3 συμβουλές για να αποφύγεις πεπτικά προβλήματα από την κατανάλωση μήλων

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να απολαύσεις αυτό το φρούτο χωρίς να υποφέρεις από πεπτικά προβλήματα.

Μήλα pexels

Τα μήλα είναι ένα δημοφιλές και θρεπτικό φρούτο που πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν ως σνακ ή μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες. Ωστόσο, για κάποιους η κατανάλωση μήλων μπορεί να οδηγήσει σε πεπτική δυσφορία. Εάν έχεις αντιμετωπίσει πεπτικά προβλήματα μετά την κατανάλωση μήλων, δεν είσαι η μόνη. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να απολαύσεις αυτό το φρούτο χωρίς να υποφέρεις από πεπτικά προβλήματα. 

Επίλεξε τη σωστή ποικιλία μήλων

Δεν είναι όλα τα μήλα ίδια, όταν πρόκειται για πεπτική μας ανοχή. Οι διαφορετικές ποικιλίες μήλων διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και τη σύσταση σακχάρων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το πεπτικό σου σύστημα. Εάν είσαι επιρρεπής σε πεπτικές ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση μήλων, επίλεξε ποικιλίες μήλων που είναι πιο εύκολες για το στομάχι.

► Επίλεξε μήλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες: Τα μήλα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα Granny Smith και τα Starkrimson, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν για ορισμένα άτομα. Αντ 'αυτού, επίλεξε ποικιλίες μήλων χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες όπως Gala, Fuji ή Honeycrisp. Αυτά τα μήλα τείνουν να έχουν πιο λεία υφή και μπορεί να είναι πιο ήπια για το πεπτικό σου σύστημα.

► Πειραματίσου με το μαγείρεμα: Το μαγείρεμα των μήλων μπορεί να διευκολύνει την πέψη τους. Το ψήσιμο, το βράσιμο ή η παρασκευή σάλτσας μήλου μπορεί να διασπάσει τις ίνες και να κάνει τα μήλα πιο κατάλληλα για ευαίσθητα στομάχια. Επιπλέον, η ζέστη μπορεί να ενισχύσει τη φυσική γλυκύτητα, καθιστώντας τα μια ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση.

Η γλυκιά λύση: Τα φρούτα που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου

Σωστή προετοιμασία

Ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεις και καταναλώνεις τα μήλα μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πεπτικών προβλημάτων. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη σωστή κατανάλωση μήλου:

► Αφαίρεσε τη φλούδα: Οι φλούδες των μήλων περιέχουν τις περισσότερες από τις ίνες του φρούτου. Εάν έχεις ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, ξεφλούδισε τα μήλα πριν τα φας. Αυτό μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και να διευκολύνει την πέψη.

► Κόψε σε φέτες ή κύβους: Το να μασάς καλά τα μήλα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη. Αντί να δαγκώσεις απευθείας ένα ολόκληρο μήλο, δοκίμασε να το κόψεις σε φέτες ή να το κόψεις σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό θα βοηθήσει το πεπτικό σου σύστημα να διασπάσει τα φρούτα πιο εύκολα.

► Φάε με μέτρο: Η υπερκατανάλωση μήλων, όπως κάθε άλλο φαγητό, μπορεί να δυσκολέψει το πεπτικό σύστημα. Μείνε σε λογικά μεγέθη μερίδων και μην καταναλώνεις πάρα πολλά μήλα σε μία ημέρα.

Αύξησε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών

Εάν δεν είσαι συνηθισμένη να καταναλώνεις πολλές διαιτητικές ίνες, η ξαφνική κατανάλωση μήλων σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα ή διάρροια. Για να το αποφύγεις, αύξησε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών ενσωματώνοντας σιγά σιγά τα μήλα στη διατροφή σου. Ξεκίνα με μια μικρή μερίδα και αύξησέ τη σταδιακά με την πάροδο του χρόνου καθώς προσαρμόζεται το πεπτικό σου σύστημα.

*Tip: Η ανοχή του καθενός στα μήλα μπορεί να διαφέρει, επομένως μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και λάθη για να βρεις την καλύτερη προσέγγιση για εσένα.

 

Τα 5 καλύτερα φρούτα με χαμηλούς υδατάνθρακες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i