Τι συμβαίνει όταν τρως πολύ τυρί σύμφωνα με τους ειδικούς;

Μάθε πώς επηρεάζει την υγεία σου η μεγάλη κατανάλωση τυριού.

τυρί iStock

Όσον αφορά το τυρί, οι άνθρωποι συχνά λένε ότι το αγαπούν τόσο πολύ που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Η ελληνική κουζίνα έχει τα γαλακτοκομικά και ειδικά τα τυριά σε πολύ υψηλή θέση και τα συναντάς σε αρκετά μεσογειακά πιάτα.

Ωστόσο, πολλοί ανησυχούν ότι η υπερβολική κατανάλωση τυριών θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις ή ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Η αλήθεια είναι ότι το τυρί είναι γνωστό ως πλήρες τρόφιμο, και αυτά τα\ τρόφιμα είναι γενικά  πολύ καλά για την γενική υγεία του οργανισμού σου, αρκεί να μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, το 65% των ενηλίκων έχουν κάποια μορφή δυσανεξίας στη λακτόζη. Αυτό είναι σχεδόν 3 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και σε ακραίες περιπτώσεις, εμετό, μετά την κατανάλωση των περισσότερων μορφών γαλακτοκομικών που περιέχουν λακτόζη, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του παγωτού και του τυριού.

Διάβασε επίσης:  Τα λευκά τυριά σε μια ισορροπημένη διατροφή: Η διατροφική τους αξία και πώς να τα καταναλώσουμε

Τι συμβαίνει όταν τρως πολύ τυρί σύμφωνα με τους ειδικούς

Μπορεί να αποκτήσεις δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τυριού μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Το τυρί είναι πλούσιο σε λιπαρά και χαμηλά σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να κάνουν πιο δύσκολο για τα κόπρανα να περάσουν από τα έντερα. Βραχυπρόθεσμα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τυριού μπορεί να προκαλέσει άμεση δυσφορία και φούσκωμα, ενώ η μακροχρόνια υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δυσκοιλιότητα.

Μπορεί να εμφανίσεις φλεγμονή

Η κατανάλωση καζεΐνης, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα και είναι κύριο συστατικό του τυριού, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παρενέργειες και προβλήματα υγείας. Μια σημαντική παρενέργεια που σχετίζεται με την κατανάλωση καζεΐνης είναι η φλεγμονή. Σε ορισμένα άτομα, η καζεΐνη μπορεί να προκαλέσει μια ανοσολογική απόκριση και να συμβάλει στη φλεγμονή στο σώμα. Αυτή η φλεγμονώδης απόκριση μπορεί να εκδηλωθεί ως ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως πεπτικά προβλήματα, δερματικά προβλήματα, αναπνευστική δυσφορία, ακόμη και πόνος στις αρθρώσεις.

Μπορεί να προκληθούν καούρες

Το τυρί είναι μια πλούσια πηγή λίπους και μπορεί να προκαλέσει καούρα σε ευαίσθητα άτομα. Όταν καταναλώνεις σε υπερβολική ποσότητα τυριά, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που περιέχουν μπορεί να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, έναν μυ που συνήθως εμποδίζει το οξύ του στομάχου που ρέει πίσω στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα καψίματος στο στήθος και το λαιμό.

Μπορεί να νιώσεις φούσκωμα

Εάν μόλις έφαγες ένα πιάτο μακαρόνια με τυρί, εκτός από τις ενοχές που πιθανόν να νιώθεις - αν και δεν χρειάζεται-, πολύ πιθανόν να αισθάνεσαι και απίστευτο φούσκωμα. Μπορείς να κατηγορήσεις γι' αυτό το τσένταρ, το ελβετικό τυρί και τη γκούντα που πρόσθεσες στα ζυμαρικά σου. Άτομα που δυσκολεύονται να αφομοιώσουν τα γαλακτοκομικά είναι πιθανό να φουσκώσουν αρκετά μέσα σε 30 λεπτά με δύο ώρες από την κατανάλωσή τους. 

Διάβασε επίσης: Τυριά και θερμίδες: Ο απόλυτος οδηγός με ΟΛΑ ΤΑ ΤΥΡΙΑ και θρεπτικά στοιχεία (Διάλεξε σωστά και στη δίαιτα!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i