Πώς θα καταφέρεις να κοιμηθείς εάν έφαγες πολύ

Υπάρχουν στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις για έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο.

δεν μπορώ να κοιμηθώ pexels

Είτε πρόκειται για μία γιορτή, είτε απλώς για ένα πολύ πλούσιο γεύμα, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις για να εξασφαλίσεις έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο ακόμα και μετά από λίγο πολύ φαγητό.

Δώσε χρόνο στο σώμα σου να χωνέψει

Ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς μετά την υπερκατανάλωση τροφής είναι ότι το σώμα σου εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά για να αφομοιώσει την περίσσεια τροφής. Είναι απαραίτητο να δώσεις στο πεπτικό σου σύστημα αρκετό χρόνο για να επεξεργαστεί το φαγητό πριν επιχειρήσεις  να κοιμηθείς. Προσπάθησε να περιμένεις τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά το φαγητό πριν ξαπλώσεις ή πας για ύπνο. Αυτό επιτρέπει στο στομάχι σου να αδειάσει μερικώς, μειώνοντας τον κίνδυνο παλινδρόμησης οξέος και δυσφορίας.

Καταπολέμησε το φούσκωμα με τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι γνωστό για τα πεπτικά του οφέλη και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του φουσκώματος και των στομαχικών διαταραχών. Πιες ένα τσάι τζίντζερ ή να μάσησε ένα μικρό κομμάτι φρέσκου τζίντζερ για να απαλύνεις την ενόχληση του στομάχου σου πριν τον ύπνο.

Μείνε ενυδατωμένη

Αν και είναι απαραίτητο να αποφεύγεις την υπερκατανάλωση τροφής και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο, η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και μπορεί να βοηθήσει στην πέψη. Πιες νερό όλο το βράδυ για να βοηθήσεις τη διαδικασία πέψης του σώματός σου. Απλά πρόσεξε να μην πίνεις υπερβολικά, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινά ξυπνήματα για επισκέψεις στο μπάνιο.

Ανύψωσε το πάνω μέρος του σώματός σου

Εάν εμφανίσεις παλινδρόμηση ή καούρα μετά από πολύ φαγητό, σήκωσε το πάνω μέρος του σώματός σου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιπλέον μαξιλάρια για να διατηρήσεις το πάνω μέρος του σώματός σου ελαφρώς ανυψωμένο. Αυτή η στάση μπορεί να αποτρέψει το στομαχικό οξύ από το να ρέει πίσω στον οισοφάγο σου, μειώνοντας την ενόχληση και προάγοντας καλύτερο ύπνο.

Κάνε μια μικρή βόλτα

Μετά από ένα βαρύ γεύμα, η χαλαρή βόλτα μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της πέψης και στην ανακούφιση της δυσφορίας. Κάνε μια βόλτα 15-20 λεπτών στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους. Απόφυγε την έντονη άσκηση, καθώς μπορεί να σε κάνει να νιώσεις μεγαλύτερη δυσφορία.

Εξασκήσου στις τεχνικές χαλάρωσης

Εάν θεωρείς ότι είναι δύσκολο να αποκοιμηθείς λόγω δυσφορίας, χρησιμοποίησε τεχνικές χαλάρωσης για να ηρεμήσεις το σώμα και το μυαλό σου. Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή ο καθοδηγούμενος διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στην προώθηση του ύπνου. Αυτές οι τεχνικές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές όταν αισθάνεσαι  σωματικά άβολα.

Δημιούργησε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου

Βεβαιώσου ότι το περιβάλλον του ύπνου σου ευνοεί την ηρεμία. Βεβαιώσου  ότι η κρεβατοκάμαρά σου είναι δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη. Τα άνετα κλινοσκεπάσματα και ένα καλό στρώμα μπορούν επίσης να κάνουν σημαντική διαφορά στο να κοιμάσαι καλά, ακόμη και όταν αντιμετωπίζεις πεπτικές ενοχλήσεις.

► Για να αποτρέψεις μελλοντικές περιπτώσεις υπερφαγίας που διαταράσσουν τον ύπνο σου, απόφυγε τα βαριά γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ τις ώρες πριν τον ύπνο. Αυτές οι ουσίες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου και να επιδεινώσουν την πεπτική δυσφορία.

Πώς να χαλαρώσω για να κοιμηθώ; 15 τρόποι να ηρεμήσεις στο τέλος της μέρας

Γιατί δεν πρέπει να κάνεις ντους πριν τον ύπνο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i