Λιναρόσποροι vs. Σπόροι Τσία: Ποιοι είναι καλύτεροι;

Δύο δημοφιλείς υπερτροφές, γνωστές για τα πολυάριθμα οφέλη τους για την υγεία μας.

Λιναρόσποροι iStock

Οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia είναι δύο δημοφιλείς υπερτροφές, γνωστές για τα πολυάριθμα οφέλη τους για την υγεία. Ενώ έχουν πολλές ομοιότητες, όπως η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν επίσης ορισμένες βασικές διαφορές όσον αφορά τη διατροφική τους αξία και τις μαγειρικές χρήσεις. Παρακάτω, θα συγκρίνουμε τους λιναρόσπορους και τους σπόρους chia για να προσδιορίσουμε ποια είναι η καλύτερη επιλογή. 

Διατροφική αξία

Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά, τόσο οι λιναρόσποροι όσο και οι σπόροι chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Ωστόσο, οι λιναρόσποροι είναι υψηλότεροι σε υδατάνθρακες, ενώ οι σπόροι chia είναι υψηλότεροι σε φυτικές ίνες. Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, και οι δύο σπόροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Οι λιναρόσποροι είναι καλύτερη πηγή θειαμίνης και νιασίνης, ενώ οι σπόροι chia καλύτερη πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Συνολικά, και οι δύο σπόροι είναι εξαιρετικά θρεπτικοί, αλλά οι σπόροι chia έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα όσον αφορά την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Πώς τρώγεται ο λιναρόσπορος; Τρόποι για να τον εντάξεις στη διατροφή σου

Χρήσεις

Τόσο οι λιναρόσποροι όσο και οι σπόροι chia μπορούν να ενσωματωθούν σε μια ποικιλία πιάτων. Οι λιναρόσποροι χρησιμοποιούνται συνήθως σε αρτοσκευάσματα, όπως ψωμί και κράκερ, και μπορούν επίσης να προστεθούν σε smoothies ή να πασπαλιστούν πάνω από σαλάτες.

Οι σπόροι chia χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή πουτίγκας από σπόρους chia, προστίθενται σε smoothies ή χρησιμοποιούνται ως vegan υποκατάστατο των αυγών σε συνταγές.

Ενώ και οι δύο σπόροι είναι ευέλικτοι, οι σπόροι chia ίσως είναι περισσότερο λόγω των ιδιοτήτων τους που σχηματίζουν γέλη, γεγονός που τους καθιστά δημοφιλές συστατικό στημαγειρική.

Οφέλη για την υγεία

Τόσο οι λιναρόσποροι όσο και οι σπόροι chia έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Οι λιναρόσποροι έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν την πέψη και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη.

Οι σπόροι Chia έχουν παρόμοια οφέλη, αλλά έχουν επιπλέον πλεονέκτημα όσον αφορά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους λόγω της ικανότητάς τους να απορροφούν νερό και να διαστέλλονται στο στομάχι, οδηγώντας σε αυξημένα αισθήματα πληρότητας.

Είναι βιώσιμες επιλογές; 

Τόσο η παραγωγή λιναρόσπορου όσο και σπόρων chia έχουν σχετικά χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με χαμηλή χρήση νερού και φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, οι σπόροι chia μπορεί να είναι ελαφρώς πιο βιώσιμοι λόγω του χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα, μιας και συνήθως καλλιεργούνται σε περιοχές με χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα από εκείνο των λιναρόσπορων.

Λιναρόσποροι vs. Σπόροι Τσία: Ποιοι είναι καλύτεροι;

Τόσο οι λιναρόσποροι όσο και οι σπόροι chia είναι εξαιρετικά θρεπτικά και ευέλικτα συστατικά που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Ενώ έχουν πολλές ομοιότητες, οι σπόροι chia έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα όσον αφορά την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και την ευελιξία στις μαγειρικές χρήσεις. Ωστόσο, και οι δύο σπόροι προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και αποτελούν βιώσιμες επιλογές για έναν περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο καταναλωτή. Η απόφαση για το ποιος σπόρος θα ενσωματωθεί στη διατροφή σου θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές προτιμήσεις και τις διατροφικές σου ανάγκες.

Πώς να εντάξεις τους σπόρους chia στη διατροφή σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i