Γιατί σιχαίνεσαι τυριά όπως η φέτα; Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση

Tίποτα δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση στους συνομήλικούς σου από την δήλωση ότι δεν σου αρέσει το τυρί. Υπάρχει άραγε επιστημονική εξήγηση;

φέτα iStock

Μπορεί να πιστεύεις ότι είσαι η μόνη που δεν καταναλώνει τυριά, μέσα σε έναν κόσμο που δείχνει πραγματικά να τα λατρεύει. Το τυρί είναι αδιαμφισβήτητα ανάμεσα στις δημοφιλέστερες τροφές, ενώ αποτελεί βασικό τρόφιμο της μεσογειακής κουζίνας.

Ειδικά στην ελληνική κουζίνα, το τυρί έχει πάντα μία θέση στο μεσημεριανό τραπέζι, είτε μέσα σε μία σαλάτα είτε ως συνοδευτικό στο κυρίως πιάτο. Αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, τα τυριά είναι ανάμεσα στις πιο αγαπημένες τροφές. Ένας Γάλλος πολίτης τρώει περίπου 25,9 κιλά τυρί το 2013, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που αντιπαθούν το τυρί ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να εκπλήξει τον Jean-Pierre Royet, έναν νευροεπιστήμονα και συγγραφέα που έκανε μία μεγάλη επιστημονική μελέτη για να απαντήσει στο ερώτημα " Γιατί μισεί κάποιος το τυρί".

Μελέτη του 2016 "The Neural Bases of Disgust for Cheese: An FMRI Study", βρήκε ότι το 6% των 332 συμμετεχόντων αντιπαθούσαν τόσο πολύ το τυρί που τους αηδίασε. Ποια είναι, λοιπόν, η επιστημονική εξήγηση;

Διάβασε επίσης: Τυρί κρέμα: 4 εναλλακτικές επιλογές με την ίδια βελούδινη υφή

Γιατί μισείς το τυρί; Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση

To τυρί φτιάχνεται από τη ζύμωση πρωτεϊνών, υφίσταται κυριολεκτικά μια διαδικασία αποσύνθεσης, η οποία έχει τη χαρακτηριστική μυρωδιά που θυμίζει χαλασμένο φαγητό. Σκέψου, επίσης, ότι το Roquefort ή το Gorgonzola έχουν ακόμη πιο έντονη αυτή τη μυρωδιά, καθώς έχουν πάνω τους μούχλα. 

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, έρχεται η επιστήμη να δώσει την απάντηση σε όσους μισούν το τυρί, αλλά και σε όσους αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν κάποιος να μη λατρεύει αυτό το τρόφιμο.

Η απάντηση κρύβεται στη γενετική! Σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης και το ένστικτό της επιβίωσης, οι άνθρωποι έμαθαν να αποφεύγουν τα χαλασμένα τρόφιμα και τις τροφές που είναι σε αποσύνθεση. Το μήνυμα που στέλνεται στον εγκέφαλο όταν έρχεται σε επαφή με ένα χαλασμένο φαγητό είναι η αυτοπροστασία, καθώς ένα φαγητό σε αποσύνθεση είναι κακό για την υγεία. Η δημιουργία του τυριού ξεκινάει με την πήξη του γάλακτος που είναι το πρώτο βήμα προς την αποσύνθεσή του και είναι ο λόγος που προκαλείται η χαρακτηριστική μυρωδιά της σήψης.

Το αίσθημα της αηδίας στον άνθρωπο προκαλείται από τη μυρωδιά της σήψης, και το τυρί λόγω της διαδικασίας παρασκευής του θυμίζει αυτή την αίσθηση στον ανθρώπινο εγκέφαλο. 

τυρι_επιστημη
Istock

Αυτή η αίσθηση μπορεί να αλλάξει μέσα από την πάροδο του χρόνου, ή από άλλους παράγοντες όπως η κοινωνική πίεση/ επιρροή. Μπορεί κάποιος που δεν του αρέσει το τυρί, να δει κάποιον άνθρωπο που θαυμάζει ( ένα παιδί την μαμά του) και να οδηγηθεί στην κατανάλωσή του.

Υποθέτοντας ότι δεν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη ή άλλη ανεπιθύμητη αντίδραση στο τυρί, ο κοινωνικός παράγοντας μπορεί να παίξει ρόλο στο αν βλέπεις ή όχι ορισμένα τρόφιμα ως αποδεκτά.

Διάβασε επίσης: Τι συμβαίνει όταν τρως πολύ τυρί σύμφωνα με τους ειδικούς;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i