Το εύκολο γλυκό με τα 3 υλικά που θα σου θυμίσει τη γιαγιά σου: Σιμιγδαλένιος χαλβάς

Δεν ξέρω αν θα θεωρήσεις αυτό το γλυκό, το σιμιγδαλένιο χαλβά με την πιο εύκολη συνταγή, 1-2-3-4, υγιεινό. Θα σου πω όμως τη δική μου οπτική: είναι υγιεινός για την ψυχή μας.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος iStock

Υπάρχουν γεύσεις και μυρωδιές που μας επιστρέφουν σε στιγμές που νιώθαμε αγάπη, φροντίδα και νοιάξιμο. Μια από αυτές είναι για μένα ο σιμιγδαλένιος χαλβάς. Διαιτολόγος δεν είμαι οπότε αυτό που θα γράψω παρακάτω είναι απλά η προσωπική μου άποψη όπως έχει διαμορφωθεί τόσα χρόνια που συνεργάζομαι με διαιτολόγους και ψυχολόγους. Μερικές φορές αξίζει να κάνουμε παρασπονδίες στο διατροφικό μας πρόγραμμα και να απολαμβάνουμε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν comfort food. Με μέτρο, αλλά χωρίς καθόλου τύψεις. Είναι μια υγιεινή επιλογή για την ψυχή και το μυαλό μας.

Εάν λοιπόν ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι για σένα comfort food, εδώ θα σου πω τη συνταγή του μπαμπά μου, που ουσιαστικά είναι η πιο εύκολη συνταγή του κόσμου!!!! Θα χρειαστείς μόνο τρία υλικά, αραβοσιτέλαιο, σιμιγδάλι και ζάχαρη. Και νερό, αλλά αυτό δεν το υπολογίζω!

Σιμιγδαλένιος χαλβάς 1-2-3-4

Πάμε λοιπόν. 

  • 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • προαιρετικά 1 ξυλάκι κανέλα ή/και φλούδες από πορτοκάλι

Σε μια κατσαρόλα βράζεις το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα και το πορτοκάλι. 

Σε μια δεύτερη κατσαρόλα, όσο πιο βαθιά έχεις, ρίχνεις το σιμιγδάλι και το λάδι. Σε μέτρια φωτιά αρχίζεις να ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα. Σε περίπου 5-8 λεπτά το σιμιγδάλι θα έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα. Εδώ είναι θέμα προτίμησης, εγώ τον θέλω ανοιχτό καστανό τον χαλβά εσύ μπορείς να τον αφήσεις να πάρει λίγο περισσότερο χρώμα. 

Εδώ τώρα είναι το tricky: Σβήνεις την κατσαρόλα με τον χαλβά και με μια κουτάλα ρίχνεις λίγο λίγο το σιρόπι. Εδώ ο χαλβάς πιτσιλάει - πολύ. Γι' αυτό και θέλεις βαθιά κατσαρόλα. Μπορείς να βάλεις κι ένα γάντι φούρνου για να προστατέψεις τα χέρια σου. 

Ιδανικά έχεις και ένα δεύτερο άτομο για να ρίχνει το σιρόπι κι εσύ ανακατεύεις.

Όταν ο χαλβάς πιει όλο το σιρόπι, τον μεταφέρεις με μια κουτάλα σε φόρμα, αφήνεις να κρυώσει και μετά απολαμβάνεις. 

Πώς κάνω πιο light σιμιγδαλένιο χαλβά

Οι παραπάνω δοσολογίες είναι οι κλασικές. Με τον μπαμπά μου έχουμε καταλήξει στις εξής που μας καλύπτουν γευστικά χωρίς να βαραίνουμε:

  • 3/4 ποτήρια αραβοσιτέλαιο
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι
  • 2 σκάρτα ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i