Φακές: Οι διαφορετικοί τύποι που θα βρεις και οι διαφορές τους

Οι φακές είναι βασική τροφή στη νηστεία - και όχι μόνο.

Φακές iStock

Οι φακές είναι βασική τροφή στη διατροφή μας, ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φακών για να διαλέξεις. Από πράσινες έως μαύρες, κάθε ποικιλία έχει τη δική της μοναδική γεύση και υφή, καθώς και ιδανικές χρήσεις σε διαφορετικά πιάτα. Παρακάτω θα δούμε τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων τύπων φακών. 

Πράσινες φακές

Οι πράσινες φακές, γνωστές και ως γαλλικές φακές, είναι μικρές και έχουν μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Διατηρούν καλά το σχήμα τους όταν μαγειρεύονται, καθιστώντας τες ιδανικές για σαλάτες και συνοδευτικά. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε σούπες και μαγειρευτά, όπου η σφιχτή υφή τους προσθέτει ένα πιο τραγανό συστατικό. Οι πράσινες φακές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν από άλλες ποικιλίες, συνήθως χρειάζονται 30-40 λεπτά για να γίνουν τρυφερές.

Πώς να τις χρησιμοποιήσεις: Σε σαλάτες και συνοδευτικά.

Κόκκινες φακές

Οι κόκκινες φακές είναι μικρότερες και πιο ευαίσθητες από τις πράσινες φακές και μαγειρεύονται πιο γρήγορα. Έχουν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση ξηρών καρπών και χρησιμοποιούνται συχνά στην ινδική κουζίνα. Επειδή μαγειρεύονται γρήγορα, οι κόκκινες φακές είναι ιδανικές για την παρασκευή σούπες, μαγειρευτά και κάρυ. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως βάση για ντιπ και επάλειψη, όπως το χούμους.

Πώς να τις χρησιμοποιήσεις: Σε σούπες, μαγειρευτά, ντιπ και χούμους. 

Μαύρες Φακές

Οι μαύρες φακές, γνωστές και ως φακές beluga, είναι μικρές και στρογγυλές, με ελαφρώς γυαλιστερή εμφάνιση. Έχουν σφιχτή υφή που τις κάνει μια καλή επιλογή σε σαλάτες και συνοδευτικά. Οι μαύρες φακές είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για την προσθήκη πρωτεΐνης σε πιάτα για χορτοφάγους, όπως τα μπιφτέκια λαχανικών ή τα tacos. Ψήνονται σε περίπου 20-25 λεπτά και κρατούν καλά το σχήμα τους όταν ψηθούν.

Πώς να τις χρησιμοποιήσεις: Σε μπιφτέκια λαχανικών, tacos, σαλάτες.

Καφέ Φακές

Οι καφέ φακές είναι η πιο κοινή ποικιλία φακών. Έχουν ήπια γεύση και απαλή υφή που τις κάνει ιδανικές για πουρέ, σούπες και ντιπ. Μαγειρεύονται σε περίπου 20-30 λεπτά και η απαλή υφή τους τις κάνει μια ιδανική επιλογή για πιάτα όπου θέλεις οι φακές να αναμειχθούν με άλλα υλικά.

Πώς να τις χρησιμοποιήσεις: Σε σούπες και μαγειρευτά.

Κίτρινες φακές

Οι κίτρινες φακές είναι μικρές και λεπτές με ελαφρώς γλυκιά γεύση ξηρού καρπού. Μαγειρεύονται γρήγορα και χρησιμοποιούνται συχνά στην κουζίνα της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής.

Πώς να τις χρησιμοποιήσεις: Οι κίτρινες φακές είναι μια εξαιρετική επιλογή για σούπες και μαγειρευτά, ενώ μπορούν επίσης να πολτοποιηθούν σε ντιπ και αλείμματα.

Κάθε ποικιλία φακής έχει τη δική της μοναδική γεύση και υφή και η καθεμία ταιριάζει καλύτερα σε ορισμένα είδη πιάτων. Είτε φτιάχνεις μία χορταστική σούπα, είτε μια ελαφριά σαλάτα ή ένα γευστικό ντιπ, υπάρχει μια ποικιλία φακής που θα ταιριάξει τέλεια για τη συνταγή. Πειραματίσου με διαφορετικούς τύπους φακών για να ανακαλύψεις τις αγαπημένες σου ποικιλίες και τρόπους να τις χρησιμοποιήσεις στα πιάτα σου. 

Ποια ποικιλία είναι πιο υγιεινή; 

Όλες οι ποικιλίες φακών είναι υγιεινές και θρεπτικές, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Το συγκεκριμένο θρεπτικό περιεχόμενο των φακών μπορεί να ποικίλλει ελαφρώς ανάλογα με την ποικιλία, αλλά συνολικά, οι φακές είναι μια υγιεινή προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή.

Μια ανάλυση του θρεπτικού περιεχομένου ορισμένων κοινών ποικιλιών φακής ανά μερίδα (1/2 φλιτζάνι):

  • Καφέ φακές: 116 θερμίδες, 9,6 γρ. πρωτεΐνη, 20,1 γρ. υδατάνθρακες, 7,8 γρ. φυτικές ίνες, 0,4 γρ. λίπος
  • Πράσινες φακές: 118 θερμίδες, 9,5 γρ. πρωτεΐνη, 20,5 γρ. υδατάνθρακες, 8 γρ. φυτικές ίνες, 0,5 γρ. λίπος
  • Κόκκινες φακές: 108 θερμίδες, 7,5 γρ. πρωτεΐνη, 19,5 γρ. υδατάνθρακες, 7,9 γρ. φυτικές ίνες, 0,5 γρ. λίπος
  • Μαύρες φακές: 120 θερμίδες, 8,5 γρ. πρωτεΐνη, 20,9 γρ. υδατάνθρακες, 7,8 γρ. φυτικές ίνες, 0,5 γρ. λίπος
  • Κίτρινες φακές: 104 θερμίδες, 7,3 γρ. πρωτεΐνη, 18,6 γρ. υδατάνθρακες, 7,7 γρ. φυτικές ίνες, 0,5 γρ. λίπος

Οι διατροφικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών φακής είναι σχετικά μικρές. Όλες οι ποικιλίες είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Το κλειδί για να αποκομίσεις τα οφέλη τους είναι να τις ενσωματώσεις σε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία άλλων τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζονται οι φακές μπορεί να επηρεάσει το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Το μαγείρεμα φακών με μπαχαρικά και βότανα μπορεί να προσθέσει γεύση και επιπλέον θρεπτικά συστατικά στα γεύματά σου.

Vegan κεφτέδες με φακές: Ένα τέλειο μεσημεριανό και για τη Σαρακοστή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i