Έφαγα πολύ, τι να κάνω; Συμβουλές για να διαχειριστείς την κατάσταση

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να συμβεί σε όλους μας.

Έφαγα πολύ Ιstock

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να συμβεί σε όλους μας, είτε είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών, μιας ειδικής περίστασης, όπως ήταν το τριήμερο που μόλις πέρασε, ή απλώς μιας κουραστικής εβδομάδας με λίγο χρόνο για να προγραμματίσουμε γεύματα. Αν και είναι λογικό να αισθάνεσαι ενοχές ή να ανησυχείς για τον αντίκτυπο στην υγεία και το βάρος σου, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείς  να ακολουθήσεις για να διαχειριστείς την κατάσταση και να επιστρέψεις στην υγιεινή καθημερινότητα.

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου 

Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι μία ή ακόμα και λίγες μέρες υπερφαγίας δε θα καταστρέψουν την υγεία και τη σιλουέτα σου ούτε θα αναιρέσουν όλη την πρόοδο που έχεις κάνει προς τους στόχους σου. Απόφυγε το αρνητικό self - talk ή την αίσθηση ότι έχεις αποτύχει. Αντίθετα, εστίασε στα θετικά βήματα που μπορείς να κάνεις από εδώ και στο εξής.

Πιες άφθονο νερό

Το νερό μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή της περίσσειας νατρίου και στη βελτίωση της πέψης. Επιδίωξε να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα και σκέψου να προσθέσεις μια φέτα λεμόνι ή αγγούρι για επιπλέον γεύση.

Κινήσου 

Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου και να κάψεις θερμίδες. Εάν αισθάνεσαι νωθρή ή φουσκωμένη, δοκίμασε να πας έναν μικρό περίπατο ή να κάνεις ελαφριά γιόγκα. Ακόμη και λίγα λεπτά κίνησης μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο πώς θα νιώσεις.

Έφαγες πολύ; Αυτές οι ασκήσεις θα σε βοηθήσουν με το φούσκωμα

Επίλεξε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Όταν προσπαθείς να επανέλθεις μετά την υπερκατανάλωση φαγητού, εστίασε σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Αυτές οι τροφές θα σε βοηθήσουν να νιώσεις χορτάτη και ικανοποιημένη χωρίς να προσθέσεις πολλές έξτρα θερμίδες.

Απόφυγε την παράλειψη γευμάτων

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να παραλείψεις ένα ή δύο γεύματα για να "αναπληρώσεις" την υπερφαγία, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου και να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής αργότερα. Αντίθετα, εστίασε σε ισορροπημένα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεύματα όλη την ημέρα.

Εξασκήσου στο mindfulness

Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί μερικές φορές να είναι αποτέλεσμα αλόγιστης κατανάλωσης φαγητού χωρίς να δίνεις προσοχή στα σημάδια πείνας ή στο ίδιο το φαγητό. Προσπάθησε να έχεις επίγνωση κατά τη διάρκεια των γευμάτων εστιάζοντας σε κάθε μπουκιά, μασώντας αργά και δίνοντας προσοχή στα σήματα πληρότητας του σώματός σου.

Η υπερκατανάλωση φαγητού συμβαίνει κατά καιρούς και είναι σημαντικό να μην την αφήνουμε να εκτροχιάσει την πρόοδό μας ή να προκαλέσει αδικαιολόγητο άγχος. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω απλά βήματα για να επιστρέψεις στην καθημερινότητά σου, θα συνεχίσεις να δίνεις προτεραιότητα στην υγεία και την ευεξία σου.

Έφαγες πολύ εχθές; Είναι σωστό να καταναλώσεις σήμερα ελάχιστες θερμίδες για να το εξισσοροπήσεις;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i