Πώς να εντάξεις τους σπόρους chia στη διατροφή σου

Μερικές εύκολες και πολύ θρεπτικές ιδέες για τους σπόρους τσία.

σπόροι chia iStock

Οι σπόροι chia είναι μικροί, πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά σπόροι, γεμάτοι με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Παρά το μικρό τους μέγεθος, μπορούν να προσφέρουν μεγάλα οφέλη για την υγεία όταν ενσωματωθούν στη διατροφή σου. Αν ψάχνεις δημιουργικούς και εύκολους τρόπους για να προσθέσεις τους σπόρους chia στα γεύματα και τα σνακ σου, δες μερικές ιδέες:

Πρόσθεσέ τους στο πρωινό smoothie: Ξεκίνα τη μέρα σου σωστά προσθέτοντας μια ή δύο κουταλιές της σούπας σπόρους chia στο πρωινό σου smoothie. Θα προσθέσουν στο αποτέλεσμα φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, που θα σε βοηθήσουν να είσαι χορτάτη μέχρι το μεσημέρι. Επιπλέον, η ουδέτερη γεύση τους δεν θα υπερισχύσει των άλλων συστατικών στο smoothie σου.

Τι είναι οι σπόροι τσία ή chia που ακούς συνέχεια και τι σου προσφέρουν;

Φτιάξε πουτίγκα με σπόρους chia: Η πουτίγκα με σπόρους chia είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό επιδόρπιο ή σνακ που είναι απίστευτα εύκολο να το φτιάξεις. Απλώς ανακάτεψε τους σπόρους chia με το αγαπημένο σου γάλα, το γλυκαντικό και τις αρωματικές ύλες (όπως εκχύλισμα βανίλιας ή σκόνη κακάο) και άφησε το μείγμα να παραμείνει στο ψυγείο για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα. Οι σπόροι chia θα απορροφήσουν το υγρό και θα δημιουργήσουν μια κρεμώδη υφή που μοιάζει με πουτίγκα.

Πασπάλισέ τους πάνω από σαλάτες: Οι σπόροι chia προσθέτουν μια απολαυστική τραγανή γεύση στις σαλάτες και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της θρεπτικής αξίας ενός γεύματος. Απλώς πασπάλισε μια ή δύο κουταλιές της σούπας πάνω από την αγαπημένη σου σαλάτα, μαζί με λίγους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους για πρόσθετη υφή και γεύση.

Χρησιμοποίησέ τους ως υποκατάστατο αυγών: Οι σπόροι chia μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο αυγού φιλικό προς τους vegan σε συνταγές ψησίματος. Για να αντικαταστήσεις ένα αυγό, ανακάτεψε μια κουταλιά της σούπας σπόρους chia με τρεις κουταλιές της σούπας νερό και άφησε το μείγμα να καθίσει για λίγα λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια υφή σαν τζελ. Χρησιμοποίησε αυτό το μείγμα στη θέση του αυγού στη συνταγή.

Σπόροι Chia: τι να προσέξεις στην κατανάλωσή τους (για να μη σου τύχει ΑΥΤΟ)

Φτιάξε μαρμελάδα από σπόρους chia: Η μαρμελάδα με σπόρους chia είναι μια υγιεινή και νόστιμη εναλλακτική της παραδοσιακής μαρμελάδας, η οποία είναι συχνά γεμάτη ζάχαρη. Απλώς συνδύασε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα με σπόρους chia και ένα γλυκαντικό της επιλογής σου (όπως σιρόπι σφενδάμου ή μέλι) και άφησε το μείγμα να καθίσει στο ψυγείο μέχρι να πήξει. Χρησιμοποίησε τη μαρμελάδα σε τοστ, πλιγούρι βρώμης ή γιαούρτι για ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ.

Πρόσθεσέ τους στο πλιγούρι βρώμης: Οι σπόροι chia είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο πρωινό μπολ με πλιγούρι βρώμης. Ανακάτεψε μια ή δύο κουταλιές της σούπας σπόρους chia στο πλιγούρι βρώμης για πρόσθετη υφή και θρεπτική αξία.

Οι σπόροι chia είναι ένα ευέλικτο και εύχρηστο συστατικό που μπορεί να ενσωματωθεί σε μια μεγάλη γκάμα γευμάτων για να τονώσει τη θρεπτική τους αξία. Δοκίμασε μερικές από αυτές τις δημιουργικές ιδέες για να αποκομίσεις τα οφέλη αυτών των μικροσκοπικών superfoods!

Μερικές συνταγές με σπόρους chia για να δοκιμάσεις: 

Chia pudding με τσάι matcha: Το θρεπτικό πρωινό γεύμα της Κωνσταντίνας Μερκούρη

Η πιο απλή συνταγή για πουτίγκα με σπόρους chia

Σπόροι chia σε πουτίγκα σοκολάτας για γλυκιά και light συνταγή

Τσία τζελ σαν vegan πουτίγκα με σπόρους chia, κάσιους και μυρωδάτο κάρδαμο

Πουτίγκα με σπόρους chia για ένα γρήγορο πρωινό με 3 μόνο υλικά και super θρεπτικό

Σπιτικές φρυγανιές με chia και λιναρόσπορο χωρίς γλουτένη

Πουτίγκα με σπόρους chia: Η σοκολατένια συνταγή μόνο με 133 θερμίδες

Συνταγές με chia: Πώς θα φτιάξεις γκρανόλα με βρόμη και chia αλλά και πουτίγκα σοκολάτα

Συνταγή για κέικ με λεμόνι και σπόρους chia

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i