Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 7 συμβουλές διατροφής για υγεία και ευεξία των γυναικών

Ως γυναίκες, έχουμε μοναδικές διατροφικές ανάγκες που αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας iStock

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια σημαντική ευκαιρία για να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα των γυναικών και να σκεφτούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων στον τομέα της υγείας και της διατροφής. Καθώς το σώμα των γυναικών έχει μοναδικές διατροφικές ανάγκες, μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας και ευεξίας.

Γιατί μια γυναίκα να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή:

Υγιές βάρος 

Ένας από τους βασικούς παράγοντες για την υγεία των γυναικών είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει μια ποικιλία από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πηγές άπαχων πρωτεϊνών και υγιή λίπη. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν στο σώμα απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία.

Πρόληψη χρόνιων ασθενειών

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες από αυτές τις ασθένειες, καθιστώντας την υγιεινή διατροφή ακόμη πιο σημαντική. Για παράδειγμα, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και ορισμένων μορφών καρκίνου. Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και η κατανάλωση ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ψυχική υγεία και ευεξία

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει την ψυχική υγεία και ευεξία. Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών μπορεί να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι το σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. Αντίθετα, μια διατροφή που στερείται θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Είναι επίσης σημαντικό για τις γυναίκες να δίνουν προσοχή σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία τους, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών και οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση από τους άνδρες. Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τα υγιή αιμοσφαίρια και την πρόληψη της αναιμίας, η οποία είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Ως γυναίκες, έχουμε μοναδικές διατροφικές ανάγκες που αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση, το σώμα μας υφίσταται διάφορες φυσιολογικές αλλαγές που απαιτούν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν τη βέλτιστη υγεία και ευεξία.

Ακολουθούν επτά διατροφικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία τους:

Εστίαση σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά - Τα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι αυτά που παρέχουν υψηλή ποσότητα θρεπτικών συστατικών σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες. Αυτά περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πηγές πρωτεΐνης και υγιή λίπη. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να σε βοηθήσει να διασφαλίσεις  ότι λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για βέλτιστη υγεία.

Μείνε ενυδατωμένη - Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία. Οι γυναίκες πρέπει να επιδιώκουν να πίνουν τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα για να υποστηρίξουν την ενυδάτωση, την πέψη και την υγεία του δέρματος.

Λάβε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D - Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών. Οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση, γεγονός που καθιστά σημαντικό να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γαλακτοκομικά, φυλλώδη πράσινα και εμπλουτισμένα τρόφιμα, καθώς και την επαρκή έκθεση στον ήλιο για τη βιταμίνη D.

Δώσε προτεραιότητα στις τροφές πλούσιες σε σίδηρο - Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την πρόληψη της αναιμίας, η οποία είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση ή έγκυες μπορεί να χρειάζονται υψηλότερες ποσότητες σιδήρου, γεγονός που καθιστά σημαντικό να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως κόκκινο κρέας, φασόλια, φυλλώδη λαχανικά και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Κατανάλωσε υγιεινά λίπη - Τα υγιή λίπη όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μείωση της φλεγμονής. Τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο είναι όλα καλές πηγές υγιεινών λιπαρών.

Περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πρόσθετα σάκχαρα - Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους, σε χρόνιες ασθένειες και σε φλεγμονές. Οι γυναίκες θα πρέπει να επιδιώκουν να περιορίσουν την πρόσληψη αυτών των τροφών και να επικεντρωθούν σε ολόκληρες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά επιλογές.

Δώσε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα - Η καλή διατροφή είναι μόνο μια πτυχή της συνολικής υγείας και ευεξίας. Οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να δίνουν προτεραιότητα σε δραστηριότητες αυτοφροντίδας, όπως να κοιμούνται αρκετά, να διαχειρίζονται το άγχος και να κάνουν συχνή σωματική δραστηριότητα για να υποστηρίξουν τη βέλτιστη υγεία.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i