καθιστώντας τον μια καλή επιλογή για όσους προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσληψη ζάχαρης.

Από την άλλη πλευρά, ο χαλβάς που φτιάχνεται με σιμιγδάλι είναι συνήθως υψηλός σε θερμίδες, υδατάνθρακες και ζάχαρη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Η επιλογή ανάμεσα σε χαλβά με σιμιγδάλι και χαλβά με ταχίνι εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση. Αν προτιμάς μια πλούσια, γλυκιά και εύθρυπτη υφή, τότε ο χαλβάς με σιμιγδάλι μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Από την άλλη, αν προτιμάς μια υφή πιο ξηρή, λιγότερο γλυκιά και μαστιχωτή, τότε ο χαλβάς με ταχίνι μπορεί να είναι καλύτερος. Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι και τα δύο είδη χαλβά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής.

Χαλβάς: Πώς μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i