Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν πίνεις κρασί κάθε μέρα;

Μήπως ήρθε η ώρα να πεις "στην υγειά σου" με λιγότερο κρασί στο ποτήρι σου;

κρασι_επιπτωσεις Istock

Ένα βραδινό ποτήρι κρασί είναι ένας όχι ασυνήθιστος τρόπος για να χαλαρώσεις. Εάν, όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι κάνει η νυχτερινή σου συνήθεια στην υγεία σου, δεν είσαι η μόνη. Αν και οι ειδικοί της ιατρικής πίστευαν για χρόνια ότι ένα ποτήρι το βράδυ -ειδικά κόκκινο κρασί- είχε πολλαπλά οφέλη για την υγεία, πιο πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση κρασιού κάθε μέρα μπορεί να είναι πιο περίπλοκες.

Αν και η έρευνα συνεχίζει να ξεχωρίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ, μια σημαντική αλήθεια παραμένει. Η δοσολογία έχει σημασία!  Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2020-2025 αναφέρουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο αναφέρεται σε δύο ή λιγότερα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες. Η υπέρβαση αυτών των ορίων είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά οφέλη.

Ουσιαστικά, τα αποτελέσματα της κατανάλωσης κρασιού μπορεί να οφείλονται στο πόσο πίνεις. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία σου η κατανάλωση του αγαπημένου σου κρασιού.

Διάβασε επίσης: Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το αλκοόλ σε βοηθάει καλύτερα από την άσκηση να ζήσεις περισσότερο

Τι κάνει το να πίνεις κρασί κάθε μέρα στο σώμα σου;

κρασι_επιπτωσεις
Istock

Θα αυξήσεις την ανοχή σου στο αλκοόλ

Ανεξάρτητα από το είδος του αλκοόλ που επιλέγεις, η τακτική κατανάλωση οδηγεί σε αυξημένη ανοχή, που σημαίνει ότι θα χρειάζεσαι σιγάσιγά περισσότερο από το ποτό για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υποδοχείς στον εγκέφαλό σου προσαρμόζονται σταδιακά στις επιδράσεις του αλκοόλ. Η σωματική βλάβη στα κύτταρα σου εξακολουθεί να συμβαίνει, είτε το αισθάνεσαι είτε όχι, και εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις βλάβη στην κρίση και στον χρόνο αντίδρασής σου. 

Θα μπορούσες να αυξήσεις τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Το αλκοόλ εντάσσεται σε μια όχι και τόσο ελίτ λίστα τροφών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, υπάρχει ισχυρή επιστημονική συναίνεση ότι η αυξημένη κατανάλωση αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, του τραχήλου, του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου. 

Μπορεί να αγχώνεσαι λιγότερο (ή μπορεί να αυξήσει το άγχος σου)

Η μείωση των επιπέδων του στρες μπορεί να είναι ο λόγος που αναζητάς το κρασί αρχικά. Ειδικά το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του ψυχικού και συναισθηματικού στρες. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, η οποία έχει βρεθεί ότι μπλοκάρει τα ένζυμα στον εγκέφαλο που προκαλούν άγχος και συμπεριφορές που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Ωστόσο, άλλες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ αύξησε την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης.

Μπορεί να πάρεις βάρος

Το μέσο ποτήρι κρασί (κόκκινο ή λευκό) περιέχει περίπου 120 έως 125 θερμίδες. Πρόσθεσέ το στο σύνολο των θερμίδων σου κάθε μέρα και θα μπορούσες να βάλεις επιπλέον κιλά πριν το καταλάβεις. Επιπλέον, το σώμα σου δίνει προτεραιότητα στην καύση θερμίδων από το αλκοόλ παρά στην καύση θερμίδων από μακροθρεπτικά συστατικά—που σημαίνει ότι οι θερμίδες από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να αποθηκευτούν πιο εύκολα ως λίπος.

Η αρτηριακή σου πίεση μπορεί να ανέβει

Θυμάσαι τι είπαμε για το μέτρο; Αν και μια μικρή ποσότητα κρασιού θα μπορούσε να έχει οφέλη για την καρδιά σου, η κατανάλωση πολλών ποτών την ημέρα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την American Heart Association, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς καρδιαγγειακούς κινδύνους όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό. Εάν επιλέξεις να πίνεις κρασί κάθε μέρα, πες "cheers" με μέτριες ποσότητες στο ποτήρι σου.

Διάβασε επίσης: Νέα τάση: Καφές εμποτισμένος με κρασί (για τις ώρες που δεν μπορείς να αποφασίσεις τι να πιεις)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i